ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Η τοποθέτηση της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου (διαβάστε εδώ) για τα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την καταστροφική πυρκαγιά δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τις αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναλυτικά.
Δήμητρα Κεχαγιά: «Πρώτη φορά κάηκαν δημόσιες δομές»
Η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας («ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ») εγκάλεσε τη δήμαρχο για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε μετά την πυρκαγιά, αναφερόμενη στο ποστ που ανάρτησε στα προσωπικά της social media τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου η Ν. Κοσμοπούλου και με το οποίο εξέφραζε την άποψη ότι η φωτιά απομακρύνεται από την Πεντέλη. Η πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για «εφησυχασμό», «ανοργανωσιά» και «χαλαρή επικοινωνιακή προσέγγιση» από πλευράς διοίκησης, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά σε πυρκαγιά κάηκαν δημόσιες δομές».
«Θεωρείτε ότι δεν έχει κανείς ευθύνη που έχει καεί όλο το βουνό;» αναρωτήθηκε η Δ. Κεχαγιά που εγκάλεσε τη δημοτική Αρχή για την επιλογή της να μεταφέρει το Κέντρο Επιχειρήσεων από το δημαρχείο στην Πεντέλη.
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου: «Είναι προφανής η ανικανότητά σας, αποτύχατε!»
Με γκρίζα χρώματα περιέγραψε την εικόνα της πόλης από την επόμενη ημέρα της φωτιάς ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ») τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Από τις 13 Αυγούστου όλα είναι διαφορετικά. Βαθιά θλίψη, απογοήτευση, απόγνωση, αγανάκτηση, πόνος, θυμός, οργή, αβεβαιότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης στη δημοτική Αρχή και στην ευρύτερη συντεταγμένη Πολιτεία, είναι μερικά από τα συναισθήματα των συμπολιτών μας».
Ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ο Δ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε «Αυτός που αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα είτε κατ’ εκλογήν είτε κατ’ ανάθεση πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του και πρέπει να γνωρίζει ότι έχει τεράστιες ευθύνες οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικές αλλά πολλές φορές εμπίπτουν και στο φάσμα των ποινικών. Αν δεν μπορεί, αν δεν έχει την ικανότητα δεν πρέπει να τα αναλαμβάνει….
Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αυτός που αδυνατεί να επιτύχει την αποστολή δεν μπορεί να επικαλείται άλλοθι, όφειλε να προβλέψει. Στην προκειμένη περίπτωση, η σημερινή εικόνα της πόλης και του βουνού δείχνει ότι αποτύχατε».
Στη συνέχεια, ο Δ. Παπακωνσταντίνου εγκάλεσε τη δήμαρχο για «προφανή ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων» λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αποτρέψατε την εισβολή της φωτιάς στην πόλη και πέρασμά της στους γειτονικούς δήμους, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες».
Ο Δ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε απευθυνόμενος προς τη Ν. Κοσμοπούλου «Επειδή η διοίκησή σας δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στο πολίτη ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα, μία διέξοδο έχετε εσείς και οι συνεργάτες σας. Να αποδεχθείτε ότι δεν είστε ικανοί να προστατέψετε την πόλη και τον πολίτη και να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν μπορεί να κάηκε όλη η πόλη και να αλληλοσυγχαίρεστε με τους υπουργούς. Προκαλείτε αμφότεροι. Αν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε στους πολίτες ότι τους διασφαλίζετε την ασφάλεια της ζωής τους και των περιουσιών τους, υπάρχει η οδός της παραίτησης. Διαφορετικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε απευκταία επανάληψη της 12ης Αυγούστου».
Άγγελος Παλαιοδήμος: «Αναζητήστε ποινικές ευθύνες»
Για την «μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στην πόλη» έκανε λόγο ο Άγγελος Παλαιοδήμος που επεσήμανε «από τα 36.000 στρέμματα του Δήμου έχουν καεί τα 14.000. «Αυτό το 41% δεν επιτρέπει καμία αλαζονεία από τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό, τον περιφερειάρχη και την δήμαρχο και τους εντεταλμένους συμβούλους της διοίκησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το 2012 ο Δήμος Πεντέλης μήνυσε το τουρκικό κράτος για τις φωτιές. Σήμερα σε ποιόν θα κάνει μήνυση ο Δήμος;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΝΤΕΛΗ 2020» που ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να αναζητήσει «ποινικές ευθύνες από το κράτος» για το γεγονός ότι δεν σηκώθηκαν εναέρια μέσα στην 3η αναζωπύρωση, όπως είχε καταγγείλει η δήμαρχος.
Γεωργία Κουρή: «Επιλεκτική η ανικανότητα κράτους και διοίκησης»
Για «επιλεκτική ανικανότητα» του κράτους, της Περιφέρειας και της δημοτικής Αρχής να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον έκανε λόγο η Γεωργία Κουρή.
Η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ υπενθύμισε στο Σώμα ότι η παράταξη που εκπροσωπεί είχε καταψηφίσει τον «ΙΟΛΑΟ 2» όταν ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχολιάζοντας «με αυτά τα μέσα και αυτό το προσωπικό δεν μπορεί να σωθεί τίποτα».
