Παρουσία πλήθους πολιτών γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821, στον Δήμο Χαλανδρίου.
Προηγήθηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων.
Aκολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, τον βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβάρδη εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, την αντιπεριφερειάρχη Αττικής Ευαγγελία (Εβίνα) Γιακουμάτου, την εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Παλαιστίνης Fadwa Abushanab, την επικεφαλής της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» Κρίστη Αγαπητού, τον αρχηγό της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρη Ρώμα και τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης Βασίλειο Γκουνέλλα.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συλλόγων & των φορέων της πόλης.
H παρέλαση
Τη μαθητική παρέλαση άνοιξε και έκλεισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου. Εκτός από τους μαθητές/τριες των σχολείων, παρέλασαν επίσης αντιπροσωπείες των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης, όπως και αντιπροσωπείες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του 2ου και του 3ου Συστήματος Προσκόπων Χαλανδρίου.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Τάνια Καραγιάννη και την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου.
Σίμος Ρούσσος: «Να ξαναθυμηθούμε ποιος ήταν αυτός ο λαός»
Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας, ιδιαίτερα «σήμερα που παλιές και νέες Ιερές Συμμαχίες καταδυναστεύουν την Ευρώπη και απειλούν με σφαγή τους λαούς της», αναφέρθηκε στο μήνυμα του, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, τονίζοντας ότι είναι «ανάγκη να ξαναθυμηθούμε, ποιος ήταν αυτός ο λαός. Γιατί όσο κι αν σε μερικούς φαίνεται αδιανόητο, υπήρξε εποχή που το κάλεσμα για μιας ώρας ελεύθερη ζωή, γκρέμιζε αυτοκρατορίες και θεμελίωνε κράτη».
Ο Σίμος Ρούσσος αναφέρθηκε ακόμη στην αδικία που επιφύλαξε το νέο ελληνικό Κράτος στους Αγωνιστές και στον απλό λαό και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει για μας, γη ενδοξότερη από αυτή που η τελευταία της πέτρα, βαπτίστηκε από το αίμα των ανθρώπων που την αγάπησαν. Γιατί η πατρίδα της δικής μας καρδιάς δεν είναι αυτή που βολεύεται στο ραγιάδικο ήθος, εκτελώντας τα προστάγματα των ισχυρών. Δεν είναι αυτή που στέλνει όπλα και εκστρατεύει ενάντια στους φίλους της, αρνείται την ιστορία της και εκχωρεί τον πλούτο της στους δήθεν συμμάχους και τους δανειστές. Δεν είναι αυτή που δολοφονεί, εξορίζει και τρομοκρατεί τα παιδιά της. Αλλά ο κόσμος των οραμάτων, της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Δικαιοσύνης. Πατρίδας μας είναι ο κόσμος των ανεκπλήρωτων οραμάτων των Αγωνιστών του 21, ο τόπος των θυσιών τους για Ισότητα και Αδελφοσύνη. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω οι Αγώνες του Ελληνικού Λαού για το δίκαιο και τη λευτεριά».
Κρίστη Αγαπητού: «Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της Εθνικής παλιγγενεσίας»
Σε γραπτό μήνυμα, η επικεφαλής της παράταξης “Αγαπάμε το Χαλάνδρι” ανέφερε: «΄΄Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά΄΄. Διακόσια τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από αυτό το καταλυτικό γεγονός που σφράγισε τη νεότερη ιστορία μας και αποτέλεσε την αφετηρία της δημιουργίας του Έθνους Κράτους μας. Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της Εθνικής παλιγγενεσίας μας σε έναν κόσμο αλληλοσπαρασόμενο και μεταλλασσόμενο, η ρήση αυτή του Ρήγα Φεραίου αποκτά μεγαλύτερη αξία. Ένα γεγονός με ελληνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς όρους, μια επανάσταση που εγκαινιάζει μια μακρά εποχή νεοτερικότητας που εξελίσσεται μέχρι τις ημέρες μας.
Η συσσωρευμένη γνώση που αποκτήθηκε από την ιστορική αυτή περίοδο αποτελεί παρακαταθήκη για όλους εμάς, χρήσιμη πάντα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, για εθνικό αναστοχασμό αλλά και ενδυνάμωση της συλλογικής εθνικής μας ταυτότητας. Αυτούς του ήρωες που μας επιτρέπουν να συλλογιζόμαστε λεύτερα τιμάμε ακόμη μια φορά. Αυτούς που κάθε φορά που σαν Έθνος λυγίζαμε μας θυμίζουν ότι πρέπει να ΄΄ορθώσουμε ανάστημα΄΄ ξανά. Κι όπως έλεγε ο Θεόδωρος Κολοτρώνης: ΄΄Το γένος μας κι άλλες φορές σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζώμεν΄΄».
Χάρης Ρώμας: «Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες»
Σε μήνυμά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» τόνισε: «Πρώτα κοινώνησα στον Ιερό ναό του Αγίου Νικόλαου όπου παρακολούθησα και την δοξολογία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μετά κατέθεσα στεφάνι στο μνημείο των Ελευθερωτών, στην κεντρική πλατεία, εκ μέρους της παράταξης μας Μετά μαζί με άλλους συνοδοιπόρους απολαύσαμε την παρέλαση των νηπιαγωγείων και σχολείων της πόλης αλλά και κάποιων τοπικών συλλόγων. Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Όχι εθνικιστικά ,ούτε θρησκόληπτα ,ούτε παλιομοδίτικα. Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. με την αληθινή τους έννοια, καθόλου παραποιημένη. Το εννοώ!!!»
Μάνος Κρανίδης: «Στεκόμαστε αιώνια ευγνώμονες»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» σημείωσε:
«Στον ανυπέρβλητο αγώνα για την ελευθερία το 1821 οι απαράμιλλες ιστορικές θυσίες των σπουδαίων Ελλήνων, ηρώων και προγόνων μας, είναι το ακλόνητο θεμέλιο της εθνικής μας συνείδησης, υπερηφάνειας και των κρίσιμων αναγκαίων υπερβάσεων του Σήμερα. Αγάπη για την πατρίδα, πίστη, ήθος, εντιμότητα, αλήθεια, αλληλεγγύη, ομοψυχία και ουσιαστική δράση είναι οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την αποτελεσματική και δυναμική πορεία της Ελλάδας μας και των Ελλήνων σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον, γεμάτο συγκρούσεις και πολέμους. Στεκόμαστε αιώνια ευγνώμονες στους προγόνους ήρωες μας, τους απευθύνουμε ένα βαθύ «ευχαριστώ» και καταθέτουμε τον απεριόριστο σεβασμό μας. Τους οφείλουμε, ως ελάχιστη τιμή, τον δυνατό καθημερινό αγώνα μας για μια καλύτερη Ελλάδα για όλους και όλες, για τα παιδιά και τις οικογένειες μας! Χρόνια πολλά με Υπερηφάνεια!»
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr