Από την έντυπη έκδοση της IASIS που κυκλοφορεί
Συνέντευξη: Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει, για δεύτερη χρονιά, την Ελλάδα και την ανθρωπότητα να βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας και των υγειονομικών συστημάτων.
Το φετινό μήνυμα “χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο” είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ καθώς η πανδημία ανέδειξε, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία και την ανάγκη να διασφαλιστεί ισότιμη περίθαλψη σε όλους τους πολίτες. Η χώρα μας στη μεγάλη αυτή μάχη που δίνει τον τελευταίο χρόνο απέδειξε ότι στις δύσκολες στιγμές, οι δυνάμεις της κοινωνίας και της Πολιτείας συστρατεύονται κάτω από την κοινή προσπάθεια. Και πρωταγωνιστής σε αυτή τη μάχη είναι το αξιόμαχο υγειονομικό προσωπικό, που με αυταπάρνηση στάθηκε δίπλα στον πολίτη και τον ασθενή, προσφέροντας την κρίσιμη αυτή ώρα πολύτιμες υπηρεσίες».
Μιλήστε μας για τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας και του ΙΣΑ
Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ανέπτυξαν ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και με στοχευμένες στρατηγικές παρεμβάσεις έχουν συνδράμει σημαντικά στην υγειονομική θωράκιση της Αττικής. Αυτό το οποίο αποκομίσαμε αυτόν τον χρόνο είναι η συνειδητοποίηση τού πόσο μεγάλη αξία έχει για όλους μας η υγεία και πόσο σημαντικό είναι ένα ισχυρό σύστημα περίθαλψης που βρίσκεται κοντά στο πολίτη, από το πρώτο στάδιο που είναι η πρόληψη, μέχρι τη θεραπεία και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν η σημασία της ατομικής ευθύνης, η ανάγκη για εμπιστοσύνη στα επιστημονικά επιτεύγματα και η αξία της συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της επιστήμης και της κοινωνίας, για την προστασία του πολίτη. Εξάλλου, μεταξύ άλλων, με πρωτοβουλία μου δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στην αρχή της πανδημίας, μια επταμελής ομάδα κρούσης, με βασικό στόχο την υλοποίηση προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται δωρεάν σε 24ωρη βάση στο 1110. Το Κέντρο αυτό έχει περισσότερους από 140 εθελοντές γιατρούς και ψυχολόγους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 120.000 κλήσεις. Άλλες πρωτοβουλίες αφορούν στην εκπαίδευση, την υποστήριξη της εξ αποστάσεως μάθησης, την προστασία των ηλικιωμένων καθώς και τη διεξαγωγή test για τη διαπίστωση κρουσμάτων.
Ποια είναι η προτεραιότητα του ιατρικού προσωπικού της χώρας;
Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας, εδώ και μήνες. Και τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους και κυρίως, από την Πολιτεία. Ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ιδιωτών ιατρών έδωσε τη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, σηκώνοντας το κύριο βάρος της λειτουργίας του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Προτεραιότητα σύσσωμου του ιατρικού Σώματος ήταν να σώσει τις ζωές των ασθενών από COVID-19, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό. Ο ιατρικός κόσμος ένωσε τις δυνάμεις του για να κερδίσει αυτή τη μάχη ζωής. Οι γιατροί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο εθνικό κάλεσμα και στάθηκαν στο πλευρό των συνανθρώπων μας.
Ωστόσο, η πατρίδα μας θα ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, εάν είχαμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αποτρέψουμε τη φυγή 18.000 ιατρών, υψηλού επιστημονικού επιπέδου κι εξειδίκευσης, που αναζήτησαν στο εξωτερικό μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική, εάν είχε στελεχωθεί επαρκώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και το υγειονομικό προσωπικό που το στηρίζει είναι το μεγάλο όφελος αυτής της υγειονομικής κρίσης.
Έχετε κάνει ήδη ως περιφερειάρχης τον απολογισμό του πρώτου έτους της θητείας σας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Πρόκειται για έναν απολογισμό πολύ διαφορετικό σε σχέση με όλους τους άλλους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Έναν απολογισμό ειδικών συνθηκών, μιας νέας διοίκησης που κλήθηκε να διαχειριστεί τις ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, έχοντας να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις αλλά και μια μεγάλη ανάγκη. Η ανάγκη είναι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, δίπλα στον πολίτη. Κι αυτό το έχουμε πετύχει.
Ποιες ήταν οι προκλήσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Η πρώτη πρόκληση, ήταν να αποδειχθούμε στην πράξη συνεπείς κι αποτελεσματικοί και να δρομολογήσουμε μόνιμες λύσεις, σε μεγάλα κι ανεπίλυτα, επί πολλά χρόνια, προβλήματα. Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει, παρά τις όποιες δυσκολίες, να λειτουργούμε ως διοίκηση με συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις μας. Η μεγαλύτερη, όμως, πρόκληση είναι ό,τι κληθήκαμε να διοικήσουμε σε μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο.
Σε μια περίοδο που η χώρα, η κοινωνία και η Περιφέρεια Αττικής άρχισαν να βγαίνουν με πληγές από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βιώσαμε μεταπολεμικά, για να μπούμε στη συνέχεια στη δίνη της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που γνώρισε όχι η χώρα, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης μας τον τελευταίο αιώνα. Στον πρώτο χρόνο της θητείας μας, στη δική μας βάρδια, έσκασε η πανδημία του COVID-19, ενός ιού που άλλαξε τον τρόπο ζωής μας, την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τρόπο που μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά μας.
