Ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνεται η τοποθέτηση της στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4/9) στην οποία συζητήθηκε η κατανομή των πόρων της έκτακτης επιχορήγησης ύψους 750.000 ευρώ λόγω της κήρυξης του Δήμου Βριλησσίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων.
Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει η παράταξη:
Α. 1. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε για πολλοστή φορά την βορειοανατολική Αττικής, την πόλης μας, μέρος του δάσους Θεόκλητος, ολοκληρωτικά το ρέμα Βριλησσού φτάνοντας έως και το Πάτημα Χαλανδρίου, ο δήμος Βριλησσίων έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 750.000 η οποία έχει σχέση αποκλειστικά με την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών του Δήμου μας και την γενικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς μέσα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί ο Δήμος Βριλησσίων.
2. Για τη διαχείριση αυτή της έκτακτης επιχορήγησης συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή. Στην επιτροπή συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση, με το σκεπτικό – εν προκειμένω – ότι τόσο σοβαρά ζητήματα, πέρα και από ανεξάρτητα από προθέσεις των συμμετεχόντων, πρέπει να συζητιούνται ανοικτά, δημόσια, διαλογικά, διαλεκτικά, με ανταλλαγή απόψεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι σε κλειστά γραφεία αποκλειστικά ανάμεσα στους επικεφαλής.
3. Έπειτα από όσα συζήτησε και αποφάσισε η διαπαραταξιακή επιτροπή και στη συνέχεια η Δημοτική Επιτροπή, η διοίκηση του Δήμου έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, την αναφερόμενη πρόταση η οποία αποτυπώνει ποιες δαπάνες θα αντιμετωπισθούν από την ανωτέρω επιχορήγηση των 750.000 ευρώ. Εν τέλει η πρόταση αυτή ψηφίστηκε θετικά από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της πόλης, εκτός από την ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων και του επικεφαλής της Βασίλη Αρχιμανδρίτη η οποία ήταν ‘’λευκό/παρών’’.
Β.
1. Επαναλαμβάνουμε ότι η έκτακτη επιχορήγηση θα έπρεπε να κατευθυνθεί για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών καθώς και τη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς και όχι κατά το δοκούν.
2. Με απλή ανάγνωση όμως της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό πήρε την απόφαση κατά τη λαϊκή ρήση ‘’βρήκαμε παπά να θάψουμε’’, δηλαδή, βρέθηκαν χρήματα, ευκαιρία να κλείσουμε τις τρύπες μας που υπάρχουν εδώ και χρόνια.
Συγκεκριμένα διαβάζει κανείς ότι από τα 750.000 ευρώ, τα 330.000 ευρώ θα καταβληθούν ως εξής:
α. 100.000 ευρώ θα καταβληθούν για την Πολεοδομική μελέτη της περιοχής Κρασσά, η οποία εδώ και 39 έτη βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως.
β. 150.000 ευρώ θα καταβληθούν για Προμήθεια ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) για τα αντλιοστάσια του Δήμου, τα οποία δεν λειτουργούν κάτι το οποίο μεταφράζεται σε συχνές διακοπές ύδρευσης στην περιοχή του Πατήματος.
γ. 55.000 ευρώ θα καταβληθούν για καθαρισμό φρεατίων και υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων, ενώ
δ. 25.000 ευρώ θα καταβληθούν για την προμήθεια 80 περίπου κάδων.
Γ. Να είναι ξεκάθαρο προς αποφυγή λαϊκίστικων απαντήσεων και σχολιασμών:
οι παραπάνω 4 ανάγκες είναι άφευκτες, αναγκαίες, διαχρονικές οι οποίες φυσικά έπρεπε προ πολλού να είχαν αντιμετωπιστεί.
-Αποτελεί όμως ευθύνη όλων των διοικήσεων του Δήμου Βριλησσίων, διαχρονικά χωρίς καμίας εξαίρεση, το απαράδεκτο γεγονός ότι εδώ και 39 έτη δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής Κρασσά, λες και οι κάτοικοί της είναι κάτοικοι ενός κατώτερου θεού και σχεδόν πάντα με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση των μελετών κλπ.
– Το ίδιο και με τα αντλιοστάσια που δεν διαθέτουν γεννήτρια, επίσης με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι.
-Τα 8 στα 10 φρεάτια του Δήμου Βριλησσίων είναι ακαθάριστα. Μήπως και αυτό ατομική ευθύνη είναι ή θα βάλουμε εθελοντές να καθαρίζουν τα λούκια; Του χρόνου που δεν θα υπάρχει έκτακτη επιχορήγηση δεν θα τα καθαρίσει ο Δήμος – όπως πρέπει κάθε χρόνο – ή μήπως θα πρέπει να πνιγούμε για να λάβουμε νέα έκτακτη επιχορήγηση;
– Η προμήθεια 25.000 ευρώ για κάδους – που όντως χρειάζονται για να αντικαταστήσουν δεκάδες ακατάλληλους κάδους – πώς σχετίζεται, έστω και έμμεσα, με την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών του Δήμου μας και την γενικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς;
– Δ. Η παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική Διοίκηση
Διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του κράτους, δεσμευμένη μέσα σε ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο και ας ενοχλούνται ορισμένοι όταν πασχίζουμε να πάψουν οι αυταπάτες αναφορικά με τον χαρακτήρα της. Τοπική διοίκηση, στην οποία το κράτος έχει μετακυλήσει εκατοντάδες αρμοδιότητες, δίχως όμως τα απαραίτητα κονδύλια, προσωπικό κλπ, παρακρατώντας παράνομα πόρους που θα έπρεπε να αποδίδει στους Δήμους, οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία, σε υποβάθμιση υπηρεσιών, στην ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της λειτουργίας τους και φυσικά στο χαράτσωμα των ίδιων των κατοίκων της πόλης, από διοικήσεις πρόθυμες να ακολουθήσουν πιστά την κυβερνητική πολιτική.
– Οι 4 παραπάνω δαπάνες έπρεπε να αποτελούν ξεχωριστά κονδύλια, εκτός της έκτακτης επιχορήγησης, κονδύλια, τα οποία πρέπει με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης να καλύψουν διαχρονικές ανάγκες της πόλης μας. Βλέπετε όμως, υπάρχουν δις ευρώ για πράσινα deals και έργα προς του μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά ψίχουλα για όλα όσα σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες. Η έκτακτη επιχορήγηση πρέπει να καλύψει ολοκληρωτικά – επιγραμματικά ανάγκες αναδάσωσης, αποκατάστασης πρασίνου, αντιπλημμυρικών έργων και ενίσχυσης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, με πρόταγμα φυσικά την αποζημίωση 100% των πυροπλήκτων χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
– Ε. Άφευκτη ανάγκη αποτελεί να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού με αναθεώρηση πλέον της περιβαλλοντολογικής μελέτης, η ριζική αναδάσωση της περιοχής και η αποκατάστασή του ως χώρος πρασίνου, διασώζοντας φυσικά όσο πράσινο έχει απομείνει. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει νέες επενδύσεις στα καμένα. Να ξεπεραστούν άμεσα γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ανάμεσα στο Δήμο Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Περιφέρειας, όπου βρίσκονται στα συρτάρια μελέτες από το έτος 2017!
– Στ. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης στα Βριλήσσια και γενικά στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνουν τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.
– Ζ. Να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ο Δήμος τις εργασίες εργολαβικών συνεργείων που έχουν αναλάβει καθαρισμό καμένων εκτάσεων και την κοπή δέντρων, καθώς αυτές, για λόγους εξοικονόμησης κόστους, πραγματοποιούνται από μη εξειδικευμένο δυναμικό, πολλές φορές κόβοντας δέντρα τα οποία σε λίγα χρόνια θα είχαν αναγεννηθεί φυσικά. Επιπλέον να παρακολουθεί η διοίκηση εργασίες παράνομων επιχωματώσεων και ανοίγματος δρόμων, που πραγματοποιούνται στα όρια της πόλης μας από το Δήμο Πεντέλης.