Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε την τύχη να βρεθεί στην πρόβα της Μικτής Χορωδίας Τρίτης Ηλικίας 60+ του Δήμου Χαλανδρίου το πρωί της περασμένης Τετάρτης που φιλοξενήθηκε όπως όλα τα μαθήματα, σε αίθουσα του Κέντρου Νεότητας στο Κάτω Χαλάνδρι.
«Κανείς δεν γερνά λόγω της παρόδου των ετών, κανενός οι ώμοι δεν πέφτουν επειδή περνούν τα χρόνια, ο άνθρωπος γερνά μόνο λόγω εγκατάλειψης των ιδανικών του. Το πέρασμα των χρόνων μπορεί να ρυτιδώνει το δέρμα, η απώλεια όμως του ενθουσιασμού ρυτιδώνει την ψυχή. Ωστόσο, είτε είσαι 15 είτε 75 ετών είσαι τόσο νέος όσο και η δύναμη της ελπίδας σου, είσαι τόσο γέρος όσο και η απελπισία σου», έγραφε πριν από μερικά χρόνια ο σπουδαίος ποιητής Πάμπλο Νερούδα. Τα λόγια του ήρθαν στις μέρες μας να επιβεβαιώσουν με τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητά τους τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Τρίτης Ηλικίας 60+ του Δήμου Χαλανδρίου.
Κάθε εβδομάδα, φορώντας τα καλά τους ρούχα και το πιο ζεστό χαμόγελο, περίπου 40 άνθρωποι από την γύρω περιοχή έως τον γειτονικό Γέρακα είναι πιστοί στο ραντεβού τους με τη μουσικοπαιδαγωγό Ρία Θεοδώρου –η οποία εδώ και 5 χρόνια διευθύνει την ομάδα. Δεν χάνουν τις πρόβες ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να οδηγήσουν, να πάρουν το δρομολόγιο του λεωφορείου της δημοτικής συγκοινωνίας, να περπατήσουν απόσταση μισής ώρας ή να επιβιβαστούν σε ταξί όπως 90χρονοι χορωδοί που δεν έχουν άλλη λύση. Το σχήμα έχει, εξάλλου, τη δική του παράδοση, με ορισμένα από τα μέλη της, όπως ενδεικτικά η κυρία Σούλα να βρίσκεται στις επάλξεις ανελλιπώς τα τελευταία είκοσι χρόνια! Υπάρχουν και ξεχωριστές περιπτώσεις όπως του κ. Βιτόριο, ο οποίος δηλώνει «Εξήντα χρόνων και… 200 μηνών», παρότι μερικά πρόσωπα της μικτής χορωδίας έχουν ενστάσεις για τον προσδιορισμό 60+ στο όνομα της ομάδας. Μάλιστα, ο ίδιος, όπως είπε στην εφημερίδα μας, έχει παίξει στο παρελθόν ακορντεόν στο πλευρό της σπουδαίας Μαρίας Φαραντούρη.
Εξαιρετικό μουσικό αποτέλεσμα
Δεν είναι τυχαίος, άλλωστε, ο καρπός των προσπαθειών και η διαρκής παρουσία του σχήματος σε εκδηλώσεις, με τελευταία πριν από λίγες μέρες στη Μουσική Βραδιά Μικτών Χορωδιών στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Δήμο Παλλήνης. Σειρά θα έχουν εμφανίσεις της ομάδας του Χαλανδρίου το επόμενο δίμηνο σε συλλόγους, ιδρύματα και το δημαρχείο της πόλης. Για τον λόγο αυτό ενδεχομένως οι πρόβες είναι εντατικές (διαρκούν δύο ώρες κάθε φορά), με τους χορωδούς να ακολουθούν ασμένως τις οδηγίες της κ. Θεοδώρου. Το μάθημα της 1ης Νοεμβρίου περιελάμβανε την απαραίτητη προθέρμανση των φωνητικών χορδών και την πιστή τοποθέτηση στον χώρο των μελών ανάλογα με τον τόνο του καθενός (άλτο, σοπράνο, τενόροι, μπάσοι). Η μόνη ίσως υστέρηση που μας παραδέχθηκε η μουσικοπαιδαγωγός είναι η έλλειψη σε… άνδρες χορωδούς!
Κατά τη διάρκεια απόδοσης ενός τραγουδιού, το γκρουπ των φωνών διαιρείται αναλόγως σε δύο ή περισσότερα υποσύνολα. Η ίδια με επαγγελματισμό και μεράκι διευθύνει το σχήμα, διορθώνοντας –όπου χρειάζεται- με λεπτότητα τα όποια κακώς κείμενα, αν και πολύ περισσότερες είναι οι φορές που οι χορωδοί αποσπούν δικαίως τα εύσημα. Η μαέστρος έπαιξε στο πιάνο σημαντικά κομμάτια όπως «Γεια σου, χαρά σου Βενετιά» (σε στίχους Νίκου Γκάτσου, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και την πρώτη ερμηνεία από τον Νίκο Ξυλούρη), «Παίξε πλακιώτικη κιθάρα (Κώστας Κιούσης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Πάνος Βισβάρδης) και «Θάλασσα πλατιά» (γραμμένο από τον Γιώργο Ρούσσο, σε σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνευμένο, μεταξύ άλλων, από την Αλίκη Βουγιουκλάκη). Μάλιστα, στο τελευταίο τραγούδι δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης πολλών μελών της χορωδίας που αποτυπώθηκαν στον τρόπο ερμηνείας και έγιναν ορατές από τη δασκάλα τους, ιδίως στον στίχο «Έχω έναν καημό που με τρώει γλυκά και με λιώνει». Και όπως σχολίασε με τρυφερότητα μία χορωδός «Έχουμε πολλούς καημούς που μας τρώνε…»
Αλέξανδρος Καζαντζίδης