Όμως η υγειονομική κρίση δεν αποτέλεσε ούτε μια στιγμή για μας δικαιολογία για να σταματήσουμε την προσπάθεια και το έργο μας. Αντίθετα, βάλαμε τα δυνατά μας, δουλέψαμε σκληρά και συστηματικά, δημιουργήσαμε νέες δομές, αναπτύξαμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και πετύχαμε σε αυτή την πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια υγειονομική κρίση, να μην αφήσουμε μόνο του κανέναν συμπολίτη μας. Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ανέπτυξε τόσες πολλές και καινοτόμες δράσεις, από τη διενέργεια rapid tests μέσω κινητών μονάδων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της Αττικής, μέχρι την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου, αναδεικνύοντας την τεράστια συμβολή μας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Όσον αφορά στον τομέα της υγείας είχατε σημαντική παρουσία. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Όπως σας ανέφερα και πιο πάνω, μέσα από τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής 1110, παρείχαμε ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε πάνω από 120.000 περιπτώσεις. Επίσης προχωρήσαμε στην έκδοση και διάθεση ψηφιακών κι έντυπων αναλυτικών οδηγιών για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες, καθώς και για την προώθηση του εμβολιασμού.
Έχουμε υλοποιήσει πάνω από 20.000 δωρεάν τεστ μοριακού ελέγχου σε εργαζόμενους, ευπαθείς κι υψηλού κινδύνου ομάδες πολιτών, επισκέπτες σε σημεία εισόδου της Αττικής καθώς και 1.500 κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Έχουμε προμηθευθεί 110.000 rapid tests, με τα οποία προχωρούμε στη διενέργεια σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε όλη την Αττική, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τον ΙΣΑ, με τη συνδρομή 10 κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι.
Διανείμαμε πάνω από 2.000.000 τεμάχια υλικού προστασίας, μάσκες κι αντισηπτικά, σε εργαζόμενους και Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, Κοινωνικές Δομές και Δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, προσωπικό Σωμάτων Ασφαλείας, εργαζόμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες. Παρείχαμε δωρεάν 1.000.000 γεύματα σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, σε 65 Δήμους της Αττικής. Συλλέξαμε πάνω από 800 φιάλες αίμα, για τις ανάγκες του συστήματος υγείας.
Δημιουργήσαμε νέες, δωρεάν, ψηφιακές πλατφόρμες και υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις. Διαθέσαμε χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής. Προχωρήσαμε στην αγορά εξοπλισμού υγείας αξίας 22 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ενισχύσαμε την 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής με ιατρικό εξοπλισμό ύψους 41,6 εκ. ευρώ. Προχωρήσαμε στην ενίσχυση των ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσοκομείων της Αττικής, με ηλεκτρονικούς αναπνευστήρες και ειδικές κλίνες.
Δίνουμε χρηματοδότηση 500.000 ευρώ στο Λιμενικό Σώμα, για αγορά περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό. Και βέβαια, προωθούμε την ενίσχυση της πρόληψης της υγείας, μέσα από την ενίσχυση του προ-συμπτωματικού ελέγχου κι αξιοποιώντας τις νέες δομές των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων. Επίσης, κάναμε προμήθεια από την Περιφέρεια Αττικής 500 απολυμαντών και χειροκίνητων ηλεκτρικών σαρώθρων για τον καθαρισμό και την απολύμανση δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και σχολείων της Αττικής, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
Και προχωρήσαμε, επίσης, στην προμήθεια των νέων rapid tests με κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 1 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, δημιουργήσαμε και οργανώσαμε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική λήψη δειγμάτων και καταγραφή των περιστατικών, θετικών και αρνητικών, στην Περιφέρεια Αττικής. Έως τώρα έχει εξετάσει πάνω από 150 μονάδες ευπαθών ομάδων ηλικιωμένων, παιδιών και λοιπά και έχει κάνει περισσότερα από 10.000 τεστ σε δομές, εκ των οποίων 1.500 κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα κατάκοιτα ή με κινητικά προβλήματα.
Διαθέσαμε, επίσης, στο υπουργείο Υγείας δύο ασθενοφόρα και 10 εξειδικευμένα κλιμάκια για τoν εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με το ποσό των 9,5 εκ. ευρώ για την προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού για την αναβάθμιση αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων εργαστηρίων ΚΕΔΥ, λόγω της πανδημίας COVID 19.
Τέλος, παραχωρήσαμε 10 οικίσκους (ISOBOX) σε νοσοκομεία της Αττικής ενώ προχωρήσαμε άμεσα στην έκδοση και εφαρμογή αναλυτικών οδηγιών για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών και προβήκαμε σε μαζικές εξετάσεις με ειδικές δειγματοληπτικές λήψεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας όπου διενεργήθηκαν πάνω από 3.000 έλεγχοι.
Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, αρωγοί της Πολιτείας, στη δύσκολη αυτή συγκυρία που δοκίμασε την οργάνωση, τις ικανότητες αλλά και τις αντοχές μας. Ελπίδα όλων να τελειώσει σύντομα η δοκιμασία μέσω του εμβολιασμού που βρίσκεται παγκοσμίως σε εξέλιξη.