Τις επιφυλάξεις της για τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία το έτος που ξεκίνησε εκφράζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου, ιδίως για τα νήπια και προνήπια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Βαθμιαία, επεκτείνεται ο θεσμός του υποχρεωτικού διετούς Νηπιαγωγείου και το αργότερο από την μεθεπόμενη σχολική χρονιά θα έχει ενταχθεί και το Χαλάνδρι. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επάρκεια της σημερινής υποδομής σε αίθουσες Νηπιαγωγείων στην πόλη μας για να καλύψει το σύνολο των νηπίων και προνηπίων, και παρά την αισιοδοξία της Δημοτικής Αρχής ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί».
Διαβάστε: Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά – Γαβρόγλου: Πρώτο κουδούνι στις εννέα
Μάλιστα, τονίζεται ότι «την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρξαν πολλές περιπτώσεις προνηπίων που ζήτησαν να εγγραφούν στο Νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους και στάλθηκαν ακόμη και σε Νηπιαγωγεία άλλων Δήμων. Τέτοια φαινόμενα, που καταργούν στην πράξη την έννοια του “σχολείου της γειτονιάς”, δεν επιτρέπεται να τα ανεχόμαστε».
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης:
«Καλωσορίζουμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς στη νέα σχολική χρονιά και ευχόμαστε ολόψυχα καλή πρόοδο στα παιδιά μας. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των γονιών στους Συλλόγους Γονέων θα συνεργαστούμε για να προσφέρουμε στα παιδιά μας ποιοτική, αξιοπρεπή και δημιουργική Δημόσια Παιδεία.
Οι γονείς είμαστε ο τρίτος πόλος της σχολικής κοινότητας – μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς – και χωρίς τη δική μας συμμετοχή στα δρώμενα, η λειτουργία του σχολείου θα χωλαίνει. Το σχολείο χρειάζεται τους γονείς για να λειτουργήσει σωστά. Όχι φυσικά με την παρέμβασή τους στο διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών. Αλλά με τη συμμετοχή τους στην καθημερινή ζωή του σχολείου, με τη συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς, μέσα από τη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων, των Σχολικών Συμβουλίων και των Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας.
Φέτος θα γίνουν εκλογές για να αναδειχτούν νέα Διοικητικά Συμβούλια στους Συλλόγους Γονέων και αντιπρόσωποι στην Ένωση Συλλόγων Γονέων. Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στις διαδικασίες των Συλλόγων Γονέων και μέσα από αυτούς να συναποφασίζετε για τα ζητήματα που αφορούν το Σχολείο, και εν τέλει τα παιδιά μας. Ζητήστε από τους Διευθυντές των σχολείων σας να σας παρέχουν κάθε διευκόλυνση για να οργανώσετε τις Γενικές Συνελεύσεις σας και τις εκλογές – είναι άλλωστε υποχρέωσή τους. Με τις ενέργειές σας να συμβάλλετε ώστε να γίνει κτήμα στους εκπαιδευτικούς ότι οι γονείς δεν είναι αντίπαλοί τους μέσα στο σχολείο αλλά αντίθετα οι καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί συνεργάτες τους. Μη διστάζετε να συγκαλείτε Γενικές Συνελεύσεις κάθε φορά που χρειάζεται να συζητήσετε διεξοδικά τα ζητήματα που απασχολούν το σχολείο σας.
