Η πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη στο Χαλάνδρι απασχόλησε μεταξύ άλλων την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 30 Οκτωβρίου. Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο φως» Χάρης Ρώμα, ο οποίος, μεταξύ άλλων έκανε λόγω για σημαντικές καθυστερήσεις και εγκάλεσε το Δήμο για έλλειψη χρονοδιαγραμμάτων, με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο να απαντά
Η τοποθέτηση του Χ. Ρώμα
«Βεβαίως το ζητούμενο σε έναν Δήμο είναι να γίνονται έργα ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η διαρκής ανάπτυξή του. Τα έργα υποδομής αλλά και εξωραϊσμού έχουν στόχο την καλυτέρευση της ζωής του πολίτη, τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς του, τη μεγαλύτερη ασφάλειά του, το ευ – ζειν του. Όπως, ας πούμε, τα έργα βιοκλιματικής ανάπλασης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν εξυπακούεται, όμως, ότι μέχρι να επιτευχθεί η καλύτερη διαβίωση πρέπει η προσωρινή διαβίωση να γίνεται πολύ – πολύ δυσκολότερη, έως και αφόρητη !
Υπηρετώντας τον θεσμικό μας ρόλο, ως αντιπολίτευση, δεν μπορεί να κωφεύουμε στις διαρκείς διαμαρτυρίες εκατοντάδων δημοτών για τα έργα που αναστατώνουν την καθημερινότητά τους. Το ότι η εκτέλεση των έργων είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς επίτευξη του τελικού ζητούμενου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς ως δικαιολογία για τη μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.

Οι κάτοικοι των περιοχών που γίνονται τα έργα θα έπρεπε να ξέρουν πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες και ειδικά οι καταστηματάρχες του κέντρου που είδαν τους τζίρους των επιχειρήσεών τους να μειώνονται, σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά. Αν ήξεραν θα οργάνωναν και εκείνοι καλύτερα τα δικά τους χρονοδιαγράμματα. Είναι αδιανόητο να δίνονται συνεχώς παρατάσεις για τα έργα. Τις οποίες παρατάσεις αναγκαστικά και ψηφίζει και η παράταξή μας στη Δημοτική Επιτροπή αφού πλέον είναι μονόδρομος να τελειώσουν κάποτε τα έργα … Κάποτε!!!
Αν η ενδόμυχη σκέψη της διοίκησης είναι ότι αυτό το «κάποτε» θα έρθει αρκετά πριν από τις επόμενες εκλογές, οπότε οι πολίτες που ταλαιπωρούνται τώρα θα έχουν ξεχάσει την ταλαιπωρία μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν ξανά μπροστά στις κάλπες, πράγματι μπορεί αυτή η ενδόμυχη, πονηρή και υστερόβουλη σκέψη να επαληθευτεί, αλλά εμείς δε θα την επικροτήσουμε κιόλας.
Και ελπίζουμε να μην την επικροτήσει ούτε ο κύριος Α.Π. που μας κάλεσε να κάνουμε αυτοψία στην ημιτελή παιδική χαρά στο Πάτημα Χαλανδρίου, στις οδούς Τρίτση-Ανατολής Δρυοπίδος. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Γενάρη του 24, οι εργασίες γινόντουσαν με ρυθμό χελώνας ενώ τέλος Μαΐου σταμάτησαν ξαφνικά. Έκτοτε η παιδική χαρά εγκαταλείφθηκε σε συνθήκες και εικόνα εργοταξίου. Τα παιδάκια στην ευρύτερη περιοχή περίμεναν με λαχτάρα να μπει η άνοιξη για να παίξουν στην πολυπόθητη παιδική χαρά. Έναντι αυτού βλέπουν αφημένα βουνά άμμου και άλλα οικοδομικά υλικά, τα οποία μάλιστα προφανώς και θα καταστραφούν με τις βροχές αφού δεν είναι καν προφυλαγμένα. Κατά συνέπεια θα ζημιωθεί οικονομικά ο Δήμος.
Αναφέροντας τη λέξη «οικονομικά» εύκολα προκύπτει η ερώτηση: Γιατί δεν τελειώνει το έργο; Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ ; Το παρκάκι με τις πέτρινες κολόνες σε κάποιο άλλο σημείο του Πατήματος ο δήμαρχος το καυχιέται και το διαφημίζει (μάλλον αυτοδιαφημίζεται μέσω αυτού) παραλείποντας βέβαια να αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του ήταν 100% από τον ΠΕΠ_Αττικής, από την Περιφέρεια δηλαδή.
