Από την πάλη με τα πύρινα μέτωπα, που δημιουργήθηκαν το βράδυ της μοιραίας Παρασκευής 21 Αυγούστου και φούντωσαν για τα καλά τα ξημερώματα του Σαββάτου, δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων. Κάθε Δήμος, είτε μέσα από τις οδηγίες του στρατηγείου του ΣΠΑΠ στην Πεντέλη, είτε με δική του πρωτοβουλία, διέθεσε όσα μέσα και προσωπικό μπορούσε στη διάθεση των αρχών που επιχειρούσαν στα μέτωπα της φωτιάς.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης, Αμάλθεια Καραλή, Αρετή Κοτσολάκου
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τους δημάρχους των Βορείων Προαστίων και τους ζήτησε μια αποτίμηση σχετικά με τις ενέργειές τους και τη συνδρομή τους στην καταπολέμηση της τεράστιας πυρκαγιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον συντονισμό και τη συνεργασία που είχαν οι Δήμοι μεταξύ τους στις κρίσιμες εκείνες στιγμές, ενώ κάποιοι αφήνουν αιχμές για το συνολικό επίπεδο του συντονισμού και της οργάνωσης.
Σε κάθε περίπτωση, από τα λεγόμενά τους εξάγεται το συμπέρασμα ότι δημιουργείται ολοένα κι αυξανόμενο κύμα ως προς την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα, κυρίως, της πρόληψης των πυρκαγιών.
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – Γιώργος Πατούλης
«Άμεση βοήθεια με διασφάλιση των νώτων μας»
Στο πλευρό του ΣΠΑΠ και των δυνάμεων κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε την Βορειοανατολική Αττική βρέθηκε ο Δήμος Αμαρουσίου, διαθέτοντας από την πρώτη στιγμή τρία υδροφόρα οχήματα, καθώς και εθελοντές, πρώτα στην περιοχή του Γραμματικού και του Βαρνάβα και κατόπιν στην Πεντέλη.
Ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης μετέβη από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο δημαρχείο Πεντέλης που αποτελούσε το συντονιστικό κέντρο του μηχανισμού κατάσβεσης και συμμετείχε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο δήμαρχος Πεντέλης και πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος κι άλλοι φορείς της περιοχής, με την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη και του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου.
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ την επαύριον της μεγάλης καταστροφής, και κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης, ο δήμαρχος έκανε λόγο για «κρανίου τόπο» στην περιοχή της Πεντέλης και της ΒΑ Αττικής, τονίζοντας, παράλληλα ότι «πρώτο μας μέλημα από την αρχή ήταν να διασφαλίσουμε όλες τις εκτάσεις πρασίνου που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της πόλης μας».
Σε ό,τι αφορά στο Μαρούσι, ο Δήμος Αμαρουσίου έδωσε άμεση προτεραιότητα στη διασφάλιση των μεγάλων χώρων πρασίνου της πόλης. Έτσι, κλειστό παρέμεινε το δάσος Συγγρού όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ εντάθηκαν τα μέτρα πυροφύλαξης σε περιοχές του Αμαρουσίου όπου υπάρχουν πνεύμονες πρασίνου, όπως το δάσος Μιμηκόπουλου, το ρέμα του Πολυδρόσου και η Νέα Λέσβος (ρέμα Σαπφούς). Σε επιφυλακή επίσης ήταν οι εθελοντές του Δήμου Αμαρουσίου, τα 4 πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει ο Δήμος Αμαρουσίου και οι πρόσκοποι του 1ου & 2ου Συστήματος Προσκόπων Αμαρουσίου, ενώ υδροφόρα εστάλη και στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Όλα αυτά υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό του γραφείου Πυροπροστασίας του Δήμου Αμαρουσίου, μ’ επικεφαλής τον κ. Νώντα Κατσιγιάννη.
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – Νίκος Χιωτάκης
«Μάχη στις κορυφογραμμές της Πεντέλης»
Έζησε την αγωνία της επέκτασης του πύρινου μετώπου του Διονύσου προς την πλευρά του Δήμου του, αλλά, ευτυχώς, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες Πυροσβεστικής, εθελοντών κι απλών πολιτών απέτρεψε την περιοχή της Κηφισιάς από μια νέα τραγωδία, μετά από εκείνη μόλις πριν από δύο χρόνια.
Από την Παρασκευή 21 Αυγούστου το απόγευμα ο Δήμος Κηφισιάς έστειλε άμεσα υδροφόρες στο Γραμματικό, όπου και παρέμειναν όλη τη νύχτα και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης σε Γραμματικό και Βαρνάβα.
Την ίδια στιγμή, οι δημοτικοί υπάλληλοι διενεργούσαν περιπολίες σε μέρη υψηλής επικινδυνότητας στην Κηφισιά και συγκεκριμένα σε Κεφαλάρι, Πολιτεία και Νέα Κηφισιά, στο ευαίσθητο τμήμα του Κηφισού, ενώ το ειδικό πολυμηχάνημα που διαθέτει ο Δήμος για τέτοιες καταστάσεις αποτελούσε την εφεδρεία.
Όταν η μάχη με τις φλόγες άρχισε να χάνεται και φούντωσε για τα καλά το μέτωπο σε Διόνυσο και Πεντέλη, ο Δήμος διέθεσε και τρίτη υδροφόρα που, μαζί με τις άλλες δύο, δούλευαν μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής στα μέτωπα της Σταμάτας, του Διονύσου, της Ροδόπολης και του Βαρνάβα, ενώ άλλες δύο παρέμειναν στην Κηφισιά για παν ενδεχόμενο.
Αναφερόμενος στις κρίσιμες και τραγικές ώρες που έζησε ο Διόνυσος και τους κινδύνους που διέτρεξαν οι πλησιέστερες περιοχές του Δήμου Κηφισιάς, ο κ. Χιωτάκης τόνισε ότι «δόθηκε πραγματική μάχη για να μην περάσει από τον Διόνυσο η φωτιά για να κατευθυνθεί προς τις κορυφογραμμές της Πεντέλης, κάτι που θα σήμαινε άμεσο κίνδυνο για τις περιοχές της Κηφισιάς και της Εκάλης, κάτι που καταφέραμε, αφού μικρή έκταση κάηκε σε αυτές τις περιοχές, με τα ελικόπτερα να κάνουν πολύ καλή δουλειά».
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος
«Άψογος ο συντονισμός του ΣΠΑΠ, αλλά όχι και ο γενικός»
Στο πύρινο μέτωπο της Πεντέλης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος. Ο Δήμος Χαλανδρίου έθεσε στη διάθεση του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) τις τρεις υδροφόρες που διαθέτει, ενώ παράλληλα, οργάνωσε την επιτήρηση της Ρεματιάς, του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της περιοχής του Χαλανδρίου.
Συγκεκριμένα, το ένα υδροφόρο- πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων του Δήμου κινήθηκε στην ευρύτερη ζώνη Αγίου Πέτρου, Κατσουλιέρη, μικρής Καλλιθέας και Νταού. Αντίστοιχα, οι δύο μικρές υδροφόρες συμμετείχαν στο έργο της πυρόσβεσης στην περιοχή εκατέρωθεν της προέκτασης της Κλεισθένους – Δουκίσσης Πλακεντίας Πεντέλης. Επιπλέον, για την προστασία της Ρεματιάς οργανώθηκε 24ωρη βάρδια φύλαξης, με τη συμμετοχή προσωπικού του Δήμου, εθελοντών του γραφείου Εθελοντών του Δήμου Χαλανδρίου, μελών της ομάδας ραδιοερασιτεχνών, προσκόπων, μελών δημοτικών παρατάξεων, μελών του σώματος Οδηγών και φυσικά Χαλανδραίων πολιτών.
Αναφερόμενος στην οργάνωση των δυνάμεων κατάσβεσης, ο κ. Ζαφειρόπουλος υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ότι «σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν γίνει κάποια πράγματα καλύτερα σε γενικότερο επίπεδο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορώ να μιλήσω παρά μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, «ο συντονισμός μας με τον ΣΠΑΠ, τόσο με τον πρόεδρο και δήμαρχο Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, όσο και με την εκτελεστική επιτροπή και το κέντρο επιχειρήσεων του Συνδέσμου, ήταν άψογος. Εμείς αποστείλαμε όλες τις δυνάμεις μας στον ΣΠΑΠ, ο οποίος στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, τις διέθετε όπου κρινόταν απαραίτητο».
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – Σταύρος Γεωργόπουλος
«Τιτάνιες οι προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης»
Τη μοναδική υδροφόρα που διαθέτει ο Δήμος καθώς και ανθρώπινο δυναμικό διέθεσε στην υπηρεσία των δυνάμεων πυρόσβεσης που έδιναν μάχη με τις φλόγες στο Γραμματικό και στον Άγιο Στέφανο, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος βρέθηκε στα μέτωπα του Μαραθώνα και του Αγίου Στέφανου, όπως και στην Εκάλη.
