ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
Για ένατη συνεχή χρονιά το Γενικό Λύκειο Μελισσίων συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στη δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο», με τη δημιουργία της θεατρικής παράστασης «Να ζει κανείς και να μη ζει», την οποία παρουσίασε στην διασχολική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου, στον χώρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη.
Μάλιστα, η μαθητική παράσταση, απέσπασε τρία βραβεία στις κατηγορίες:
- Μουσικής επένδυσης
- Διάδοσης και προώθησης
- Καλύτερης συμμετοχής στη δράση
Στο θεατρικό έργο η ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών πραγματεύτηκε και παρουσίασε με πρωτότυπο τρόπο δυο επιστημονικά θέματα τα οποία πηγάζουν από την Κβαντική Φυσική. Με την αναφορά στο νοητικό πείραμα της Γάτας του Σρέντινγκερ και στο πραγματικό πείραμα των δύο σχισμών επιχείρησαν να φωτίσουν κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες του μικρόκοσμου, τις οποίες και συσχέτισαν με την πραγματική ζωή, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια της κριτικής επιτροπής και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
«Στο παραμύθι μας τα ηλεκτρόνια χορεύουν, οι γάτες μιλούν, οι ανιχνευτές σωματιδίων είναι άνθρωποι και δυο επιστήμονες που η ιστορία τούς τοποθετεί σε 50 χρόνια απόσταση, είναι φίλοι και συνεργάτες. Πρόκειται για μια ευφάνταστη περιπέτεια, βασισμένη στις ιδέες, στους αυτοσχεδιασμούς και στο χιούμορ των παιδιών», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της παράστασης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την φυσικό Δέσποινα Χαραλαμπέλλη και προσθέτουν: «Αν και τα σχολεία επιβραβεύονται για τη σκηνική απόδοση της προσπάθειάς τους, η δράση αυτή δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί χειροκροτούν τις συμμετοχές των άλλων σχολείων, συγχαίρουν ο ένας τον άλλο και γνωρίζονται μεταξύ τους. Η όλη διοργάνωση θυμίζει περισσότερο μια γιορτή Επιστήμης και Τέχνης στην Εκπαίδευση».
Οι συντελεστές
Συγκεκριμένα, στην εξαιρετική παράσταση και στην απαιτητική προετοιμασία της συνετέλεσαν οι εξής μαθητές και εκπαιδευτικοί:
- Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δέσποινα Χαραλαμπέλλη
- Ηθοποιοί: Αμάντα Νικολαΐδη, Παναγιώτης Μπατσής, Δημοσθένης Πλέσσας, Αντώνης Χούρης, Αιμιλία Πατρινέλλη, Μιχαέλα Διαμαντοπούλου
- Χορός: Τζωρτζίνα Διδασκάλου, Μαρία Γκούμα, Δανάη Δημητρίου, Κατερίνα Κουνάλη, Αλκυόνη Γιαννούλη, Δέσποινα Λέγου, Νεφέλη Επιτροπάκη, Νεφέλη Τριανταφύλλου
- Σκηνοθεσία: Βασιλική Χονδρού, Αγγελική Ζεππάτου, Σταυριάνα Καλαϊτζή, Ιωάννα Κατηγούδη, Ξανθίππη Δημητρίου, Δημήτρης Φωτάκης, Ορφέας Άλμπερτ Θεοδώρου
- Μουσική: Πάρης Κόκκοτος, Στέφανος Νικολόπουλος, Γιάννης Ζαλώνης, Παναγιώτης Μανωλάς, Νικόλας Σοφιανός
- Υποστήριξη: Οι καθηγήτριες Χριστίνα Φωτιάδη, Εύη Ζήτημα, Μαρία Κοντοπούλου, Γιώτα Αθανασίου και οι μαθήτριες Μαρίλια Λίγκα Καπλάνη, Μαρίνα Κόλλια, Δανάη Κακαβά, Άρτεμις Κακαβά
Οι στόχοι της δράσης
Η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» βασίζεται στα ευρωπαϊκά έργα OSOS, CASE και NEXTSTEP και διοργανώνεται από τη Scienceview, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή.
Η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία κάθε χρονιά με διάφορους φορείς. Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους.
Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές καλούνται να υλοποιήσουν μια θεατρική παράσταση σχετική με επιστημονικά θέματα και να μάθουν θετικές επιστήμες με δημιουργικό τρόπο.
Οι επιμέρους στόχοι της δράσης, οι οποίοι έχουν ως κεντρικό άξονα τη διεπιστημονική διασύνδεση των θετικών επιστημών με εκφάνσεις της τέχνης με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις θετικές επιστήμες, αφορούν τόσο τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.
Ειδικότερα, μέσω της δράσης, οι μαθητές:
- κατανοούν επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα
- αναπτύσσουν τη δημιουργική σκέψη τους
- συμμετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση επιστημονικών εννοιών
- αναπτύσσουν ικανότητες επινόησης διαφορετικών ιδεών σχετικών με ένα θέμα
- παράγουν δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες
- αναπτύσσουν κριτικές δεξιότητες
- ενθαρρύνονται ως προς την υιοθέτηση εναλλακτικών οπτικών
- μαθαίνουν να αξιολογούν και να βελτιώνουν ιδέες
- ενισχύσουν τα εγγενή κίνητρά τους και τα κίνητρα σταδιοδρομίας στις θετικές επιστήμες
- αναπτύσσουν πνεύμα συνεργατικότητας,
- ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους για τη συμμετοχή σε νέες εμπειρίες και προκλήσεις
- συμμετέχουν σε δραστηριότητες διάδοσης για την προώθηση και την υποστήριξη της παράστασής τους, φέρνοντας το σχολείο πιο κοντά στην κοινωνία
- προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας
- αναπτύσσουν επιχειρηματικές και κοινωνικές δεξιότητες
- γίνονται μέλη μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής κοινότητας που συνεργάζεται, ανταλλάσσει απόψεις και υλικό