Η αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών μέσω της διατροφής, ενώ κάνει καλό στην καρδιά, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση φλεγμονώδους νοσήματος του εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Gut.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λινολεϊκού οξέος, που εμπεριέχεται σε τροφές όπως οι υγιεινές μαργαρίνες, μπορεί να εμπλέκεται στο ένα τρίτο των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας.
Έρευνα με διατροφικά ημερολόγια
Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα μελέτησε στοιχεία από την έρευνα EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) και πιο συγκεκριμένα διατροφικά ημερολόγια που είχαν τηρήσει οι περίπου 200.00 συμμετέχοντες.
Αν η σχέση αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογική, ορισμένα άτομα τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν την διατροφή τους.
Θετικά του Ω3
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία εντοπίζονται στο ιχθυέλαιο, μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας κατά 77%.