Από τους πρώτους γιατρούς – μικροβιολόγους στον ιδιωτικό τομέα, που δραστηριοποιήθηκε για το τεστ της νέας γρίπης, ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Νίκος Δούσης – Ρασσιάς, είναι από τους πλέον υπεύθυνους να μας πληροφορήσει και να μας συμβουλεύσει για τη γρίπη Η1Ν1. Ταυτόχρονα μάς διαβεβαιώνει ότι στον Δήμο Αμαρουσίου οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Συνέντευξη στην Τάνια Κατσάνη
Κύριε Δούση, πολύς λόγος γίνεται για το πόσο ασφαλές ή όχι είναι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Να ρωτήσουμε ευθέως, εσείς τι θα συμβουλεύατε να κάνει ένας δικός σας άνθρωπος;
Είναι αλήθεια ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι τελείως ασφαλές, μιας και όλα δυνητικά έχουν παρενέργειες. Οι ίδιες οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν το αναφέρουν, για να έχουν τη σωστή νομική κάλυψη. Από την άλλη, ακόμη και για αλλεργίες που έχουμε μάθει ότι έχουν εμφανιστεί, η πραγματικότητα δείχνει ότι ήταν 6 περιστατικά σε 2,5 εκατ. ανθρώπους που εμβολιάστηκαν! Έτσι κι αλλιώς όμως συνήθως κατοχυρωνόμαστε με το να έχουμε το ιστορικό του ασθενή, αλλά και με την επί μια ώρα παραμονή στο νοσοκομείο μετά τον εμβολιασμό. Προσωπικά εγώ έχω κάνει το εμβόλιο και το ίδιο έχω συμβουλεύσει να κάνουν και όλοι οι δικοί μου άνθρωποι.
Πώς μεταδίδεται ο ιός της νέας γρίπης;
Μεταδίδεται όπως η κλασική γρίπη που όλοι ξέρουμε, διά μέσω της αναπνευστικής οδού, δηλαδή με το φτάρνισμα, τον βήχα κλπ. Ζει έως και 8 ώρες εκτός του σώματος, οπότε μπορεί κάποιος να κολλήσει πιάνοντας, π.χ., ένα πόμολο πόρτας, στο οποίο νωρίτερα είχαν πέσει σταγονίδια με τον ιό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας γρίπης;
Εκτός από τα «γνωστά» της κοινής γρίπης, δηλαδή πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, κατατονία κ.λπ., μπορεί τα πρώτα συμπτώματα να υποδύονται την γαστρεντερίτιδα. Γι’ αυτό τον λόγο έχει αξία η ταχύτατη διάγνωση με το γρήγορο τεστ, για να αρχίσουμε το συντομότερο το δυνατόν το tamiflu. Η εμπειρία της Αυστραλίας έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων μπήκαν στις εντατικές δεν είχαν ξεκινήσει έγκαιρα το tamiflu. Το επιβεβαιωτικό τεστ του Παστέρ πρέπει να γίνεται μόνο στις πολύ βαριές περιπτώσεις, αυτές που θα πάνε στο νοσοκομείο. Μας ενδιαφέρει η ταχύτητα της διάγνωσης, που μας την προσφέρει το πιο γρήγορο τεστ.
Μάλιστα στις έγκυες η τυχόν εξέλιξη σε πνευμονία είναι ταχύτατη. Γι’ αυτό κατεπείγει, όπως και σε όλους άλλωστε, να γίνει το τεστ.
Δεν έχει νόημα να κάνει κάποιος το τεστ για να δει αν έχει περάσει την γρίπη, ή για προληπτικούς λόγους. Πρέπει όμως να το κάνει μόλις αντιληφθεί συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Μέσα σε 30 λεπτά το εργαστήριο έχει τα αποτελέσματα και με ελάχιστο κόστος.
