Δήμαρχος Πεντέλης: Είναι υποχρέωση της Πολιτείας
Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, τόνισε στην «Α» ότι ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από ενδεχόμενες χιονοπτώσεις, το κράτος ακόμα σκέπτεται, αν θα δώσει και τι θα δώσει στην Αυτοδιοίκηση. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, είπε, το κράτος υποχρεούται να εξασφαλίσει την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους. Δεν μπορεί λοιπόν οι δήμοι να επιβαρύνονται οικονομικά με την Πολιτική Προστασία που παρέχουν και το κράτος να μην τους επιστρέφει αυτά τα χρήματα. Συγκεκριμένα για την Πεντέλη μόνο το αλάτι που απαιτείται για το εσωτερικό του οικιστικού ιστού είναι 700 περίπου τόνοι και το κόστος του φθάνει τις 50 χιλιάδες ευρώ. Εάν προσθέσουμε και τα χρήματα που δαπανούμε για τους διμηνίτες οδηγούς το ποσό αυτό αγγίζει τις 70-80 χιλιάδες ευρώ!!! Εάν αυτά τα χρήματα δεν μας τα δώσει το κράτος, από ποιους άλλους πόρους θα βρεθούν; Ανταποδοτικός πόρος για την Πολιτική Προστασία υπάρχει; Δεν μπορεί ο Πεντελιώτης να πληρώνει κάθε χρόνο αυτό το ποσό, και το κράτος τα έξοδα για την Πολιτική Προστασία να τα δίνει αλλού. Θέλουμε και διεκδικούμε τα χρήματα που δίνουμε (με τεκμηριωμένες αποδείξεις) το κράτος να μας τα επιστρέφει».
Νομαρχία: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να προμηθεύουμε με αλάτι τους δήμους
Ο αντινομάρχης Αθηνών Γιώργος Φουντάς, αμέσως μετά τη σύγκληση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) που έγινε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Α», τόνισε ότι η Νομαρχία δεν είναι υποχρεωμένη σε καιρό ηρεμίας να τροφοδοτεί με αλάτι τους δήμους. «Εμείς, σημείωσε, είμαστε υποχρεωμένοι να καθαρίσουμε τους δικούς μας δρόμους, οι οποίοι ανέρχονται σε 77 χιλιόμετρα. Από εκεί και πέρα, σε μια κρίση βέβαια και βοηθάμε. Πέρυσι δώσαμε στα Μελίσσια 150 τόνους αλάτι, παρότι δεν ήμασταν υποχρεωμένοι. Πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι οι δήμοι να προμηθεύονται αλάτι και όχι όταν προκύψει πρόβλημα ν έρχονται την τελευταία στιγμή και να ζητούν από εμάς να τους προμηθεύσουμε. Για να τροφοδοτήσουμε με 150-200 τόνους αλάτι τον κάθε δήμο (συνολικά είναι 48), χρειαζόμαστε να έχουμε τεράστιες αποθήκες. Πέρυσι προμηθευτήκαμε 4.500 τόνους αλάτι και πληρωθήκαμε μετά από έξι μήνες!!! Μου είπαν μάλιστα ότι, δεν έπρεπε να πάρω τέτοια ποσότητα, γιατί έπρεπε οι δήμοι να είχαν πάρει από μόνοι τους το αλάτι».
Αναφερόμενος στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ), τόνισε ότι έγινε, προκειμένου να ελεγχθεί ο συντονισμός και η ετοιμότητα των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων. Ο κ. Γ. Φουντάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί όπως είπε εκτός από τον Δήμο Πεντέλης που εκπροσωπείται από τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου–Καψάλη, οι άλλοι δήμοι στις συσκέψεις του ΣΝΟ δεν στέλνουν ούτε καν αντιδήμαρχο, αλλά έναν υπάλληλο από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Κανείς, σημείωσε με παράπονο, δεν έρχεται, απλά μόνο όταν συμβεί κάτι, όλοι οι δήμαρχοι μας θυμούνται κι αρχίζουν να μας παρακαλούν να τους βοηθήσουμε.
Προετοιμασίες για τον χιονιά στα Μελίσσια
Έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στα Μελίσσια από ενδεχόμενο χιονιά δηλώνει ο Δήμος. Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην «Α», τόνισε ότι, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της χειμερινής περιόδου.
«Με το εκχιονιστικό πολυμηχάνημα που διαθέτουμε έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κρατήσουμε όλους τους κεντρικούς δρόμους και τους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, ανοικτούς».
Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες έχουν χωριστεί σε έξι τομείς, σε αυτές θα διατεθούν οι δύο φορτωτές του Δήμου και της ΔΕΤΕΜ, καθώς και τα μηχανήματα που διατίθενται κάθε χρόνο από τη Νομαρχία Αθηνών. Βέβαια, όπως τονίζει ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου «αν οι καταστάσεις το απαιτήσουν, θα προχωρήσουμε και σε μίσθωση μηχανημάτων από ιδιώτες».
Επεσήμανε ότι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη αλατιού. «Στείλαμε έγγραφα τόσο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και στη Νομαρχία να μας προμηθεύσουν με εκατό τόνους αλάτι, αλλά μας απάντησαν ότι αδυνατούν λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη εμείς θα στραφούμε στην ελεύθερη αγορά για να προμηθευτούμε το αλάτι που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν».