Ένα διάγραµµα για τη σχέση εµβολιασµών και θανάτων από COVID-19 που δόθηκε από το ECDC (το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιµώξεων), µετουσιώνει την έκφραση «µια εικόνα, χίλιες λέξεις» στην πραγµατικότητα της εποχής µας!
Όπως εξηγεί ο γενικός οικογενειακός γιατρός, Αναπληρωτής Αρχίατρος Ε∆ΟΕΑΠ και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων για τη ∆ηµόσια Υγεία, Ευάγγελος Φραγκούλης, «το διάγραµµα αυτό καταρχάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως τα εµβόλια λειτουργούν, ικανό να πείσει και τους πλέον δύσπιστους. Οι χώρες µε την µεγαλύτερη εµβολιαστική κάλυψη (90-95%) έχουν και τους λιγότερους θανάτους (0-15 ανά 1.000.000 πληθυσµού), ενώ οι χώρες µε τη χαµηλότερη κάλυψη (30-45%) τους περισσότερους (265-325 ανά 1.000.000).
Επιπρόσθετα, φαίνεται πως καθώς οι θύλακες µη εµβολιασµένων στις κοινωνίες οδηγούν τη µετάδοση του ιού, ακόµα και µια φαινοµενικά µικρή διαφορά στην εµβολιαστική κάλυψη πληθυσµών, όπως µεταξύ 70% και 80%, είναι ικανή για τεράστια διαφορά στα αποτελέσµατα. Το επιπρόσθετο 10% στην εµβολιαστική κάλυψη αποµονώνει περαιτέρω τον ιό και αποφορτίζει τα συστήµατα υγείας».

Γενικός οικογενειακός γιατρός, Αναπληρωτής Αρχίατρος Ε∆ΟΕΑΠ και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων για τη ∆ηµόσια Υγεία
Όπως µάς εξηγεί ο κ. Φραγκούλης, στο διάγραµµα µπορούµε να «διαβάσουµε» κάτι ακόµα λιγότερο ορατό στα µη έµπειρα µάτια…
«Είναι εντυπωσιακή η ανισότητα στην πορεία των εµβολιασµών µε εµφανή τον διαχωρισµό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο µέρη. Το ένα µισό, οι ∆υτικές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αγκαλιάσει τον εµβολιασµό και έχουν πετύχει τον σχεδόν καθολικό εµβολιασµό των πληθυσµών τους. Το άλλο µισό, οι πρώην κοµµουνιστικές χώρες µε την προσθήκη, δυστυχώς, της χώρας µας, αγωνίζονται να πείσουν µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού τους να εµβολιαστούν, εν µέσω βαθιάς δυσπιστίας για τα εµβόλια.
Η δυσπιστία προς τα εµβόλια συµβαδίζει στις χώρες αυτές µε τη δυσπιστία προς το πολιτικό σύστηµα, τις ευρείες κοινωνικο-οικονοµικές ανισότητες, τη διαφθορά».
Αντίθετα, όπως σηµειώνει ο έµπειρος γιατρός, οι πρωταθλήτριες στον εµβολιασµό χώρες, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σκανδιναβικές, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία είναι οι χώρες που έχουν παράδοση στην οργανωµένη Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας βασισµένη στον θεσµό του οικογενειακού γιατρού και είναι οι χώρες που είναι ταυτόχρονα πρωταθλήτριες και στην κάλυψη του πληθυσµού στον προσυµπτωµατικό έλεγχο για τον καρκίνο π.χ. σε µαστογραφίες, κ.λπ.