Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως σεναριογράφο ορισμένων από τις δημοφιλέστερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Ωστόσο, η Άννα Χατζησοφιά, μετρά περισσότερο από μια δεκαετία άμεσης εμπλοκής με την κεντρική πολιτική σκηνή. Συντονίστρια του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ), θα είναι και υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στον Βόρειο Τομέα της Αττικής. Σε συνέντευξή της στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, δίνει ένα σαφές «στίγμα» των θέσεών της για την πολιτική, τον πολιτισμό και το βόρειο κομμάτι της Αθήνας.
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Η πλειοψηφία των πολιτών σάς γνωρίζει από τα πετυχημένα σας σενάρια σε δημοφιλείς σειρές. Ωστόσο, εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία εμπλέκεστε στην κεντρική πολιτική σκηνή, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Προηγείται πλέον για σας η ενασχόληση με τα πολιτικά θέματα;
Η πολιτική στο προσωπικό μου αξιακό σύστημα δεν αποτελεί ενασχόληση, είναι κοσμοθεώρηση και τρόπος ζωής. Από τα μαθητικά μου χρόνια εντάχθηκα στην Αριστερά, τα κινήματα και τον συνδικαλισμό. Είτε από το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της ΠΟΘΑ, είτε σαν απλό μέλος συλλογικότητας, είτε συμμετέχοντας ενεργά στην εκλογική μάχη προσπαθώ να βρίσκομαι όπου το κίνημα και ο αγώνας για το δίκαιο με καλεί κάθε φορά. Η προσωπική μου ζωή, η τέχνη μου και η πολιτική μου διαδρομή συνθέτουν την ταυτότητα μου. Δεν είμαι «επαγγελματίας» πολιτικός, δεν πιστεύω στους «επαγγελματίες» πολιτικούς, πιστεύω στους ενεργούς πολίτες.
Είστε συντονίστρια του τμήματος Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πως αξιολογείτε συνολικά έργα και πράξεις της νυν κυβέρνησης στον κομβικό αυτό χώρο;
Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ επιδόθηκε σε μία πολύμορφη επίθεση, σε ένα πολυμέτωπο αγώνα ενάντια στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Παρά τα μεγάλα λόγια περί πατριωτισμού, από την πρώτη στιγμή απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά, κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, ως εργαλείο εξυπηρέτησης μεγάλων ιδιωτικών και εργολαβικών συμφερόντων. Η περιφρόνηση της για την αυταξία των μνημείων μας εκφράστηκε με το τσιμέντωμα της Ακρόπολης και την καταστροφή της Μέσης Οδού στη Θεσσαλονίκη. Η εργαλειοποίηση του πολιτισμού κορυφώθηκε με την μετατροπή της Βουλής των Ελλήνων σε «πλυντήριο», με την νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλικής συλλογής Στερν. Ο κ. Μητσοτάκης, δια χειρός Μενδώνη, άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των πέντε εμβληματικών μουσείων της χώρας, αλλά θα μου πείτε εδώ ιδιωτικοποίησε το Ογκολογικό Παίδων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο θα δίσταζε; Όσον αφορά το σύγχρονο πολιτισμό και τους εργαζόμενους στο χώρο της τέχνης η περιφρόνηση της φάνηκε από τον τρόπο που μας αντιμετώπισε στην κρίση της πανδημίας και απαξίωση έγινε επίθεση με το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 που μετέτρεψε τους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών σε απλούς αποφοίτους λυκείου.
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ για τον Πολιτισμό;
Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Πολιτισμός αποτελεί αυταξία, δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, μαζί με την Υγεία και την Παιδεία. Η θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η κατάργηση κάθε άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Αυτό συνεπάγεται την επιστροφή των 5 μεγάλων μουσείων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και την ακύρωση της συμφωνίας για τη νομιμοποίηση της λεγόμενης συλλογής Στερν. Επιπλέον οφείλουμε να απαντήσουμε στις αγωνίες των ανθρώπων των Παραστατικών Τεχνών καταργώντας το επαίσχυντο Προεδρικό Διάταγμα και εντάσσοντας τις καλλιτεχνικές ειδικότητες στη βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η διαβάθμιση των τίτλων σπουδών τους η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και η ενίσχυση των υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας. Τα ανωτέρω αποτελούν ένα μικρό μέρος του προγράμματος μας που αφορά ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για τον Πολιτισμό.
