Στη σκηνή του θεάτρου Altera Pars, το έργο «MAZI» του Φάμπιο Μάρρα κερδίζει δικαιολογημένα το θερμό μας χειροκρότημα.
Τέσσερις υπερταλαντούχοι ηθοποιοί καταθέτουν ένα κομμάτι από τη ψυχή τους επί σκηνής, παραδίδοντας στο κοινό μια παράσταση που συγκινεί και θέτοντας συγχρόνως πολλά και βασικά ερωτήματα.
Ο Φάμπιο Μάρρα με «όπλο» του την εξαιρετική του πένα στήνει μια γλυκόπικρη οικογενειακή ιστορία, για να μιλήσει για ένα σύνθετο και μέχρι πρότινος θέμα ταμπού, την διαχείριση και κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία.
Τι σημαίνει άραγε να είναι κανείς φυσιολογικός; Τι εστί φυσιολογικό; Πως αντιμετωπίζει ο κοινωνικός περίγυρος το ξένο, το διαφορετικό, το ασυνήθιστο;
Ποιος μπορεί να θέσει κανόνες αλλά και σωστή περιγραφή στην έννοια φυσιολογικό; Τι είναι αγάπη; Ποιος ο ρόλος και η αξία της οικογένειας; Και πως η μάνα αγαπάει με όλη την καρδιά της τα παιδιά της, αφιερώνοντας ακόμα και την ίδια τη ζωή της;
Η Ιζαμπέλα ζει με το γιο της Μικέλε σε ένα διαμέρισμα μιας παλιάς πολυκατοικίας. Αγαπημένοι, μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, λύνουν σταυρόλεξα, πίνουν καφέ.
Ο Μικέλε είναι ένας νέος άνδρας διαφορετικός από τους άλλους: γλυκός, αστείος, παρορμητικός και τρυφερός. Ο Μικέλε είναι ένας άνθρωπος με νοητική αναπηρία και ζει στην προστατευμένη ρουτίνα που η Ιζαμπέλα έχει διαμορφώσει για εκείνον. Όλα κυλούν με μια σχετική ηρεμία έως τη στιγμή, -που δέκα χρονιά μετά- επιστρέφει ξαφνικά η Σάντρα, η κόρη της οικογένειας και καλά κρυμμένα και ένοχα μυστικά θα φανερωθούν.
Η Μίνα Χειμώνα στον ρόλο της μητέρας καθηλώνει το κοινό με την ερμηνείας της. Εκφραστική, ιδιαίτερη, εισβάλει κυριολεκτικά στο ρόλο, αποδίδοντας με τελειότητα τη ψυχοσύνθεση της γυναίκας που ενσαρκώνει. Της μάνας που αγαπάει με όλη τη δύναμη της ψυχής της το γιο της. Που τον προστατεύει με όποιον τρόπο μπορεί. Ξεχνώντας τον εαυτό της και τις ανάγκες της. Μια μάνα, παράδειγμα προς μίμηση. Η ερμηνεία της κυρίας Χειμώνα συγκλονίζει. Τρυφερή και συγχρόνως δυναμική. Έρχεται αντιμέτωπη με έναν ρόλο, θαρρώ, συναισθηματικά δύσκολο. Η κα. Χειμώνα κερδίζει το στοίχημα, προσφέροντας μας συγκίνηση. Αφού στο πρόσωπό της, στις κινήσεις της στα λόγια της, – νιώθω- να αντικατοπτρίζεται, να αποκαλύπτεται η κάθε μάνα. Η κάθε καλή μάνα. Η κυρία Χειμώνα, με συγκίνησε πολύ.
Στον ρόλο του γιου, ο Ηλίας Τσούμπελης. Ο καταπληκτικός αυτός ηθοποιός, καθηλώνει και συγκλονίζει με την ερμηνεία του.
