Το Χαλάνδρι ήταν από τους πρώτους Δήμους που αντέδρασε στην αιφνιδιαστική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για άμεση εφαρμογή της αύξησης του τέλους ταφής απορριμμάτων. Οι εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα οδήγησαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου στις 8 Ιανουαρίου, άνοιξε μια ευρύτερη συζήτηση διάρκειας 2,5 περίπου ωρών, την οποία κάλυψε δημοσιογραφικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Μπορεί το Σώμα να μην κατέληξε σε κάποια χειροπιαστή απόφαση, αλλά εκφράστηκε ομοθυμία κατά των χρεώσεων και μια στάση αναμονής έως ότου αποκρυσταλλωθεί το τι θα προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις Κράτους και Περιφέρειας για το θέμα.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Οι θέσεις της διοίκησης
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος πήρε πρώτος τον λόγο για το ιστορικό του ζητήματος, αναλύοντας το σκεπτικό αντίθεσης στο τέλος ταφής απορριμμάτων: «Είναι ένα τιμωρητικό αυθαίρετο μέτρο, χωρίς αναλογικότητα ή κάποια μελέτη. Οι Δήμοι δεν έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, δεν χωροθετούν ούτε αξιοποιούν, χωρίς καμία αρμοδιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιβάλλονται πρόστιμα για πολιτικές που είναι άλλοι υπεύθυνοι. Είναι, επίσης, ένα παράνομο πρόστιμο, καθώς παραβιάζονται από το Κράτος οι πόροι των ΟΤΑ που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τελευταίες εξελίξεις έβγαλαν στην επιφάνεια την αποτυχία του κράτους. Φτάσαμε στο ναδίρ. Δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν ακόμη περισσότερο για τις ίδιες υπηρεσίες. Σήμερα καταβάλλουμε 1,7 εκατ. ευρώ στον ΕΣΔΝΑ με δημοτικά τέλη 1,66 €/τ.μ. Εάν πάμε στα 4 εκατομμύρια, θα γίνουν 5 ευρώ; Ποιο είναι το όριο; Είναι μη διαχειρίσιμη κατάσταση. Έχει αποτύχει το κεντρικό μοντέλο. Ενδεικτικά, τιμολογούμαστε με στοιχεία του 2020. Εμείς, ως διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, έχουμε μια άλλη φιλοσοφία, της πρόληψης, αποφυγής δημιουργίας αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης».
Σε δευτερολογία του, ο «πρώτος πολίτης» της πόλης σημείωσε ότι «παραμένουμε, τις επόμενες μέρες, με το όπλο… παρά πόδα έως ότου δούμε γραπτώς διατυπωμένα τα όσα θα προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις Κράτους και Περιφέρειας για το τέλος ταφής απορριμμάτων. Πάντως, σε πρώτη ανάγνωση το πρόβλημα μετατίθεται για το 2027».
Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Δημήτρης Βασιλόπουλος ανέφερε στοιχεία για τα απόβλητα του Δήμου το 2023 που όπως είπε, αποδεικνύουν ότι αδικείται το Χαλάνδρι στις χρεώσεις. «Δεν λείπει η ενημέρωση των πολιτών, αλλά το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «έρχεται ένα μνημόνιο… απορριμμάτων»
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας Γεράσιμος Λυμπεράτος τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «“κάθονται” 129.000 ευρώ στο ταμείο του ΕΟΑΝ, αντί να επιστραφούν στους Δήμους». «Η τελευταία διευθέτηση του τέλους ταφής δεν είναι λύση, αλλά αναβολή, σε μια αποτυχημένη λογική διαχείρισης», πρόσθεσε.
Ο ίδιος πρότεινε ότι πρέπει οι μετρήσεις για τις χρεώσεις να γίνονται αναλόγως του τι πετάει κάθε Δήμος και όχι με το ίδιο ποσό ανά τόνο για όλες τις πόλεις.
«Κλωτσάμε το… τενεκεδάκι του προβλήματος» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Μαυραγάνης, αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Νέων Τεχνολογιών και πρόεδρος του Συνδέσμου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) «Πίσω από την κρίση των τελευταίων ημερών κρύβονται πολλά και σημαντικά ζητήματα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Ο ΕΣΔΝΑ, που ουσιαστικά είναι εντολοδόχος της κυβέρνησης, κρύβει τις δικές του μαύρες τρύπες. Ούτε συνεδριάζει ο Σύνδεσμος, δύο χρόνια τώρα». «Έχουμε ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας που επικυριαρχεί με ακραία πολιτική απέναντι στην Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Ο Δήμος Χαλανδρίου πρέπει να συνεχίσει την εξωστρέφεια και αυτονομία του στη διαχείριση απορριμμάτων, ώστε το η πόλη να πρωταγωνιστήσει στον τόνο λύσεων».
Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καθαριότητας Δημήτρης Χριστουλάκης τόνισε ότι σε αντίθεση με το 2015, τα τελευταία χρόνια δεν προσφέρθηκε εξοπλισμός στον Δήμο. «Ελάχιστοι, επίσης, γνωρίζουν πού καταλήγει η ανακύκλωση», είπε, μεταξύ άλλων.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε ζητήματα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης Κώστας Γερολυμάτος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει καμία συνεκτική περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα. Όσα συμβαίνουν γίνονται ως υποχρέωση προς τους έξω». «Ο ΕΟΑΝ διαχειρίστηκε εκατομμύρια επί χρόνια, χωρίς να κάνει τίποτα. Οι Δήμοι προσφέρουν χρήματα ουσιαστικά για την κυβερνητική πολιτική», ανέφερε, προσθέτοντας: «Εμείς κάνουμε αγώνα στον ΕΣΔΝΑ για μια ορθολογική τιμολόγηση, αλλά πρόκειται για… σφηκοφωλιά κατά των δημοτών». «Τα απορρίμματα είναι ένα τεράστιο βατερλώ της χώρας. Ο μόνος διοικητικός μηχανισμός που υπάρχει είναι για την είσπραξη τελών», ανέφερε ο ίδιος, καταλήγοντας: «Η απάντηση θα πρέπει να είναι «δεν πληρωνω». Να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις ως Δήμος».
Από τη μεριά της, η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Έλενα Χριστούλη είπε ότι «το Χαλάνδρι έχει τις προδιαγραφές για αυτονομία στη διαχείριση αποβλήτων». «Το τέλος ταφής είναι ένα πρόστιμο προς την Ευρώπη, με μια αυθαίρετη τιμολόγηση, επειδή η χώρα δεν κάνει ανακύκλωση», τόνισε η ίδια, καταλήγοντας: «Το πράγμα έφτασε στο μηδέν. Ως Δήμος, όμως, έχουμε ένα σωσίβιο με δανειοδοτημένες εγκαταστάσεις, τεχνογνωσία και εξοπλισμό».
Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης
Την παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» εκπροσώπησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αιρετός της, Κώστας Αγγελής, καθώς η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κρίστη Αγαπητού απουσίαζε λόγω ασθένειας. «Το τέλος ταφής είναι μια μάχη στην οποία είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος. «Ας περιμένουμε επίσημα τις τελευταίες ανακοινώσεις και ρυθμίσεις, για να λάβουμε αποφάσεις ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε.
Ο αρχηγός της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι «τα ποσά για τα τέλη ταφής, που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκλείεται να μειωθούν». «Το θέμα είναι πώς θα διευθετηθούν νομοθετικά οι οφειλές αυτές, να ενισχύσει το κράτος τους Δήμους για να πληρώνουν ποσά όλο και πιο αυξανόμενα δυστυχώς», δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Κάποιοι βέβαια χρησιμοποιούν το πρόβλημα για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους ατζέντες και την εύκολη αυτοπροβολή. Και ο δήμαρχος Αθηναίων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν το πρόβλημα». «Εμείς ζητάμε από τον Δήμο Χαλανδρίου ένα σχέδιο εντατικής ενημέρωσης των πολιτών», κατέληξε, στην τοποθέτησή του.
Από μεριάς «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρώτος πήρε τον λόγο ο Γιάννης Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι «τα απορρίμματα είναι το μεγαλύτερο… φαγοπότι». «Τα σκουπίδια κυρίως καίγονται, σε μια λογική κόστους – οφέλους των κυβερνήσεων, εναρμονισμένη με την Ε.Ε.», σημείωσε, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να μπούμε στη συζήτηση μείωσης του τέλους, την ώρα που υπάρχει προσφυγή εναντίον μιας άδικης χρέωση». «Παρά τα 35 χρόνια ανακύκλωσης, καλούν τους δημότες να πληρώνουν για την ταφή απορριμμάτων. Είναι απαράδεκτη η νομοθεσία και πρέπει να καταργηθεί», επεσήμανε ο ίδιος, καταλήγοντας: «Η δημοτική Αρχή να πρωτοστατήσει στην ενημέρωση και κινητοποίηση των Χαλανδραίων».
Η επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Λούλα Καρατζά τοποθετήθηκε στη συνέχεια, διατρανώνοντας ότι «οι κυβερνήσεις από το 2012 έφτιαξαν τη νομοθεσία και έχουν την ευθύνη». «Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής φταίει. Μια οικονομία με μόνη έγνοια το κέρδος δεν νοιάζεται για το περιβάλλον», είπε η ίδια, προσθέτοντας: «Τι βγήκε από αυτή τη ριμάδα την ανακύκλωση; Όλο πυρκαγιές σε εργοστάσια βλέπουμε που καθόλου δεν τους ξέφυγαν». «Πληρώνουμε ακόμη και την πλαστική σακούλα για να καταλήγει στα… ψάρια που τρώμε», είπε, συμπληρώνοντας: «Αυτοί που κάνουν κουμάντο μπορούν να καταλάβουν μόνο από τον κόσμο αν στραφεί εναντίον τους, ο οποίος ήδη πληρώνει φόρο εισοδήματος για τα απορρίμματα»
Ο αρχηγός της παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» Μάνος Κρανίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι «είναι απελπιστική η κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων». Έκανε λόγο για «μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων, που θάβουν το πρόβλημα». «Είμαι υπέρ κάθε μορφής αντίδρασης από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου», τόνισε.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr