Σε εκκρεμότητα βρίσκεται για μια ακόμη φορά το θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρομά του Νομισματοκοπείου, ύστερα από την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 17 Ιουνίου κατεδάφισής του από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα και τη μετάθεση της ημερομηνίας εκτέλεσης της απόφασης για τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο λόγος της αναβολής ήταν η μη ολοκλήρωση των εργασιών στον χώρο μετεγκατάστασης του καταυλισμού, στο Όρος Πατέρα στα Μέγαρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενάντια στην αρχική απόφαση του Γ.Γ. για μετεγκατάσταση του καταυλισμού στη συγκεκριμένη τοποθεσία έχουν ήδη υποβληθεί τρεις ακυρωτικές αιτήσεις από τον Δήμο Μεγαρέων, τον Δήμο Μάνδρας αλλά και τους ίδιους τους Ρομά Χαλανδρίου.
Την ίδια στιγμή, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ρομά Χαλανδρίου δικηγόρος Π. Δημητράς ζητά την αλλαγή του περιεχομένου της εισαγγελικής παραγγελίας για κατεδάφιση του καταυλισμού, υποστηρίζοντας ότι αυτή στηρίζεται σε εκθέσεις αυτοψίας του 1996, στις οποίες αποτυπώνονται κατασκευές οι οποίες δεν υφίστανται πλέον.
Υπενθυμίζουμε ότι έκτοτε έχουν διενεργηθεί πολύ νεότερες αυτοψίες οι οποίες αποτυπώνουνμια πολύ διαφορετική κατάσταση ως προς τα αυθαίρετα κτίσματα του οικισμού.Ειδικότερα, στις 25 Φεβρουαρίου 2014 επιδόθηκαν πάνω από εβδομήντα καινούργιες εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν όλες τις προηγούμενες αποφάσεις κατεδάφισης.
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τις εξελίξεις στο φλέγον αυτό θέμα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να δοθεί βιώσιμη λύση αγνοώντας τις ανάγκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ίδιων των Ρομά». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για να λυθεί το πρόβλημα των Ρομά πρέπει αφενός να βρεθεί έκταση κατάλληλη για τη μετεγκατάστασή τους είτε στο Χαλάνδρι, είτε -με τη συναίνεση των ίδιων των Ρομά- εκτός Χαλανδρίου, αφετέρου να υπάρξουν και τα αντίστοιχα κονδύλια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο μείζον αυτό πρόβλημα έγινε και κατά τη συνάντηση της νέας Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου με τους δημάρχους (απερχόμενους και νέους) του Βόρειου Τομέα, που έλαβε χώρα την Τρίτη 1η Ιουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου. Σύμφωνα με τον Σ. Ρούσσο «η νέα περιφερειάρχης χαρακτήρισε“θετικό” το γεγονός ότι υπάρχει συναντίληψη πλέον στην Περιφέρεια και στις διοικήσεις των Δήμων Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής για το θέμα, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με το να τους “πετάμε” από εδώ και από εκεί».Αντίθετα, επισήμανε ότι «απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός, κάτι στο οποίο η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη να συμβάλλει. Έως τότε όμως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τα μέλη του καταυλισμού».
Πάντως, σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Χαλανδρίου «όλα τα παραπάνω είναι στο τραπέζι από την 1η Σεπτεμβρίου», δηλώνοντας ότι «θα εργαστούμε από τη θέση της διοίκησης του Δήμου ώστε να συμβάλλουμε στην οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος αυτών των οικογενειών».