Εκφραστικός, έντονος, δυναμικός κερδίζει δικαιολογημένα το θερμό μας χειροκρότημα. Γλυκός και συνάμα τόσο τρυφερός. Κάνοντάς με να σιγοψιθυρίσω πως επρόκειτο για έναν σπουδαίο ηθοποιό, με τεράστιο ταλέντο. Τον ευχαριστώ τόσο για αυτή την τόσο μοναδική ερμηνεία, σε έναν συγκλονιστικό ρόλο, που μου επέτρεψε να παρακολουθήσω ως θεατής της παράστασης.
Η κυρία Αγγελική Κοντού στον ρόλο της κόρης μας επέτρεψε για ακόμα μια φορά να απολαύσουμε και να χειροκροτήσουμε το τεράστιο ταλέντο της. Άλλοτε δυναμική και άλλοτε ευαίσθητη και εκρηκτική, ενσάρκωσε τον ρόλο της με τελειότητα. Άραγε; πως μπορεί να νιώθει εκείνο το παιδί με την λιγότερη προσοχή μέσα στο σπίτι; Πως προχωρά στη ζωή και τι κατορθώνει; Πως μπορεί να δεχτεί την αλήθεια και να πορευθεί εν τέλει μαζί της; Ποια τα συναισθήματά της απέναντι στον αδερφό της; Και τι εν τέλει εστί ευτυχία για εκείνη; Η κα. Κοντού χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά της μέσα, ενσαρκώνει με μεράκι το ρόλο της. Πηγαία, εκφραστική και ειλικρινής, μας συνεπαίρνει με την ερμηνεία της. Θερμό χειροκρότημα.
Η Χαρά Νικολάου σε έναν ρόλο ξεχωριστό και ιδιαίτερο, μας ταξίδεψε με το τεράστιο ταλέντο της, αγγίζοντας με την ερμηνεία της ευαίσθητες χορδές μου. Στον ρόλο της παιδαγωγού σε κέντρο ψυχικής υγείας.
Ο ρόλος της κυρίας Νικολάου αλλά και ο τρόπος που τον ενσαρκώνει, νιώθω να προσελκύει την προσοχή μου συνεχώς. Νιώθω ο λόγος της αλλά και οι εκφράσεις της, να μου θέτουν βασικά ερωτήματα, ερωτήματα τροφή για σκέψη. Η Χαρά Νικολάου υποδύεται εκπληκτικά εκείνο το κορίτσι, που μέσα από τον αυθορμητισμό του νεαρού της ηλικίας της, φανερώνει μεγάλες και πικρές αλήθειες. Για την κοινωνία, την οπτική που οι άνθρωποι κοιτούν συνανθρώπους και καταστάσεις. Για την ίδια τη ζωή.
Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ο υπερταλαντούχος, Πέτρος Νάκος που για ακόμα μια φορά θα μας προσφέρει απλόχερα μια παράσταση «διαμάντι». Μια παράσταση εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητας καθώς καθοδηγεί με ιδιαίτερη μαεστρία τους ηθοποιούς. Βγάζοντας από μέσα τους και προβάλλοντας το τεράστιο ταλέντο τους..
Μια παράσταση που σας προτείνω ανεπιφύλακτα.
Kάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.30 στο θέατρο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός)
Εισιτήρια: 18 ευρώ(Κανονικό) -15 ευρώ (Φοιτητικό) 12 ευρώ(Ανέργων/ΑΜΕΑ/Ομαδικά άνω των 10ατόμων) – 8 ευρώ (Ατέλειες)
Συγγραφέας: Φάμπιο Μάρρα
Mετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Σκηνικά – Κοστούμια: Altera Pars
Mουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος
Επεξεργασία ήχων: Διονύσης Μανιώτης-Νίκος Κριτσέλης
Κατασκευή σκηνικού: Στέφανος Λώλος
Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Ηλίας Τσούμπελης, Αγγελική Κοντού, Xαρά Νικολάου