Μεριμνήστε να γίνονται τακτικά – όπως προβλέπεται από τον Νόμο – τα Σχολικά Συμβούλια. Το Σχολικό Συμβούλιο είναι ο βασικός θεσμός όπου οι εκπαιδευτικοί και τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων – και οι εκπρόσωποι των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – συναποφασίζουν για τα ζητήματα που αφορούν το σχολείο. Ενδεικτικά, το Σχολικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει για τις σχολικές εκδρομές, τις στολές παρελάσεων, κοινές εκδηλώσεις γονέων – εκπαιδευτικών – μαθητών, σχέσεις γονέων – εκπαιδευτικών ή μαθητών – εκπαιδευτικών κλπ., ενώ ειδικά για τη λειτουργία των Δημοτικών, κατά το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το Σχολικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της διαδικασίας σίτισης των μαθητών που θα εγγραφούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Η Ένωση προσπαθεί να δώσει μια ώθηση στη λειτουργία των Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας όπου τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων συμμετέχουν με έναν εκπρόσωπο (τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Διευθυντής του Σχολείου, ένας εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικών και, στην περίπτωση της δευτεροβάθμιας, ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων). Το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας διαπιστώνει προβλήματα και ελλείψεις του Σχολείου και εισηγείται στη Σχολική Επιτροπή τρόπους για την επίλυσή τους. Έχουμε ζητήσει από τις Σχολικές Επιτροπές να ικανοποιούν αιτήματα των Σχολείων μόνον εάν υποβάλλονται από το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας.
Από φέτος προβλέπεται να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα στο Λύκειο. Ενώ η δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ήταν να αναβαθμίσει το ολοένα και περισσότερο απαξιωμένο Λύκειο, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί δεν οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, θεωρούμε ότι υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λυκείου ως αυτοτελούς και ολοκληρωμένης βαθμίδας γιατί τερματίζει το πρόγραμμα της εγκύκλιας μόρφωσης στη Β’ Λυκείου, και μάλιστα με «κατ’ επιλογήν» γνωστικά αντικείμενα, και μετατρέπει την Γ’ Λυκείου σε φροντιστηριακή τάξη προετοιμασίας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση . Για εμάς αυτό δεν είναι το Λύκειο που επιθυμούμε και έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Η θέση μας είναι ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση οφείλει να παρέχει αυτοτελώς σε όλα τα παιδιά την ολόπλευρη μόρφωση που πρέπει να έχει κάθε ολοκληρωμένος πολίτης σήμερα και να είναι αποσυνδεδεμένη από τις όποιες διαδικασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Βαθμιαία, επεκτείνεται ο θεσμός του υποχρεωτικού διετούς Νηπιαγωγείου και το αργότερο από την μεθεπόμενη σχολική χρονιά θα έχει ενταχθεί και το Χαλάνδρι. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επάρκεια της σημερινή υποδομής σε αίθουσες Νηπιαγωγείων στην πόλη μας για να καλύψει το σύνολο των νηπίων και προνηπίων, και παρά την αισιοδοξία της Δημοτικής Αρχής ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί. Την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρξαν πολλές περιπτώσεις προνηπίων που ζήτησαν να εγγραφούν στο Νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους και στάλθηκαν ακόμη και σε Νηπιαγωγεία άλλων Δήμων. Τέτοια φαινόμενα, που καταργούν στην πράξη την έννοια του «σχολείου της γειτονιάς», δεν επιτρέπεται να τα ανεχόμαστε.
Μέσα στον αγώνα της καθημερινότητας και στην αγωνία μας για το μέλλον των παιδιών μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δημόσια παιδεία διαχρονικά απαξιωμένη, με ελλιπή χρηματοδότηση δεκαετιών, ανεπαρκείς υποδομές, σχολεία υποστελεχωμένα με καταπονημένους εκπαιδευτικούς και ανύπαρκτο βοηθητικό προσωπικό. Συχνά μάλιστα, καλούμαστε να βάλουμε και το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα σχολεία των παιδιών μας τα στοιχειώδη.
Σας επισημαίνουμε ότι, είναι υποχρέωση των Σχολικών Επιτροπών να καλύπτουν πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, στις οποίες βεβαίως περιλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως αναλώσιμα (π.χ. χαρτί Α4). Καλέστε τους γονείς των μαθητών των Νηπιαγωγείων & των Δημοτικών να μην αγοράσουν αναλώσιμα υλικά για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθημάτων και τις απαιτήσεις της κάθε τάξης, πέρα από τα προσωπικά είδη που πρέπει να έχει ο κάθε μαθητής στην τσάντα του (τετράδια, μολύβια, κλπ.). Οι Διευθυντές των Σχολείων και οι Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων θα ενημερωθούν από την Σχολική Επιτροπή ώστε να μην ζητήσουν αναλώσιμα από τους γονείς. Σε διαφορετική περίπτωση παρακαλούμε να καταγγείλετε αντίστοιχες ενέργειες στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και στην Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης.
Ειδικά όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία, η Ένωση έχει απευθύνει αίτημα προς τη Σχολική Επιτροπή να εγκρίνει ειδική χρηματοδότηση για κάθε μαθητή Νηπιαγωγείου που να προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προμήθεια των υλικών που παραδοσιακά ζητούσαν τα Νηπιαγωγεία από τους γονείς να προσκομίσουν στο σχολείο, ώστε να πάψουν οι γονείς να επιβαρύνονται και με αυτή τη δαπάνη.
Κάθε χρονιά, οι περισσότεροι Σύλλογοι Γονέων προγραμματίζουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες για τους μαθητές, στο πλαίσιο της εναρμόνισης τους με τους σκοπούς του καταστατικού τους και της κοινωνικής προσφοράς τους. Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων (με ιδίους πόρους) και τα οποία πραγματοποιούνται μετά από την παραχώρηση σχολικών χώρων από τον Δήμο, οφείλουν να εναρμονίζονται με την κείμενη νομοθεσία (Δ4/1171/19-12-84 ΥΠΕΠΘ, Δ4/132/11-02-83 ΥΑ, Γ1/153/567/4-5-88 ΥΠΕΠΘ, Γ1/210/20-02-98 ΥΠΕΠΘ σε συνέχεια της Δ4/804/16-12-97).
Τονίζουμε ότι την ευθύνη για την στήριξη, λειτουργία και ασφάλεια των διδακτηρίων και των παιδιών που συμμετέχουν την έχουν οι Σύλλογοι Γονέων. Επίσης, σύμφωνα με την Γ1/210/20-02-98 ΥΠΕΠΘ: «Δεν παραχωρούνται χώροι για προγράμματα, τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών με κριτήρια οικονομικοκοινωνικά και αποκλείουν άλλους μαθητές, που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα».
Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τα εξής:
-Κενά εκπαιδευτικών
-Σοβαρά προβλήματα που χρήζουν άμεση αντιμετώπισης
Προγραμματίζουμε και φέτος κοινές συσκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων που θα αναδειχτούν από τις επερχόμενες εκλογές για να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να μας καλείτε στις συνεδριάσεις σας και στις γενικές συνελεύσεις σας και να μας ενημερώνετε άμεσα για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στα σχολεία σας, ώστε με συντονισμένες ενέργειες να προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα από κοινού. Επίσης, μην παραλείπετε να μας ενημερώνετε για τις δράσεις που διοργανώνετε (εκδηλώσεις, ημερίδες, κλπ.) προκειμένου να τις αναρτούμε στο blog της Ένωσης καθώς και στο facebook.
Μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης που έχει αναλάβει την ευθύνη για τον σύλλογο του σχολείου σας για οποιοδήποτε άμεσο θέμα και να μας ενημερώνετε για τα προβλήματα που προκύπτουν στο email της Ένωσης esgmhal@gmail.com. Σας ζητούμε επίσης να συνδράμετε στην βελτίωση των δράσεών μας καταθέτοντας και τις δικές σας προτάσεις.
Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν έμπρακτα τις προσπάθειές μας και να πάρουν ενεργό μέρος στις εργασίες μας. Σε όλα τα επίπεδα του γονεϊκού κινήματος λείπει η συλλογικότητα και πρέπει να παλεύουμε, όχι μόνο ο καθένας για το σχολείο του, αλλά και για το διπλανό σχολείο. Να διεκδικούμε ένα ασφαλές και καλύτερο περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά μας, ένα σχολείο που θα τα βοηθάει να αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους.
Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όλα τα θέματα της παιδείας και των σχολείων της πόλης μας καθώς και για τις ενέργειές μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες μάθησης των παιδιών μας. Καλή Σχολική Χρονιά και καλή δύναμη σε όλους!».