Στη διοργάνωση ημερίδας, με θέμα «Πρόληψη και μείωση τροφικών απωλειών», προχώρησε ο Δήμος Χαλανδρίου στις 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου Retaste, που φιλοξένησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εκδήλωση, που επιλέχθηκε να συμπέσει με τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων, έγινε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 FoodRUs,

Προλόγισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος ανέφερε, ότι τεχνολογίες, όπως του προγράμματος Waste4Think, και δράσεις, όπως αυτές που υλοποιεί ο Δήμος μέσω των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, FoodRUs, ToNoWaste και Food Connections, βοηθούν τους πολίτες να δουν με διαφορετική ματιά τα βιοαπόβλητα, και να κατανοήσουν ότι πρόκειται για «πλούτο» που δεν πρέπει να καταλήγει στην υγειονομική ταφή.
Ο ίδιος τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Πανεπιστήμια, η οποία αποφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων έλαβε μέρος διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία, παρακολουθώντας την παρουσίαση του προγράμματος FoodRUs από τον επιστημονικό υπεύθυνο, καθηγητή ΕΜΠ, Γεράσιμο Λυμπεράτο. Αναλύθηκαν οι στόχοι και δράσεις στις περιοχές – πιλότους του προγράμματος και στην πόλη. Ακολούθησε η παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας που πραγματοποίησε η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών του Δήμου, όπως σημείωσε η διοίκηση, με την πολύτιμη συμβολή των Χαλανδραίων πολιτών, επαγγελματιών εστίασης, πώλησης τροφίμων και δημοτικών παιδικών σταθμών.
Από τα παραπάνω, προκύπτει, με βάση τη δημοτική Αρχή, ότι η συλλογή των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους, από τον Οκτώβριο 2022, έχει καλή εφαρμογή αλλά ακόμα μικρή απήχηση. Όσον αφορά στη δωρεά, αναδιανομή και θέληση για μείωση του φαγητού που πετιέται, το Χαλάνδρι, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, δείχνει να βρίσκεται σε καλό επίπεδο.
Αναλυτικά τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας:

Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Το μεγαλύτερο μέρος απωλειών στις δομές βρίσκεται στο υπόλειμμα πιάτου. Πρέπει, σύμφωνα με τον Δήμο, να αναζητηθούν μέτρα μείωσης αυτού του αποτρέψιμου μέρους με:
-Αναζήτηση ισοδύναμων πιο επιθυμητών για τα παιδιά γευμάτων
-Μείωση των μερίδων με επανάληψη για όσα παιδιά το επιθυμούν
iii. Εκπαιδευτικά μέτρα
Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Το μεγαλύτερο μέρος των τροφικών αποβλήτων των εστιατορίων δημιουργείται κατά την προετοιμασία του φαγητού. Το μεγαλύτερο μέρος των αποτρέψιμων είναι υπόλειμμα πιάτου. Υπάρχει, σύμφωνα με τον Δήμο, περιθώριο για δωρεές τροφών που δεν καταναλώνονται. Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι, με βάση την ίδια ενημέρωση, ίσως το κυριότερο μέτρο για τη μείωση των απωλειών. Χρειάζεται καμπάνια για μεγαλύτερη χρήση του καφέ κάδου, όπως ανέφερε η δημοτική Αρχή.
Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων
Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση, το σημαντικό μέτρο για τη μείωση των απωλειών. Επίσης, σημειώνεται ότι καλύτερη εκτίμηση του τι δεν πωλείται, θα βοηθούσε στη μείωση των απωλειών. Οικονομικά μέτρα όπως το «πληρώνω όσο πετάω» και κίνητρα για αύξηση των δωρεών μπορούν να μειώσουν τις απώλειες τροφών.
Νοικοκυριά
Η πλειοψηφία ψωνίζει κατά μόνας, πιο πολύ στα σουπερμάρκετ και χρησιμοποιούν λίστα. Το 1/3 μία φορά την εβδομάδα. Οι περισσότεροι ελέγχουν την ημερομηνία λήξης και χρησιμοποιούν προσφορές. Οι μισοί περίπου ακολουθούν συνταγές για το μαγείρεμα. Τα 2/3 φροντίζουν να ξαναχρησιμοποιούν τα φαγητά που περισσεύουν, ενώ οι περισσότεροι μαγειρεύουν μία φορά κάθε μέρα. Οι πιο πολλοί δεν χρησιμοποιούν delivery, ενώ τρώνε έξω 1-2 φορές τον μήνα. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν παράγει πολλά τροφικά απόβλητα, υποτιμώντας το ποσοστό των αποβλήτων που κατατάσσονται στο είδος, ενώ τα περισσότερα είναι φυτικής προέλευσης.
Τα 2/3 των πολιτών ξεχωρίζουν τα τροφικά απόβλητα από τα υπόλοιπα και χρησιμοποιούν τον καφέ κάδο. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη χρήση του τελευταίου, σύμφωνα με τον Δήμο. Η εκτίμηση είναι ότι παράγονται περίπου 300 γραμμάρια αποβλήτων ανά κάτοικο ημερησίως και το 1/4 είναι αποτρέψιμο. Οι περισσότεροι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες και τη δημιουργία αποβλήτων. Θεωρούν ότι τα φυλλάδια είναι η καλύτερη μέθοδος.

Η ημερίδα συνεχίστηκε, όπως σημείωσε ο Δήμος, με τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των καθηγητών Κ. Λαζαρίδη, Δ. Φ. Λέκκα και Θ. Μανιού, που εκπροσωπούσαν Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιστοίχως. Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στις καλές πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης τροφίμων, που σύμφωνα με τον Δήμο, αναδεικνύονται ως κύριες επιλογές για την ανάδειξή τους από το Χαλάνδρι στους εταίρους του FoodRUs: Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, ΜΚΟ «Μπορούμε», «FoodBag App».
Ο καθένας από του εμπλεκόμενους έδωσε την δική του οπτική και πρόταση για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και άφησε, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, τους συμμετέχοντες με αρκετή «τροφή για σκέψη».
Ο Δήμος Χαλανδρίου ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις δράσεις μέσω της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών, προκειμένου να απαντήσει στην πρόκληση της μείωσης της παραγόμενης τροφής, που είναι πλέον παγκόσμια απαίτηση, καθώς έχει καταγραφεί πως το ένα τρίτο της παραγόμενης τροφής, σε όλο τον πλανήτη, καταλήγει στα σκουπίδια.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών – μελών που δεν υπέβαλαν νέα στοιχεία για το 2021.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr