Mια από τις διασημότερες ιταλικές κωμικές όπερες, ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσσίνι, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με την ανατρεπτική ματιά του Φραντσέσκο Μικέλι, σε μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη – Ζωής Τσόκανου. Η παραγωγή, η οποία ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στο Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας, φέρνει την ιστορία του Φίγκαρο στην ψηφιακή εποχή, φωτίζοντας τον ονειρικό κόσμο της Ροζίνας.
Το έργο
Το ποιητικό κείμενο του Τσέζαρε Στερμπίνι για την κωμωδία σε δύο πράξεις «Ο κουρέας της Σεβίλλης» βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Πιέρ – Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί αλλά και στο ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Πετροζελλίνι για την ομώνυμη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο (1782).
Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα των οποίων μετέρχεται ο κόμης Αλμαβίβα προκειμένου τελικά να νυμφευτεί την αγαπημένη του Ροζίνα, που ο ηλικιωμένος κηδεμόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του. Με την βοήθεια του κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος μπαινοβγαίνει χωρίς δυσκολία στην κατοικία του Ντον Μπάρτολο, ο Αλμαβίβα τελικά επιτυγχάνει.
Ο συνθέτης
Ο Αντόνιο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννήθηκε στο Πέζαρο το 1792. Το 1806, ως μαθητής συνέθεσε το πρώτο του λυρικό έργο. Το 1812 η όπερά του «Η λυδία λίθος» δόθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου ενώ το 1813 με τον σοβαρό Ταγκρέδο και την κωμική Ιταλίδα στο Αλγέρι καθιερώθηκε επίσης εκτός ιταλικών πόλεων. Το 1814 ανέλαβε τη διεύθυνση και των δύο θεάτρων της Νάπολης, για τα οποία συνέθεσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του. Πολλά από αυτά γράφηκαν για το ταλέντο της τραγουδίστριας Ιζαμπέλλας Κολμπράν, την οποία ο Ροσσίνι νυμφεύτηκε το 1822. Ξεχωρίζουν ο «Οθέλλος», η «Αρμίντα», o «Μωυσής στην Αίγυπτο», η «Ερμιόνη», «Η κυρά της λίμνης», ο «Μωάμεθ Β’» και η «Τσελμίρα».
Ταυτόχρονα, συνέθετε για άλλες πόλεις της Ιταλίας αριστουργήματα όπως «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Η Σταχτοπούτα», «Η κλέφτρα κίσσα» και «Σεμίραμις». Το 1822 επισκέφθηκε τη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Μπετόβεν. Ακολούθησε το Λονδίνο και τελικά το Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1824. Το 1829 παρουσίασε τον «Γουλιέλμο Τέλλο», την τελευταία του όπερα. Απογοητευμένος από την εξέλιξη της φωνητικής τέχνης, τα υπόλοιπα 39 χρόνια της ζωής του συνέθετε μονάχα τραγούδια και έργα εκκλησιαστικής μουσικής. Από το 1855 ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στο Παρίσι, όπου πέθανε το 1868. Το 1887 η σορός του μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία.
Η μεταφορά του έργου
Η πνευματώδης, σβέλτη και ιδιαίτερα μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις, καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του. Η μεταφορά της υπόθεσης στη δεκαετία του 1960 αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων και την επικαιρότητα των βασικών θεμάτων του έργου. Μια παραγωγή με εξ ολοκλήρου ελληνική διανομή, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, και η οποία ενδείκνυται για τη γνωριμία ενός νέου θεατή με την τέχνη της όπερας.
Ο Κουρέας της Σεβίλλης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης στις 20 Φεβρουαρίου 1816. Το 1833 αναφέρεται παράσταση της όπερας στο Σαν Τζάκομο της Κέρκυρας. Στην Αθήνα υπάρχουν στοιχεία για παράσταση–παρωδία (1837) και παρουσίαση της όπερας στο Φάληρο (1889). Ακόμα, αναφέρονται παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο της Ερμούπολης της Σύρου (1872-73). Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 1942.
Η διανομή
Στους βασικούς ρόλους θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε καταξιωμένους Μονωδούς της ΕΛΣ όπως τους Αντώνη Κορωναίο, Βασιλική Καραγιάννη, Μίνα Πολυχρόνου, Διονύση Σούρμπη, Χάρη Ανδριανό, Δημήτρη Κασιούμη, Άκη Λαλούση, Τάσο Αποστόλου, Πέτρο Μαγουλά κ.ά.
Τους καταξιωμένους καλλιτέχνες πλαισιώνουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, τα σκηνικά και τους φωτισμούς υπογράφει ο Νίκολας Μπόουβυ, ενώ τα κοστούμια ο Τζανλούκα Φαλάσκι.
more iNFO
Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 18, 19, 22, 24, 25, 26 Φεβρουαρίου και 3 & 5 Μαρτίου 2017 στην Αίθουσα Μαρία Κάλλας του θεάτρου Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ώρα έναρξης: 20.00.
Πληροφορίες και κρατήσεις στα
τηλέφωνα: 2103711342 και 2103711200, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση panagou@nationalopera.gr