«Ως αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) πρέπει να τονίσω ότι η προσπάθεια που καταβάλαμε ήταν τιτάνια», σημείωσε ο κ. Γεωργόπουλος μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την τεράστια ανταπόκριση των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, που έστειλαν συνολικά 20 βυτιοφόρα και πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης στην Ανατολική Αττική.
Ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την εικόνα της γενικότερης οργάνωσης και συντονισμού των αρμόδιων φορέων για την κατάσβεση των πυρκαγιών, γιατί, όπως είπε, «η τοποθέτησή μου θα είναι ανεπαρκής». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέδειξε «τάξη και ευπρέπεια». Υπήρξε ψυχραιμία και οργάνωση. Οι εθελοντές πολίτες απευθύνονταν στον Δήμο κι εμείς τους στέλναμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία τους διέθετε στα μέτωπα όπου υπήρχε ανάγκη».
ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – Δημήτρης Φωκιανός
«Kαθρέφτης του κράτους η οργάνωση»
«Τρομακτικές» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Δημήτρης Φωκιανός τις συνέπειες που θα έχουν στο περιβάλλον και την ψυχολογία των ανθρώπων οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν και μαίνονται ακόμη στη Βορειοανατολική Αττική.
Ο Δήμος, από την πλευρά του, προσέφερε «χέρι βοηθείας» στην περιοχή Βαρνάβα, Καπανδρίτι και Μαραθώνα, διαθέτοντας το μοναδικό υδροφόρο που έχει, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκε τόσο για πυρόσβεση όσο και για μεταφορά νερού.
Στην περιοχή εκείνη κατέφθασε και ο δήμαρχος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της «Α» σχετικά με την άποψή του ως προς τον συντονισμό των ενεργειών, δήλωσε: «Η οργάνωση κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης δεν διέφερε από εκείνη που διαθέτει το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες γενικότερα. Αυτήν την οργάνωση είχαμε και αυτήν έχουμε. Ο καθένας, λοιπόν, ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».
ΔΗΜΟΣ ΠΕΥΚΗΣ – Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
«Εθελοντές Πευκιώτεςστη μάχη»
Ο Δήμος Πεύκης δεν είχε κάποιο μέσο πυρόσβεσης για να διαθέσει στο «πεδίο της μάχης» για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου διατέθηκε ο φύλακας που είχε «δοθεί» στον Δήμο από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού Όρους, ενώ παράλληλα υπήρξαν 6 με 7 δημότες, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά σε διάφορους δήμους.
Ο δήμαρχος της Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές». Αν και δήλωσε ότι βρέθηκε επί τόπου σε περιοχές που μαινόταν η πυρκαγιά, ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει τον συντονισμό και την οργάνωση, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν, ούτε και να σχολιάζω θέματα για τα οποία δεν είμαι ειδικός».
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ – Βασιλική Ταμβάκη
«Στιγμές μεγάλης δοκιμασίας για όλους»
Δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τα μέσα που διέθεσε ο Δήμος Νέας Ερυθραίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, επειδή, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα ήταν εγωιστική συμπεριφορά ν’ αναφερθούμε σε μέσα και τρόπους συμπαράστασης έναντι των δοκιμαζόμενων γειτονικών Δήμων». Και πρόσθεσε: «Αρκούμαστε να τονίσουμε ότι είχαμε την ετοιμότητα και την πρόβλεψη, μέσα από τα μέτρα του επιχειρησιακού μας προγράμματος, να συμβάλουμε στην αναχαίτιση του μεγάλου κινδύνου».
Ωστόσο, η κ. Ταμβάκη προχώρησε σε ένα πολιτικό σχόλιο ως προς τη συνεργασία των Δήμων μεταξύ τους σε εκείνες τις δραματικές στιγμές, εκφράζοντας την ικανοποίησή της: «Οι τοπικές κοινωνίες διακατέχονται από τις αξίες της αλληλεγγύης κι αυτή τη φορά βρέθηκαν από κοινού στη μάχη της μεγάλης συμφοράς».
Σύμφωνα με τη δήμαρχο, ο Δήμος βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς, καθώς «οι αντιδήμαρχοι είχαν τη συμμετοχή τους στον αγώνα που έδωσαν οι πολίτες των γειτονικών Δήμων για να σβήσουν τις φωτιές, παλεύοντας με τις φλόγες και τον κίνδυνο». Ειδικότερα, η διοίκηση, μαζί με το σύνολο των εργαζομένων στο Δήμο, μετείχε ενεργά επί τρία 24ωρα στον αγώνα της πρόληψης και της καταστολής κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ταμβάκη, «υπήρξε μία μαχόμενη κοινότητα για την εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου».