Επεκτείνει τις δράσεις της η νεοσύστατη μονάδα αποτροπής απωλειών τροφίμων και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου. Στο πλαίσιο των τριών ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (FoodRus, ToNoWaste, Food Connection), υλοποιείται μια από τις ελάχιστες μελέτες σχετικών μετρήσεων που, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Στο επίκεντρο των δράσεων της μονάδας υπήρξε, το τελευταίο διάστημα, η καταγραφή απωλειών τροφίμων στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, καθώς εκεί προετοιμάζονται όχι μόνο τα γεύματα αγοριών & κοριτσιών αλλά και το καθημερινό συσσίτιο για τους άπορους πολίτες. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής η έρευνα θα διευρυνθεί με συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια στη σχολική κοινότητα, ενώ, με βάση τη δημοτική Αρχή θα αναζητηθούν πιθανοί τρόποι μείωσης των αποτρέψιμων απωλειών που ανέρχονται περίπου στο 51% του συνόλου των τροφικών αποβλήτων.
Ήδη, σύμφωνα με τον Δήμο, συμμετέχει σημαντικός αριθμός καταστημάτων εστίασης και λιανικής πώλησης της πόλης, αλλά και πολίτες που πραγματοποιούν εθελοντικά τις μετρήσεις στα νοικοκυριά τους. Η διοίκηση της πόλης σημείωσε ότι η έρευνα δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη γνώση ή εξοπλισμό εκτός από τη δυνατότητα ζύγισης με οικιακή ζυγαριά. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη ηλεκτρονική διεύθυνση: foodsave@halandri.gr. Στη συνέχεια, θα λάβουν οδηγίες για το πως μπορούν να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την προσπάθεια.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Η καταγραφή των απωλειών τροφίμων, επί ένα μήνα, στο 5ο τμήμα Προσχολικής Αγωγής κατέδειξε, σύμφωνα με τον Δήμο ότι «παρά την άριστη διαχείριση των προμηθειών και τη μηδενική απώλεια τροφίμων λόγω ελλιπούς αποθήκευσης, σημαντικό μέρος των τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια είτε γιατί απορρίφθηκαν κατά την προετοιμασία (μέρη λαχανικών, φρούτων και άλλα μη αποτρέψιμα απορρίμματα που δεν είναι βρώσιμα), είτε γιατί δεν καταναλώθηκαν ως μαγειρεμένο ή σερβιρισμένο γεύμα».
Η γνώση που θα προκύψει από την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα είναι, με βάση τη διοίκηση, εξαιρετικά πολύτιμη στη βελτιστοποίηση της στρατηγικής του Δήμου Χαλανδρίου στη διαχείριση των βιοαπορριμάτων, που πλέον περιλαμβάνει όχι μόνο την προώθηση της σωστής διαλογής στην πηγή και την ορθή απόρριψη στον καφέ κάδο, αλλά και την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων. Η σημασία του εγχειρήματος γίνεται, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, εύκολα κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγόμενης τροφής ετησίως καταλήγει στα σκουπίδια.