Για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι (και) στη διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο πρώτο ΟΤ FORUM που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης.
Στο «ΟΤ FORUM: Ο Κόσμος Αλλάζει», ο Ξένος Μανιατογιάννης τόνισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τους βασικούς πυλώνες της κυκλικής οικονομίας και πως «ο Δήμος Βριλησσίων αποτελεί Δήμο – Πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός μιας πόλης με μηδενικά απορρίμματα (Zero Waste city)».
Ο δήμαρχος στάθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο στρατηγικής σημασίας θέμα της διαλογής στην πηγή παράλληλα με την ενημέρωση των δημοτών και των παιδιών ήδη από τα σχολεία. «Έχουν προστεθεί δέκα διαφορετικά ρεύματα, πχ κίτρινος κάδος, για τηγανέλαια, για επαναχρησιμοποιούμενα ενδύματα κλπ, ενώ έχει επιτευχθεί καθολική διαλογή στην κομποστοποίηση (καφέ κάδος). Μέσα από την προσπάθεια σημειώθηκε σημαντική εξοικονόμηση των δαπανών, μεσοσταθμικά από το 2019 , μια οικονομία κλίμακος ύψους 40%, που επέτρεψε και τη μείωση των δημοτικών τελών»» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Ξένος Μανιατογιάννης αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα «πόρτα πόρτα» που υλοποιείται στον Δήμο με τη συμμετοχή 1.000 οικογενειών από τις οποίες γίνεται χωριστή διαλογή , συγκεκριμένες ώρες και μέρες, με επιπλέον επιβράβευση στα δημοτικά τους τέλη.
Στο πάνελ εκτός από τον δήμαρχο Βριλησσίων συμμετείχαν ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος και ο γενικός διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νησιών, Βασίλειος Αναλυτής.
«Κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι ο δήμος είναι σπίτι του και να συνεργαστεί. Πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση από τα σχολεία στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση και στην τελική ανάλυση να υπάρξει αλλαγή αντίληψης στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Κωστούρος.
Από την πλευρά του, ο κ. Αναλυτής σημείωσε «στόχος είναι τα Ιόνια να γίνουν η πρώτη, πραγματική, περιφέρεια κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τρεις άξονες.
Πρώτος άξονας είναι η ολοκλήρωση των κεντρικών δομών και υποδομών. Δεύτερος άξονας είναι η διαλογή στην πηγή (η προσθήκη επιπλέον ρευμάτων). Τρίτος άξονας είναι η καινοτομία και η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων»