Πριν από πολλά χρόνια, οι χοροί μεταμφιεσμένων ασκούσαν πάνω μου ποιητική γοητεία. Όταν με πήγαιναν στα ball d’ enfants του παγωμένου Φεβρουαρίου, όπως τα έλεγαν παλιά στα Χανιά, όταν χανόμουν σε ταινίες, μουσικές ή νουβέλες για τις παράδοξες τούτες γιορτές, κατακυριευόμουν απ’ τη σαγήνη μιας ιλιγγιώδους δυνατότητας: η δυνατότητα να γίνεις για λίγο άλλος, είναι μια ελευθερία απόλυτη!
Οι χοροί μεταμφιεσμένων, ρωγμή άλλου τόπου, ονειρικού, αμφίβολου όσο και πιθανού, πρόσφεραν την ευχέρεια να βιώσεις δίχως ενοχές, δίχως ντροπή ό,τι ψεύδεσαι, εκείνο που ονειρευόσουν να είσαι. Να φορέσεις το προσωπείο που σου εξιδανικεύει το πρόσωπο.
Σήμερα έχασαν την αίγλη τους και όταν σπανίως μασκαρεύονται οι άνθρωποι, αυτό δεν έχει καθόλου απ΄ την παλιά έξαψη.
Ντύνονται, μηχανικά σχεδόν, γιατί είναι έθιμο, για να διασκεδάσουν κάπως αλλιώς, γιατί το απαιτεί μια κοσμική πρόσκληση.
Ο ποιητικός βυθός της μεταμφίεσης έχει στερέψει.
Λέω πως τούτη η αλλαγή δεν είναι ασύνδετη από τον τρόπο που πια λειτουργούμε. Η σύγχυση ταυτότητας και η επισημοποιημένη υποκρισία των ρόλων, η μειωμένη προσωπικότητα, η απουσία κέντρου ζωής και η θεμιτή, η σχεδόν επιβεβλημένη διπλοπροσωπία για να επιβιώνεις κοινωνικά, για να αντέχεις τον εαυτό σου, έχουν κάνει τη μεταμφίεση μια καθημερινή κοπιαστική και αγχώδη ρουτίνα.
Προς τι λοιπόν να ονειρεύεσαι μια πρόσκληση σε τέτοιους χορούς;
Το να σε ελκύει να μεταμφιεστείς και να το σχεδιάζεις με λαχτάρα προϋποθέτει ότι γνωρίζεις ποιος είσαι.
Για να γίνεις συνειδητά άλλος, πρέπει να γνωρίζεις πρώτα, συνειδητά, ποιος όντως είσαι.
Πώς αλλιώς θα ξεχωρίσεις το «άλλος»;
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια.
Από εννέα χρόνων ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα.
Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από το 1972 και για έντεκα χρόνια έζησε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Σήμερα ζει στην Αθήνα.
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της «Ο παλιάτσος και η Άννα», «Η Άνιμα και το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης».
Αυτή την εποχή ετοιμάζονται οι επανεκδόσεις των βιβλίων «Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει» και σε κοινό τόμο «Το χρονικό μιας μοιχείας», «Ντούλια» και «Ο πιανίστας και ο θάνατος».
Στοιχεία του βιβλίου «Χορός μεταμφιεσμένων»:
Έκδοση: Ψυχογιός
Σειρά: Έλληνες Λογοτέχνες
Πρώτη έκδοση: Μάιος 2009,
Κυκλοφορία σε 30.000 αντίτυπα
Σελίδες: 296
Τιμή: 16,60 ευρώ
ISBN: 978-960-453-566-8