Ως υποψήφια στον Βόρειο Τομέα, ποια ζητήματα της περιοχής θα ιεραρχούσατε ψηλότερα, τι προβλήματα διαπιστώνετε;
Κατοικώ στο Βόρειο Τομέα πάνω από 30 χρόνια, στο Χαλάνδρι -στον Συνοικισμό αρχικά, μετά στην περιοχή του ΙΚΑ- ύστερα στο Πολύδροσο Αμαρουσίου και 15 χρόνια τώρα κοντά στο Σικιαρίδειο. Αυτό που παρατηρώ να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ώρες-ώρες είναι αφόρητο και χωρίς οδούς διαφυγής. Περιμέναμε με το 2004 να γίνει η γραμμή του μετρό στην Κηφισίας αλλά φαγώθηκαν τα λεφτά και παραπέμφθηκε το έργο στις καλένδες, ελπίζω να ολοκληρωθεί έγκαιρα η γραμμή Γουδή-Άλσος Βεΐκου που θα δώσει μια ανάσα στο Γαλάτσι. Η βιώσιμη κινητικότητα είναι επίσης ανύπαρκτη. Ποδηλατόδρομοι που δεν οδηγούν πουθενά, και έχουν μετατραπεί σε παρκινγκ, κατασκευάστηκαν χωρίς προδιαγραφές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η υποβάθμιση των χώρων πρασίνου και αναψυχής – δεν είναι ότι δεν υπάρχουν πνεύμονες, αλλά είναι υποβαθμισμένοι – και η ραγδαία τσιμεντοποίηση. Τα μεγάλα οικοδομικά εμπορικά και άλλα φαραωνικά συγκροτήματα που σχεδιάζονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, όπως αυτό του καζίνου της Πάρνηθας, θα επιδεινώσουν κι άλλο την περιβαλλοντική κατάσταση και θα υποβαθμίσουν την ζωή των κατοίκων. Τα βόρεια χρειάζονται νέα σχολεία, νέους χώρους πρασίνου και άθλησης, νέους χώρους πολιτισμού και όχι ρουλέτες και κουλοχέρηδες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που περιγράφετε, ποιες μπορούν να είναι οι προοπτικές της περιοχής;
Εμείς έχουμε σχέδιο που προβλέπει ανάμεσα στα άλλα την επέκταση του ΗΣΑΠ μέχρι τον Άγιο Στέφανο, την αύξηση και αξιοποίηση των χώρων πρασίνου, την σύσταση παρατηρητηρίων δόμησης που θα αποκλείουν κάθε αυθαιρεσία και παράβαση. Φυσικά στην ολοκλήρωση των πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων η συνεργασία με τους δήμους είναι απαραίτητη προϋπόθεση και γι’ αυτό είναι βασικό η εκλογή άξιων και προοδευτικών προσώπων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου. Και βέβαια ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Βόρειου Τομέα είναι η ύπαρξη μεγάλων ανισοτήτων. Μέλη της οικονομικής ελίτ και ολιγαρχίας γειτονεύουν με ανθρώπους που δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα και σε αυτούς πρώτα και κύρια απευθυνόμαστε μέσα από το τρίπτυχο: αύξηση μισθών, μείωση τιμών χρεών, ρύθμιση χρεών και φυσικά με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Ένας από τους πιο στενούς σας συνεργάτες, σε επίπεδο δημιουργίας, ο Χάρης Ρώμας, είναι αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου. Πως ήταν και είναι η σχέση σας, δεδομένων των διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων;
Η σχέση μας με τον Χάρη είναι σχέση ζωής. Συνεργαζόμαστε πάνω από 30 χρόνια τώρα, με τα πάνω μας, τα κάτω μας, τις κόντρες μας, όπως γίνεται δηλαδή και ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, γιατί αισθανόμαστε ότι είμαστε πλέον οικογένεια. Και όπως συμβαίνει διαχρονικά στις ελληνικές οικογένειες διαφωνούμε, τσακωνόμαστε για τα πολιτικά, αλλά αγαπιόμαστε.
Βιογραφικό
Η Άννα Χατζησοφιά είναι συγγραφέας-ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου και σεναριογράφος ταινιών και μερικών από τις δημοφιλέστερες σειρές της τηλεόρασης, όπως: Μεν και Δεν, Κωνσταντίνου και Ελένης, Καφέ της Χαράς, Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο κ.α. Βρίσκεται στο χώρο της Aριστεράς, του συνδικαλισμού και των κινημάτων από τα μαθητικά της χρόνια. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων, μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Αθηνά, όπως επίσης και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συντονίστρια του τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ). Το 2014 αντικατέστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη στη Βουλή των Ελλήνων. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Η UFA film και άλλες ιστορίες» και είναι τελειόφοιτη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στο Τμήμα Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Δείτε επίσης: Οι νέοι διευθυντές των σχολείων της Β΄ Αθήνας