Τώρα, σ´ αυτή την ημιτελή παιδική χαρά που είναι συγχρηματοδότηση πράσινου ταμείου και ίδιων πόρων, τι ακριβώς έχει γίνει ; Ξεμείνατε από ίδιους πόρους ; Μήπως τα έχετε κάνει μαντάρα με τα οικονομικά του Δήμου ; Μήπως υπάρχουν «στενέματα» τα οποία δεν μας έχετε εύλογα κοινοποιήσει ;
Ίσως πράγματι υπάρχουν αφού έχουμε σοβαρές αμφιβολίες και για την ποιότητα κάποιων έργων, βλέποντας κακοκομμένους κυβόλιθους ενωμένους με αρμούς διαφορετικού πλάτους. Ούτως ώστε όλα τα καινούργια πεζοδρόμια να είναι ανώμαλες επιφάνειες επικίνδυνες στο περπάτημα. Όμως ας επανέλθω στους αγανακτισμένους δημότες … Η κυρία Δ.Μ., κάτοικος Συνοικισμού, θα ξεχάσει άραγε το χουνέρι που της κάνατε όταν έγινε εργοτάξιο όλη η Ελ Αλαμέιν και κλείσατε μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο γκαράζ του σπιτιού που έχει νοικιάσει και πληρώνει αδρά, ακριβώς για να έχει γκαράζ ! Κλείσατε όλες τις προσβάσεις χωρίς καμμία πρόνοια επίσπευσης για ένα έργο το οποίο κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ !
Η συγκεκριμένη κυρία αναγκάζεται να παρκάρει το αυτοκίνητό της όπου βρει και να περπατάει επί ώρα κρατώντας τις σακούλες με τα ψώνια, αλλά πολλές φορές ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΤΗΣ, ΑΓΚΑΛΙΑ. Σημειωτέον ότι και ο ηλικιωμένος πατέρας της έχει πρόβλημα υγείας και πρέπει να φθάνει με το αυτοκίνητο μέχρι την πόρτα του σπιτιού. Αν παραπονέθηκε η κυρία Δ.Μ. ; Πάρα πολλές φορές !
Μου έστειλε όλα τα email των αιτημάτων της και μάλιστα στην προειδοποίησή της ότι το εργοτάξιο, «χύμα αφημένο» μπροστά από τις κατοικίες, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα παιδάκια που παίζουν, η απάντηση του Δήμου ήταν: «Αποκλειστικά υπεύθυνη για όποιο #ατύχημα θα είστε εσείς !!!». Ενώ στην παράκλησή της να δημιουργηθεί μια δίοδος πρόσβασης στο γκαράζ του σπιτιού της, έστω τις ώρες που δεν πραγματοποιούνται έργα δεν πήρε καμμία απάντηση.
Θα ξεχάσει άραγε ο Α.Κ., που μας κάλεσε για μια περιήγηση στην περιοχή των έργων του Αδριάνειου Υδραγωγείο στον #Συνοικισμό, την απίστευτη σκόνη και το χώμα, αφού δεν υπάρχει καθαρισμών δρόμων και πεζοδρομίων ακόμη και μετά την πάροδο 2 ή 3ων μηνών από την ολοκλήρωση εργασιών σε αυτά ;
Σε email που μας έστειλε αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Για χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους, από τότε που έχουν αρχίσει οι εργασίες, όλη η περιοχή είναι γεμάτη χώμα, σκόνη και οποιοδήποτε υλικό έχει προκύψει από αυτές τις εργασίες.
Αν ένας από τους κοινωφελείς και αγαθούς λόγους των εργασιών είναι η εξοικονόμηση πόσιμου νερού, μέσω της εκμετάλλευσης (για άλλες χρήσεις) υδάτινων πόρων του Υδραγωγείου, τότε η διοίκηση έχει αποτύχει.
Το πόσιμο νερό που έχουμε ξοδέψει και εξακολουθούμε να ξοδεύουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ οι κάτοικοι προκειμένου να καθαρίσουμε δρόμους και πεζοδρόμια είναι άφθονο εκτός του ότι επιβαρύνει τις τσέπες μας», καταλήγει ο Α.Κ.