Πού νομίζετε ότι οφείλεται όλος αυτός ο θόρυβος και η σύγχυση που έχουν προκληθεί γύρω από τον συγκεκριμένο ιό; Ευθύνονται γι’ αυτό οι επιστήμονες, η Πολιτεία, τα ΜΜΕ, ποιος;
Κύρια θεωρώ ευθύνονται τα ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα θέμα που «πούλησε» από την αρχή και δόθηκε πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Πραγματικά πάντως είναι η πρώτη φορά που συντονισμένα η ανθρωπότητα αποφάσισε να δράσει κατά της γρίπης σε τέτοιο βαθμό και αυτό γιατί υπήρχε η δυνατότητα πολλών τεστ γρίπης αλλά και εμβολίων.
Από την άλλη πλευρά, επιστήμονες και γιατροί που διαφωνούσαν και τσακώνονταν μεταξύ τους ήταν το κερασάκι στην τούρτα για να δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση.
Κατά καιρούς, έχουν αναφερθεί πάρα πολλά μέσα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης. Κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι καταλυτικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε για να αποφύγουμε τη μόλυνση; Είναι απαραίτητη η χρήση χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης;
Το θέμα της μάσκας είναι καθαρά θέμα ευσυνειδησίας του καθενός από εμάς. Για παράδειγμα, αν εγώ ή τα παιδιά μου είχαμε συμπτώματα, δεν θα πηγαίναμε επίσκεψη στους παππούδες! Το ίδιο και κάποιος που θεωρεί ότι μπορεί να έχει τη γρίπη και χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καλό είναι να φορά τη μάσκα για να προφυλάσσει τους γύρω του, ειδικά σε συνθήκες συγχρωτισμού. Βέβαια, η πρώτη δουλειά και το πρώτο μέτρο προφύλαξης είναι και το πιο απλό και είναι αυτό του πλυσίματος των χεριών. Τέλος, καλό είναι όσο μπορούμε σε κλειστούς χώρους να έχουμε ανοιχτά παράθυρα.
Από την επαγγελματική εμπειρία σας, πώς βλέπετε να αντιδρούν οι Μαρουσιώτες απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νέας γρίπης; Συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών, πανικοβάλλονται ή αδιαφορούν;
Υπάρχει αυξημένη ανησυχία στους Μαρουσιώτες όπως και σε όλους τους Αθηναίους. Βέβαια, οι Έλληνες συνολικά, ίσως λόγω ταμπεραμέντου, δεν τηρούν και τέλεια τα μέτρα προφύλαξης και τους κανόνες.
Πιστεύετε ότι το επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών από τον Δήμο, τόσο για τον ίδιο τον ιό, όσο και τη διαδικασία εμβολιασμού, είναι επαρκές ή πρέπει να γίνει και κάτι ακόμη;
Είμαστε σαφέστατα σε καλύτερη θέση από άλλους Δήμους. Πρώτο μέλημα του δημάρχου Γιώργου Πατούλη είναι η δημόσια υγεία και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Το Μαρούσι πρόκειται για υπόδειγμα Δήμου σε αυτό τον τομέα, αφού έχει καταφέρει και αποκεντρώσει τα μέρη εμβολιασμού. Μάλιστα, με χαρά μου διαπίστωσα ότι ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πουλόπουλος, υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς, σύντομα θα δώσει λύσει σε ένα μεγάλο πρόβλημα: υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν εύκολα να κινηθούν, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με ΧΑΠ (χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια) κ.λπ. Γι’ αυτούς έλαβα τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν σπίτι τους! Αυτό θα είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, δεν το έχει κάνει κανένας άλλος Δήμος.
Από την άλλη, είναι πολύ καλό που τη δεδομένη στιγμή στο υπουργείο Υγείας βρίσκεται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Είναι από τα θετικότερα στοιχεία της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ήδη τα πηγαίνει πολύ καλά, γιατί σε αντίθεση με τους γιατρούς, δεν κάνει «εξυπνάδες», παρά εφαρμόζει τις επίσημες εντολές της διεθνούς κοινότητας. Προσωπικά θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο έχει περάσει από αυτή τη θέση, εξ ων γνωρίζω, όλη την ιατρική μου ζωή.