Αυτοψία στη Ρεματιά Χαλανδρίου διενήργησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου. Το κυβερνητικό στέλεχος συνόδευε η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Βασίλης Παπαγεωργίου, καθώς και μηχανικοί του υπουργείου & της Περιφέρειας.
Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, διενήργησαν αυτοψία, μετά από βροχόπτωση και μάλιστα έντονη στα βόρεια προάστια, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 5/12, για να δουν όπως είπε πώς αντιδρά ένα ρέμα, το οποίο έχει καθαριστεί, στην πιθανότητα να έρθουν πάλι φερτά υλικά από το βουνό. Ο ίδιος επισήμανε ότι είχε γίνει καθαρισμός σε μήκος 4,5 χιλιομέτρων και συνεχάρη όλους όσοι οργάνωσαν την παρέμβαση.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής, στην κυρία αντιπεριφερειάρχη, στη διευθύντρια και σε όλους τους ανθρώπους αυτούς που οργάνωσαν τον καθαρισμό του ρέματος», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Από ό,τι πληροφορήθηκα είναι σε μήκος 4,5 χλμ, από εδώ μέχρι το Σισμανόγλειο». «Είναι σημαντικό έργο γιατί είναι μέσα στον αστικό ιστό και δείχνει ότι όταν θέλουμε, μπορούμε κι επειδή για εμάς η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ’ όλα, με ικανοποίηση βλέπουμε ότι το ρέμα είναι καθαρό και παρότι έβρεξε, κι ενδεχομένως θα μπορούσε να φέρει φερτά υλικά ή να δημιουργηθούν προβλήματα, αυτό δεν έγινε», σημείωσε.
Προσέθεσε ότι ο καθαρισμός του ρέματος του Χαλανδρίου δείχνει, τον τρόπο με τον οποίο «πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε». «Τη συναντίληψη αυτή έχω και με τον καινούριο περιφερειάρχη, τον κ. Χαρδαλιά που συναντήθηκα πριν από λίγες μέρες, για όλα τα έργα υποδομής τα οποία υπάρχουν στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε «Αυτή είναι η εποχή τώρα που πρέπει να προσέχουμε», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσουν με τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου να διενεργούν αυτοψίες, κάτι που όπως είπε, ορίζει ουσιαστικά και το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία το οποίο θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες στη Βουλή. «Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οποίο μας απασχολεί. Για παράδειγμα, με την Περιφέρεια και τους Δήμους των βορείων προαστίων καταρχάς, έχουμε μία συνάντηση τη Δευτέρα για τις πιθανές χιονοπτώσεις», σημείωσε το κυβερνητικό στέλεχος.
«Πάντα να προβλέπουμε και να ερχόμαστε πιο νωρίς στο πρόβλημα να δούμε πώς και τι θα αντιμετωπίσουμε. ‘Αρα, μηχανήματα, γκρέιντερ, εκχιονιστικά, αλατιέρες, είναι ο τρόπος προετοιμασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα το κάναμε με τους παραχωρησιούχους, τώρα με την περιφέρεια και τους δήμους και λίγο αργότερα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα», είπε, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν και να βοηθήσουν.
«Εκεί που βλέπουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία, με τους αρμόδιους. Αυτή είναι η δουλειά μας και η αποστολή μας, ερχόμαστε πιο νωρίς από το πρόβλημα και προσπαθούμε να συντονίσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε αυτό να αντιμετωπιστεί», υπογράμμισε, ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε να το κάνουμε με την καλύτερη δυνατή ταχύτητα» υπογράμμισε ενώ επισήμανε ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, γενικά τα μεγάλα έργα απαιτούν χρόνο και υπάρχουν διαδικασίες».
«Υπάρχει και μια άλλη εξουσία, η δικαστική εξουσία, Ελεγκτικό Συνέδριο, Συμβούλιο της Επικρατείας και θα επισκεφτώ την ηγεσία τους. Θερμή παράκληση, εκπροσωπώντας και την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες, κατά το δυνατόν τα έργα αυτά τα οποία είναι μέγιστης σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών, να ιεραρχούνται και να προτεραιοποιούνται. Έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επεσήμανε. «Αν ρωτήσετε και μιλήσετε με τους ανθρώπους της περιφέρειας και με τους μηχανικούς και τους διευθυντές και την αντιπεριφερειάρχη, θα σας πουν ότι υπάρχει πάντα μεγάλη αγωνία για το πότε και αν θα εγκριθούν αυτά τα έργα, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε από τα ρέματα της Αττικής», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr