«Εστία» πολιτικής έντασης αλλά και αποκάλυψης μελλοντικών… προθέσεων έγινε το επίμαχο θέμα της έφεσης που δρομολογεί η διοίκηση των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ), κατά της δικαστικής δικαίωσης εργαζομένων για την καταβολή επιδομάτων τους. Το ζήτημα συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης στη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 25 Ιανουαρίου.
Η παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων
Στην αίθουσα έδωσαν το παρών εργαζόμενοι, γονείς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Τον λόγο πήρε πρώτη χρονικά η πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου (ΣΕΔΑΠ) Σοφία Σπυράκου, συνοψίζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες ως προς το ζήτημα. Κατηγόρησε την ηγεσία των ΠΑΙΣΔΑΠ για «εμπαιγμό» και «απαράδεκτο σκηνικό απαξίωσης του Συλλόγου και των εργαζομένων». Μεταξύ άλλων, παρέθεσε ηλεκτρονικά μηνύματα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την επίμαχη συνεδρίαση όπου δήλωσαν ότι απέχουν, αλλά προσμετρήθηκαν. «Ψεύδεται η διοίκηση και απαξιώνει το προσωπικό δημιουργώντας ένα κλίμα εχθρικό και μη εμπιστοσύνης», ανέφερε απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά. «Εμείς διεκδικούμε τα αυτονόητα: Ο Δήμος, τα Νομικά Πρόσωπα κι οι διευθύνσεις του να λειτουργούν με δημοκρατία και διαφάνεια», υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «ζητάμε να ακυρωθεί η έφεση που ασκήθηκε και να δοθούν άμεσα τα κερδισμένα στα δικαστήρια δεδουλευμένα»
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Γιάννης Σταθόπουλος («Νίκη των Πολιτών») παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής του κίνησης, τονίζοντας ότι «είναι ντροπή που η δημοτική Αρχή δεν θέλει να δώσει τα χρήματα στο προσωπικό»
Ο Γιώργος Οικονόμου («Νέα Αρχή») επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του, υπογραμμίζοντας ότι «οι ενέργειες της διοίκησης είναι παράνομες και ακατανόητες», ενώ κάλεσε τη δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την έφεση.
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μυλωνάκης («Αλλάζουμε») εξήρε την τοποθέτηση που έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον κ. Ζορμπά ότι «δείχνει τον αυταρχικό του εαυτό απέναντι στο προσωπικό, αντί να τους επιβραβεύσει» και ζήτησε να ακυρωθεί η έφεση.
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση), στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση της παράταξής του, ανέφερε ότι «οι χειρισμοί της διοίκησης δείχνουν μεθόδευση που την κατατάσσει στα όρια της εκτροπής». Μάλιστα, είπε πως «αν δεν δοθούν εξηγήσεις, θα καταθέσω μομφή κατά του προέδρου των ΠΑΙΣΔΑΠ για τη θέση του στο Νομικό Πρόσωπο και το Δημοτικό Συμβούλιο».
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης («Αγία Παρασκευή Μια Γενιά Μπροστά») συμφώνησε «με τα πολλά σωστά», όπως είπε, που ανέφεραν οι συνάδελφοί του της αντιπολίτευσης, ενώ υπογράμμισε πως «η τοποθέτηση της προέδρου του ΣΕΔΑΠ μας άγγιξε όλους». «Η δημοτική Αρχή δείχνει, όταν προκύπτουν τέτοια θέματα, ότι θέλει να εκδικηθεί τους εργαζομένους», υποστήριξε, προτείνοντας στον δήμαρχο να στηρίξει το προσωπικό.
Ο Πάνος Αντωνίου («Φυσάει Κόντρα») στάθηκε αρχικά στην παρουσία των εργαζομένων και γονέων στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι «σώζει την παρτίδα, βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο και ζορίζει την κατάσταση για τη διοίκηση». Επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του για τα νομικά και πολιτικά ζητήματα του θέματος, ενώ κάλεσε τη δημοτική Αρχή «να πάρει πίσω την έφεση», διαφορετικά «να κλιμακωθεί ο αγώνας του προσωπικού».
Η τοποθέτηση διοίκησης & Νομικής Υπηρεσίας
Μετά τις παρεμβάσεις όλων των παραπάνω στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Νίκος Παναγόπουλος πήρε τον λόγο σημειώνοντας για την ουσία της υπόθεσης ότι η έφεση προκρίθηκε υπό τον «κίνδυνο καταλογισμού των χρημάτων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου», καθώς «αντιβαίνει τη νομολογία του Αρείου Πάγου που κρίνει συνταγματική την περικοπή των επιδομάτων εορτών και αδείας». Ο Ανδρέας Γκιζιώτης του είχε προτείνει, νωρίτερα, ότι θα μπορούσε να επικυρωθεί απόφαση κατά της ένστασης με τις ψήφους των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης «δεν φοβούνται και ρισκάρουν τον καταλογισμό».
Το στέλεχος της δημοτικής Αρχής ανέφερε, στη συνέχεια, ότι κανένα άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πανελλαδικά δεν έχει εκτελέσει ανάλογες πρωτόδικες αποφάσεις. «Αν υπάρχει τέτοια άλλη, αύριο το πρωί θα δώσουμε τα 162.500 ευρώ που επιδικάστηκαν», επεσήμανε. Το επιχείρημα, βέβαια, αντέκρουσε λίγο αργότερα, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, σημειώνοντας ότι την τελευταία δεκαετία, έπειτα από ετυμηγορίες Ειρηνοδικείων, χρήματα έχουν καταβάλει πάρα πολλοί Δήμοι.
Ο κ. Παναγόπουλος είπε, επίσης, ότι είναι νόμιμη η σύγκληση δια περιφοράς Διοικητικών Συμβουλίων (όπως έγινε στις 9/1), ενώ αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, εξήγησε ότι «εφόσον δεν παρουσιάστηκαν νεότερα στοιχεία για το θέμα από την αντιπολίτευση, δεν μπορούσε να τεθεί εισήγηση ακύρωσης της έφεσης σε ψηφοφορία». Ο πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ πρόσθεσε πως «μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης», ενώ υποστήριξε πως «όποιες διαδικασίες ελήφθησαν από μέλη της αντιπολίτευσης αμέσως μετά, στερούνται οποιασδήποτε θεσμικής βάσης και υπόκεινται στην κρίση όλων».
Καταληκτικά, παρενέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Γιώργος Λαζουράς, λέγοντας αρχικά πως «οι εργαζόμενοι δεν κοινοποίησαν την απόφαση δικαίωσης, από τον περασμένο Ιούνιο που είχε καθαρογραφεί, αλλά αυτή έγινε γνωστή κατά τη σύνταξη ισολογισμού τον Δεκέμβριο». Αφού, βέβαια, είπε ότι «δεν είναι υποχρεωτική η ένσταση», υποστήριξε πως «κάνουμε το ελάχιστο» και «ο Δήμος θα παραστεί απλώς τυπικά στην εκδίκαση της έφεσης» διότι «δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους», αλλά θέλουμε «να είναι “καλυμμένος” ο Δήμος απέναντι στο ενδεχόμενο πταίσματος (καταλογισμού στο ΔΣ), επειδή δεν ήταν τελεσίδικη η πρωτόδικη απόφαση δικαίωσης». Μάλιστα, την τελευταία προαναγγελία σχολίασε ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, σε σύντομη ομιλία του. Δηλώνοντας ότι «η διοίκηση είναι φιλεργατική», ξεκαθάρισε πως «όσα είπε ο κ. Λαζουράς, εκπροσωπώντας τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, είναι και η βούληση της δημοτικής Αρχής».
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου: Παρέμβαση σε ΥΠΕΝ και ΣτΕ για τον Υμηττό