Και η δήμαρχος Νέας Ερυθραίας πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι με πρωτοβουλία τους πολλοί υπάλληλοι του Δήμου ανέστειλαν τις άδειές τους και επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους για την εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Οι περιγραφές και οι εκτιμήσεις μας για τα γεγονότα αυτή τη στιγμή θα πιστοποιούσαν μία ταχύτητα κι ένα βαθμό συγκινησιακής επιπολαιότητας έναντι των τραγικών γεγονότων.
Ο Δήμος μας είχε σε ετοιμότητα ανοικτούς χώρους για την υποδοχή και παραμονή ανθρώπων κι από γειτονικούς Δήμους και το είχε εγκαίρως γνωστοποιήσει στις αντίστοιχες δημοτικές τους υπηρεσίες. Ζήσαμε στιγμές μεγάλης δοκιμασίας όλοι οι δήμαρχοι από αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή. Τα συναισθήματα που υπερισχύουν λίγες ώρες μετά, είναι μία μορφή ανακούφισης, που ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Όποιες άλλες πρόχειρες δηλώσεις, προσωπικά δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο κι ενεργό πολίτη. Επιθυμώ να αποτιμήσω τα πράγματα με νηφάλια σκέψη αργότερα».
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ – Σπύρος Δαρδαμάνης
«Όλοι υπερέβαλαν εαυτόν»
Ο Διόνυσος ήταν μια από τις περιοχές που ένιωσαν στο πετσί τους την πύρινη τραγωδία που έζησε η Βορειοανατολική Αττική, με τα σπίτια και τους ανθρώπους της ν’ απειλούνται άμεσα κι ένα μεγάλο μέρος από το πάλαι ποτέ επιβλητικό πράσινό της να αποτελεί παρελθόν.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον δήμαρχο Διονύσου Σπύρο Δαρδαμάνη για να πάρει μια πρόχειρη αποτίμηση όσων έγιναν το δραματικό πύρινο τριήμερο. Παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας, μετά από όσα έγιναν, ο δήμαρχος έκανε μια πρόχειρη αποτίμηση της καταστροφής, αλλά και των ενεργειών που έγιναν από τον μηχανισμό πυρόσβεσης εκείνες τις στιγμές.
«Όπως καταλαβαίνετε, αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε με ακριβείς αριθμούς για την έκταση της ζημιάς στο πράσινο, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι καμένη η έκταση από την έξοδο Διονύσου έως τον Άγιο Πέτρο στην Πεντέλη, δηλαδή τα μέρη που είχαν ξανακαεί στις φωτιές του ΄92 και του ’98, ενώ, παρά το γεγονός ότι απειλήθηκαν πολλά κατοικημένα μέρη, οι ζημιές περιορίστηκαν σε 3-4 σπίτια και 2-3 αυτοκίνητα», αναφέρει και προσθέτει: «Με τεράστιες προσπάθειες κι αγώνα καταφέραμε να διαφυλάξουμε το περιαστικό και το αστικό δάσος, ενώ θέλω να σημειώσω τον υποδειγματικό, ψύχραιμο και δίχως πανικό τρόπο εκκένωσης των απειλούμενων κατοικημένων περιοχών».
Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της από αέρος πυρόσβεσης, τονίζοντας ότι υπήρχαν προβλήματα τις πρώτες δύο ημέρες «αφού η συχνότητα ρίψεων ήταν μικρή, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς ήταν πολλά και τα εναέρια μέσα δεν ήταν επαρκή, ωστόσο την τρίτη ημέρα η συνεργασία ήταν σχεδόν άριστη, με αποτέλεσμα να περιοριστεί όσο ήταν δυνατόν το μέγεθος της καταστροφής και να μην απειληθούν ξανά οι κατοικημένες περιοχές».
