Σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΠΑ), τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, το θέμα της πολεοδομικής μελέτης των περιοχών Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη.
Η δημοτική Αρχή ανέφερε ότι αναμένει τη θετική έκβαση της συνεδρίασης, που θα συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της πολύπαθης περιοχής στο σχέδιο πόλης, έπειτα από μισό αιώνα και τέσσερα χρόνια, από τις 15 Φεβρουαρίου 2018, όταν ο Δήμος ολοκλήρωσε την πολεοδομική μελέτη της περιοχής και την κατέθεσε προς έγκριση στην διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής.
Στην περίπτωση της τελικής έγκρισης, θα ακολουθήσει η έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και να πάρει το πράσινο φως ως προς τη νομιμότητα της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Στη συνέχεια, ο Δήμος Χαλανδρίου θα προχωρήσει στις διαδοχικές αναρτήσεις της Πράξης Εφαρμογής και όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, με Προεδρικό Διάταγμα η περιοχή θα ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης.
Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, που παραβρέθηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ, «δεδομένου ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, αναμένουμε θετική έκβαση, που σημαίνει την οριστική έγκριση, χωρίς αλλαγές και προαπαιτούμενα της Πολεοδομικής Μελέτης για το Πεύκο Πολίτη».
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο «σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει γίνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαδικασία ένταξης της περιοχής και θα έχει δικαιωθεί πλήρως ο αγώνας που έκανε η σημερινή διοίκηση, από το 2015 ξεκινώντας, όταν, κόντρα στις οργισμένες αντιδράσεις τότε μερίδας της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, προχωρήσαμε στην κατάργηση της Λ. Ελευθέρας Πεντέλης και άνοιξε ο δρόμος για τη σύνταξη της Πολεοδομικής Μελέτης της περιοχής, που έμενε ανολοκλήρωτη από το 1987».
«Αν αναλογιστούμε», είπε ο ίδιος, «ότι η Ελευθέρα Πεντέλης προοριζόταν να γίνει ένας οδικός άξονας πλάτους 40-90 μέτρων, ο οποίος θα διχοτομούσε την πόλη, θα λειτουργούσε ως εκτροπή της Λεωφόρου Μεσογείων μέσα στο Χαλάνδρι και θα δημιουργούσε υποχρεώσεις για αποζημιώσεις 27 στρεμμάτων (!), κατανοούμε πλήρως τη σημασία κατάργησής της»
«Προσδοκούμε πλέον στην οριστική λύση μιας εκκρεμότητας μισού αιώνα, που οδήγησε στην ύπαρξη μιας παραγκούπολης στην καρδιά του Χαλανδρίου και στέρησε από χιλιάδες πολίτες τις ιδιοκτησίες τους στην περιοχή», πρόσθεσε.
Δείτε επίσης: Γ. Πατούλης: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για λύση του ζητήματος “Πεύκο Πολίτη”»