Μετά από λίγα μόνο παραδείγματα (από τα πάρα πολλά που έχω) διαμαρτυρόμενων δημοτών, επανέρχομαι στο ότι είναι απαράδεκτο να δίνονται συνεχώς παρατάσεις στα έργα, για να υπερτονίσω ότι εκτός από την εντεινόμενη ταλαιπωρία είναι και το κόστος πολύ μεγαλύτερο και φυσικά αυτό το κόστος βαρύνει τους δημότες. Γιατί αν η παράταση εζητείτο λόγω υπαιτιότητας του εργολάβου θα μας είχε αναφερθεί κάτι τέτοιο στη Δημοτική Επιτροπή και θα είχε ζητηθεί στον εν λόγω εργολάβο να πληρώσει ποινική ρήτρα.
Καμμία ποινική ρήτρα δεν πλήρωσε κανένας εργολάβος. Μόνο οι δημότες πληρώνουν!»

Η απάντηση του Σ. Ρούσσου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλανδρίου ανέφερε αρχικά: «30 έργα υποδομών είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην πόλη, εκ των οποίων τα 21 υλοποιούνται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων». Ο Σ. Ρούσσος σημείωσε ότι η υλοποίηση τόσων έργων είναι πρωτοφανής στην ιστορία του Χαλανδρίου και συνιστά πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της σημερινής διοίκησης απέναντι στους πολίτες.
«Κατανοούμε απολύτως την όχληση των πολιτών», δήλωσε, «ωστόσο τα έργα υποδομών έχουν πάντα μια αναμενόμενη όχληση, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της υλοποίησης των δύο μεγάλων έργων ομβρίων», τα οποία έχουν αντέξει ακόμα και σε βροχόπτωση 100 χλστ. ή 100 τόνων νερού ανά στρέμμα (15.10.21).
«Με τον ίδιο τρόπο υλοποιήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και οι ασφαλτοστρώσεις, οι οποίες συνεχίζονται αυτό το διάστημα στην περιοχή του Συνοικισμού, αποδεικνύοντας ότι μόνο “προεκλογικά” δεν ήταν τα έργα των οδοστρώσεων», όπως είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα ανάπλασης των πεζοδρομίων, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 138.950 τ.μ. (!), αν συνυπολογίσουμε και τις 6 εμβληματικές αναπλάσεις. Η ανακατασκευή της Ηρώων Πολυτεχνείου έχει ολοκληρωθεί ενώ είναι σε εξέλιξη, οι αναπλάσεις του Αδριάνειου Υδραγωγείου και η βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου της πόλης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο των 8.646.094 ευρώ, με την διαμόρφωση των οδών Ολύμπου και Μεταμορφώσεως, στην Τούφα και Σ. Βενιζέλου στο Κάτω Χαλάνδρι ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας ακόμα περιπατητικής διαδρομής στο Άνω Χαλάνδρι.
Από το 2025, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου, του οποίου η υλοποίηση προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, «θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα στην πόλη», που θα δίνει χώρο στους πεζούς, τος αναπήρους, τις οικογένειες με μικρά παιδιά στα καροτσάκια, τους ηλικιωμένους, τους ποδηλάτες, όπως τονίστηκε.

Οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, δίνουν τη μάχη για να προχωρήσουν τα έργα, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον, όπως αποδείχτηκε περίτρανα στο μοναδικό έργο, που έχει σημαντική υστέρηση, το δημαρχείο της πόλης. «Μέσα σε λίγους μήνες, η απόφαση της γ.γ. του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών όπως και η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, δικαιώνει πλήρως τον Δήμο Χαλανδρίου, σημειώνοντας ότι το έργο έχει καθυστερήσει σχεδόν δύο χρόνια από τον αρχικό συμβατικό χρόνο, χωρίς «καμία ευθύνη του Δήμου».
«Ο επικεφαλής της παράταξης “Χαλάνδρι στο Φως” Χάρης Ρώμας μένει μόνος του να κατηγορεί το Δήμο για καθυστερήσεις και για έλλειψη χρονοδιαγραμμάτων, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τα επιχειρήματα αλλά και τα συμφέροντα των εργολάβων, όπως είπε ο Σίμος Ρούσσος.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr