Με κείμενό του, ο διευθυντής του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Αγίας Παρασκευής Θανάσης Μπαλάσκας δίνει το δικό του στίγμα σχετικά με την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών μονάδων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, πέρσι. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την ένταξη διαδικασιών στα χρονοβόρα γρανάζια των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος.
Αναλυτικά:
«Θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για τη σχολική πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, που στους περισσότερους Δήμους επήλθε αυτοδικαίως στις 29-6-2024 σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 5056/2023.
Οδεύοντας προς την λήξη της σχολικής χρονιάς μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματά ως προς την αποτελεσματικότητα της απόφασης αυτής, τουλάχιστον για φέτος. Για το σχολείο που υπηρετώ η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Η χρηματοδότηση για το σχολικό έτος 2023-2024 μέσω της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής ανήλθε στα 4 ευρώ ανά μαθητή. Στο σχολείο φοιτούσαν 422 μαθητές, οπότε η συνολική μηνιαία χρηματοδότηση αντιστοιχούσε σε 1688 ευρώ. Για όλο το σχολικό έτος η χρηματοδότηση είχε ταβάνι τα 16880 ευρώ. Επιπλέον, υπήρχαν και έκτακτες χρηματοδοτήσεις, απευθείας από τη σχολική επιτροπή (πχ αναβάθμιση ηχοσυστήματος αμφιθεάτρου, συρόμενη πόρτα επί της οδού Λυκείου, καταστροφές κατάληψης κλπ). Για το σχολικό έτος 2024-2025 στο σχολείο εγγράφηκαν 449 μαθητές. Η συνολική χρηματοδότηση από το Δήμο Αγίας Παρασκευής μέσω δύο παγίων προκαταβολών ανήλθε στο ποσό των 2000 ευρώ. Μέχρι την λήξη του σχολικού έτους και με δεδομένο το χρόνο αναπλήρωσής της, υπολογίζω να λάβουμε άλλη μια παγία της τάξης των 1000 ευρώ.
2. Το συνολικό κόστος των υλικών (χαρτικά, υλικά καθαρισμού, φάρμακα) που προμηθεύτηκε το σχολείο μέσω ενεργών συμβάσεων του Δήμου για το σχολικό έτος 2024-2025 ανήλθε στο ποσό των 1571,59 ευρώ.
3. Η συνολική χρηματοδότηση λοιπόν για το σχολικό έτος 2024-2025 θα φτάσει το ποσό των 4571,59 ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 73%.
4. Κατά το τρέχον σχολικό έτος η διαδικασία προμήθειας χαρτικής ύλης, υλικών καθαριότητας και φαρμάκων, άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές δημιουργώντας σύγχυση και εκνευρισμό στους Διευθυντές. Ζητήθηκαν (και ξαναζητήθηκαν) αρχεία excel με τις ανάγκες των σχολείων και τελικά μόνο ένα τμήμα αυτών έφτασε σε αυτά μέχρι στιγμής.
5. Για οποιαδήποτε δαπάνη (έκτακτη ή μη) ο Διευθυντής πρέπει να πάρει έγκριση από το Δήμο, αλλιώς η δαπάνη θα του καταλογιστεί καθώς είναι οικονομικά υπόλογος.
Όσον αφορά την Τεχνική Υπηρεσία.
1. Η ανάπλαση του προαυλίου είχε ενταχθεί σε εργολαβία από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου το φετινό καλοκαίρι.
2. Μέχρι τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τη δέσμευση των αρμοδίων Αντιδημάρχων.
3. Πραγματοποιήθηκε αντισεισμικός έλεγχος του κτιρίου.
4. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος των συστημάτων παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας του κτιρίου.
5. Εκκρεμούν ακόμα αρκετά ζητήματα τεχνικής φύσεως (βαψίματα, μόνωση, κλπ)
Όσον αφορά τη Διεύθυνση Παιδείας.
1. Αρμονική και αποδοτική συνεργασία στην διεκπεραίωση θεμάτων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τις εκδηλώσεις του Δήμου και άλλα υπηρεσιακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
2. Θετικό σημείο η λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης σχολικών μονάδων D-managmenet από τον ΕΠΑΦΟ.
3. Άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του Αντιδημάρχου Παιδείας σε απόπειρες βανδαλισμών δημοτικής περιουσίας.
4. Ηθική στήριξη στις δράσεις του σχολείου.
5. Οι Δημοτικοί υπάλληλοι καθαρισμού και φύλαξης δεν επαρκούν για τις ανάγκες ενός συγκροτήματος με στεγασμένους χώρους 11.000 τ.μ., προαύλιο και κήπο.
Προσωπική άποψη: Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την ένταξη διαδικασιών στα χρονοβόρα γρανάζια των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου. Το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ψυχρά ως μια ακόμα «δομή» του Δήμου! Τα σχολεία χρειάζονται γενναία χρηματοδότηση και οι υπηρεσίες των Δήμων χρειάζονται στελέχωση, εκπαίδευση και κάποιες φορές αλλαγή νοοτροπίας.
Θεωρώ υποτιμητικό να περιμένω έγκριση από κάποιον δημοτικό υπάλληλο ο οποίος εξ αποστάσεως θα αποφανθεί αν χρειάζομαι άμεσα ή όχι κάτι για το σχολείο μου (φυσικά ο υπάλληλος δεν φταίει σε κάτι) Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει μεγάλη αναμονή για αιτήματα που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών!
Θεωρώ υποτιμητικά τα «εντέλλεσθε» υπαλλήλων ΟΤΑ που δεν έχουν σχέση με την σχολική πραγματικότητα σε Στελέχη Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας! Η πολιτεία κατά την άποψή μου πρέπει να εμπιστευτεί τους Διευθυντές των σχολείων, διότι με την εμπειρία τους και σε συνεργασία με την ψυχή των σχολείων, τους Συλλόγους Διδασκόντων, μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα τις ανάγκες και να προγραμματίσουν έγκαιρα κάθε είδους ενέργεια.
Ας αξιολογηθούν όλοι στο τέλος για την επάρκειά τους. Φυσικά δεν δέχομαι το «υπάρχουν αλλού χειρότερα». Στη ζωή μου δεν ρίχνω τον πήχη! Προσπαθώ να πείσω τους άλλους να ανέβουν.
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook