Τα «καμπανάκια» που ήχησαν πριν από την εφαρμογή της εμπορικής χρήσης του, μέχρι πρότινος δωρεάν, χώρου στάθμευσης έξω από το μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας δείχνει να επιβεβαιώνει ήδη η εικόνα της περιοχής 20 μέρες μετά την εφαρμογή του πάρκινγκ με αντίτιμο. Δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, ακόμα και μέσα στους ίδιους τους δρόμους, συνθέτουν το σκηνικό στην περιοχή γύρω από το μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας. Η Αμαρυσία έκανε αυτοψία στη γειτονιά με αφορμή την εμπορική χρήση του, μέχρι πρότινος δωρεάν χώρου στάθμευσης έξω από τον σταθμό, ήδη από την 1η Μαρτίου. Ενδεικτική είναι η κατάσταση όχι μόνο δίπλα από τη στάση, αλλά και σε σημεία 600 και πλέον μέτρων μακριά, όπως στη διασταύρωση των οδών Δερβενακίων και Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής, μίας γειτονιάς, μάλιστα, όπου νωπό ήταν το έργο ολοκλήρωσης της βιοκλιματικής ανάπλασης. Αρκετές δε είναι οι περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελίες περίοικων στην εφημερίδα μας, που ιδίως επί της οδού Γαρυττού μετακινούνται ακόμα και κάδοι ή φυτά, προκειμένου να «απελευθερωθεί» έκταση για παρκάρισμα.
«Χλιαρή» προσέλευση στο πάρκινγκ
Το τοπίο αυτό αποτυπώνεται, εξάλλου, και στην προσέλευση οχημάτων στο ιδιωτικοποιημένο πάρκινγκ, με βάση τις εικόνες που κατέγραψε η «Α» σε ώρες αιχμής τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Στον σταθερά, μέχρι πρόσφατα, γεμάτο από ΙΧ χώρος στάθμευσης των 500 θέσεων, ιδίως τις καθημερινές, τα οχήματα πια δεν ξεπερνούσαν τα 100, γεγονός που αποδίδεται στο κόμιστρο το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 6 ευρώ σε ημερήσια βάση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε κινητοποίηση συλλογικοτήτων και κατοίκων στην είσοδο του πάρκινγκ στις 14 Μαρτίου, όταν οι συγκεντρωμένοι ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς για την εφαρμογή του αντιτίμου, οι περισσότεροι από όσους είχαν πρόθεση να μπουν στον χώρο ανέκρουσαν πρύμναν, αναζητώντας στους γύρω δρόμους ελεύθερη θέση παρκαρίσματος.
Παράθυρο μειώσεων στο αντίτιμο
Παράλληλα, σε δημόσιο διάλογο που είχαν οι διαμαρτυρόμενοι με εκπρόσωπο της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται πλέον την έκταση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική, εφόσον συνεχιστεί η ίδια απήχηση του χώρου στάθμευσης. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι το πάρκινγκ λειτουργεί επειδή επιλέχθηκε έπειτα από διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε η Αττικό Μετρό, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν εκατέρωθεν ρήτρες στη μεταξύ τους σύμβαση, σε περίπτωση που διακοπεί ή τροποποιηθεί το πλαίσιο. Στο σημείο βρέθηκε και στέλεχος του τμήματος Τροχαίας της περιοχής, στον οποίο επισημάνθηκαν τα προβλήματα στη γειτονιά. Μάλιστα, κληθείς να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο όσοι οδηγοί παρκάρουν «ατάκτως» να βρεθούν αντιμέτωποι με κλήσεις, απάντησε ότι δεν θα εξαντληθεί η αυστηρότητα, ξεκαθαρίζοντας πως η υπηρεσία θα παρέμβει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.
Συλλογή υπογραφών και νέες κινητοποιήσεις
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντόπευκου – Πευκακίων – Παραδείσου έχει ξεκινήσει, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας avaaz.org, η συλλογή υπογραφών κατά της εμπορικής χρήσης του χώρου. Ήδη έως τις 19 Μαρτίου, αυτές είχαν ξεπεράσει τις 135. Σε κείμενο τους οι κάτοικοι των περιοχών επισημαίνουν:
«Απαιτούμε:
-Ανοικτά και δωρεάν παρκινγκ στους σταθμούς Δουκίσσης Πλακεντίας και Χαλάνδρι.
-Να μην κτιστεί το κτίριο της Αττικό Μετρό στην ήδη βεβαρυμμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αλλά να αναζητηθεί η αξιοποίηση άλλου κτιρίου από την απέραντη και αναξιοποίητη περιουσία του Δημοσίου.
Ζητάμε:
-Αστικές συγκοινωνίες, που να προσφέρουν δρομολόγια με μεγαλύτερη συχνότητα, με ακρίβεια και ταχύτητα ώστε να μην έχουν ανάγκη να έρχονται με το ΙΧ τους στους σταθμούς μετρό
-Δημοτική Συγκοινωνία στην Αγία Παρασκευή».
Αλέξανδρος Καζαντζίδης