Ο κ. Δαρδαμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, τόσο για τη λειτουργία του μηχανισμού του Δήμου Διονύσου, όσο και για το επίπεδο συνεργασίας τόσο με τον κρατικό μηχανισμό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. «Νομίζω ότι η συνεργασία που είχαμε με τις κρατικές υπηρεσίες ήταν καλή, ενώ δεν έχω κανένα παράπονο και από τους Δήμους, καθώς μας ήρθε βοήθεια τόσο από την Κηφισιά, όσο και από το Μαρούσι, αλλά και από απομακρυσμένους σε σχέση με μας Δήμους όπως ο Κορυδαλλός και το Ίλιον. Όλοι υπερέβαλαν εαυτόν, προκειμένου να προστατέψουμε ζωές, περιουσίες και πράσινο στην περιοχή».
Για τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του οι επόμενες ημέρες, όπως είναι φυσικό, είναι ημέρες καταμέτρησης κι επούλωσης των πληγών που άφησε η φωτιά στο πέρασμά της.
Μήνυμα του δημάρχου Αγίου Στεφάνου Παναγιώτη Βορριά
«Η σωστή συνεργασία περιόρισε την καταστροφή»
Οι τραγικές ώρες που έζησε ο Δήμος Αγίου Στεφάνου το πρωί της Κυριακής, ο πληθυσμός που κλήθηκε εσπευσμένα να εκκενώσει την πόλη και οι καταστροφές σε οικισμούς της περιοχής συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα.
Σε μήνυμα που εξέδωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Βορριάς την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά την τραγωδία που έπληξε την περιοχή του, δίνει το σύνθημα της αισιοδοξίας και της δουλειάς για την επόμενη μέρα, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία, την κατανόηση, αλλά και την ενεργή συμμετοχή όλων προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο κ. Βορριάς αναφέρει:
«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Τις τελευταίες ημέρες, η πόλη μας δοκιμάστηκε από τις χειρότερες σε ένταση και έκταση πυρκαγιές στην ιστορία της.
Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, αποδείχθηκε ότι, η σωστή οργάνωση, η άριστη συνεργασία, η ουσιαστική συμμετοχή, η κατανόηση που επέδειξαν όλοι, περιόρισαν τις καταστροφές.
Σήμερα, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, προχωρούμε: καταγράφουμε τα προβλήματα, καθορίζουμε τις προτεραιότητες για την επίλυσή τους. Με την κατανόησή σας, θα τα επιλύσουμε.
Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσοι συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, τους εργαζόμενους στον Δήμο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία αλλά, πρωτίστως, τους Εθελοντές του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Στεφάνου και τους δημότες μας για τη συμμετοχή τους».
Φωνή απόγνωσης από κάτοικο του Παραδείσου Αμαρουσίου
«Περιφράξτε άμεσα το «Μιμικόπουλου»»
Θορυβημένος από την τραγωδία που βίωσε η Βορειοανατολική Αττική, ο κάτοικος του Παραδείσου Αμαρουσίου Γιώργος Τσαγκαράκης έστειλε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, την επομένη της καταστροφής, επιστολή προς την εφημερίδα μας, στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το άλσος Μιμικόπουλου, ζητώντας την άμεση περίφραξή του προς αποφυγή του οποιουδήποτε κινδύνου πυρκαγιάς.
Αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Εδώ και 4 χρόνια τώρα, κάτοικοι του Παραδείσου (Κόλαση) Αμαρουσίου, με επιστολές μας προς τις αόρατες δημόσιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Αττικής, Δασαρχείο Πεντέλης), ζητούμε την άμεση προστασία του παρακείμενου δημοσίου δάσους Μιμικόπουλου (εκτάσεως 45 στρεμμάτων). Ζητούμε την άμεση περίφραξή του, με διόδους για τους περιπατητές. Το δασάκι κινδυνεύει να καεί, διότι αυτοκίνητα Ι.Χ. παρκάρουν μέσα σε αυτό, διότι υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, υλικά πεταμένα και διότι υπάρχουν επίδοξοι καταπατητές.
Το δασάκι περικλείεται από τις οδούς Άλσους-Ασπασίας κι Αρτέμιδος στον Παράδεισο Αμαρουσίου».