«Η διοίκηση του Δήμου ως μακρύ χέρι του κράτους υπερασπίστηκε αυτά τα σχέδια και ας διαμαρτύρεται τώρα ότι της έλειψαν τα εναέρια μέσα» κατήγγειλε η Γ. Κουρή που χαρακτήρισε «σταγόνα στον Ωκεανό» τα drones που «μας δώρισαν οι -δήθεν φιλάνθρωποι -επιχειρηματίες που βγάζουν τεράστια κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής η έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 1 εκ ευρώ για την Πεντέλη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες αποκατάστασης.
«Δεν αρκεί το Σύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων όταν ο Δήμος διαθέτει μόνο έναν δασολόγο, εποχικούς και κακοπληρωμένους εργαζόμενους και απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Ή όταν την ευθύνη του ο κρατικός μηχανισμός την παραδίδει στον εθελοντισμό, όταν έχει διαχωρίσει την δασοπροστασία από την δασοπυρόσβεση» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γ. Κουρή.
Κώστας Αποστολίδης: «Παλινωδία η απόφαση αποχώρησης του Δήμου από τον ΣΠΑΠ»
Ο Κώστας Αποστολίδης εστίασε σε μια σειρά από «παλινωδίες»- όπως τις χαρακτήρισε- της διοίκησης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, όπως την απόφαση να αποχωρήσει ο Δήμος Πεντέλης από τον ΣΠΑΠ κάνοντας λόγο για «μεθόδευση» της δημοτικής Αρχής προκειμένου να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της αρεσκείας της στην κεφαλή του Συνδέσμου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ» σχολίασε ότι το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2» έπρεπε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Δήμου Πεντέλης, εγκάλεσε τη δήμαρχο για την καθησυχαστική ανάρτηση της στο Facebook τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου και ζήτησε από το Σώμα να τεθούν προς ψήφιση οι προτάσεις που κατέθεσε ο συνδυασμός για την αποκατάσταση του Δήμου, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Το «παρών» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν τρεις βουλευτές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ), η Αφροδίτη Κτενά (ΚΚΕ) και ο Αθανάσιος Χαλκιάς (ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ), όπως και η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Αβραμοπούλου.
Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου τόνισαν:
Μιλένα Αποστολάκη: «Θεωρώ χρέος αλλά και προσωπική μου ανάγκη να είμαι εδώ σήμερα, όπως ήμουν στις 13 Αυγούστου το πρωί όταν και συναντήθηκα με πολλούς πυρόπληκτους πολίτες. Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση που δεν παρευρίσκονται βουλευτές της πλειοψηφίας ή εκπρόσωποι της περιφερειακής Αρχής παρότι προσκλήθηκαν».
«Η Πεντέλη δεν κάηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι φωτιές δεν σβήνονται τον Αύγουστο, αλλά από την λήξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι την έναρξη της επόμενης».
«Στη τελευταία πυρκαγιά πήγαν όλα λάθος! Να αποδοθούν οι ευθύνες και να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε μια τέτοια καταστροφική αποτυχία».
Αφροδίτη Κτενά: «Είναι μεγάλος ο θυμός, όπως και η καταστροφή στον Δήμο Πεντέλης. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για πυρκαγιές που ξεφεύγουν, αλλά αυτή τη φορά μπήκε και μέσα στον οικιστικό ιστό! Δυστυχώς, ξαναβλέπουμε σε επανάληψη το ίδιο κακό έργο».
«Η κυβέρνηση ζυγιάζει την καταστροφή με το κόστος της. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τα χρήματα που δίνονται για αποκατάσταση είναι πολλαπλάσια από αυτά της πρόληψης;»
«Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να τελεσφορήσει εάν δεν υπάρχουν μέσα και προσωπικό. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να πληρώνει για το Antinero, αλλά όχι για αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά μέτρα πρόληψης ή για να την αναδιάταξη της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
Αθανάσιος Χαλκιάς: «Είμαι γέννημα- θρέμμα Μελισσιώτης. Το Πεντελικό είναι το σπίτι μου. Την ημέρα της πυρκαγιάς ήμουν στο πεδίο την ώρα της αναζωπύρωσης στο 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Πήγα ως πολίτης και όχι ως βουλευτής για να βοηθήσω τους εθελοντές».
«Η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο. Το κεντρικό κράτος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν προέβλεψαν να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες στοχευμένα και βάσει σχεδιασμού».
« Όλα τα εναέρια μέσα είχαν πάει στη Νέα Μάκρη για να μην γίνει ένα νέο ‘’Μάτι’’ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μέσα για τον Δήμο Πεντέλης».
«Ήμουν παρών την ώρα που και καιγόταν η Νέα Πεντέλη. Αυτό που αποκόμισα είναι η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης»
«Αυτή η καταστροφή ας μας δείξει το αύριο. Πρέπει να στοχεύουμε στην επόμενη γενιά. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης».