Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό φεστιβάλ «Πόλη Πολιτισμού 2026», όπως ενημέρωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής
Η διοργάνωση, σύμφωνα με τους ιθύνοντές της, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έφερε τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις πολιτιστικές δράσεις πιο κοντά στους κατοίκους και μετέτρεψε ολόκληρη την πόλη σε μια μεγάλη ανοιχτή σκηνή πολιτισμού.
«Θεσμός ανοιχτός σε όλους»
«Για 24 ημέρες πραγματοποιήθηκαν ισάριθμες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή σημαντικών και αγαπημένων καλλιτεχνών, ηθοποιών και δημιουργών, αλλά και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης», τόνισε ο Δήμος.
Με την κεντρική πλατείας της πόλης ως επίκεντρο, το πάρκο Πευκακίων και τον κήπο της Δημοτικής βιβλιοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος» έως το Πολιτιστικό – Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης» και το Open Air Theater του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η «Πόλη Πολιτισμού», σύμφωνα με τους διοργανωτές της, απλώθηκε σε διαφορετικά σημεία της Αγίας Παρασκευής, προσφέροντας ένα πρόγραμμα με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα, κινηματογραφικές προβολές και δράσεις για παιδιά κι οικογένειες.
«Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, με δεκάδες χιλιάδες θεατές να γεμίζουν τους χώρους των εκδηλώσεων, επιβεβαίωσε ότι η ΄΄Πόλη Πολιτισμού΄΄ έχει πλέον αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική ζωή της Αγίας Παρασκευής και αποτελεί έναν θεσμό ανοιχτό σε όλους», υπογράμμισαν οι διοργανωτές.
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης δήλωσε από την πλευρά του:
«Όταν σχεδιάζαμε τη φετινή ΄΄Πόλη Πολιτισμού΄΄, είχαμε στο μυαλό μας κάτι πολύ συγκεκριμένο: Η πρόσβαση στον πολιτισμό πρέπει να είναι δικαίωμα όλων. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές οικογένειες και γι’ αυτό επιλέξαμε η συντριπτική πλειονότητα των εκδηλώσεων να είναι δωρεάν, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μη στερείται τη χαρά μιας συναυλίας, μιας θεατρικής παράστασης ή μιας πολιτιστικής δράσης.
Όμως η ΄΄Πόλη Πολιτισμού΄΄ δεν ήταν μόνο οι εκδηλώσεις. Ήταν μια προσπάθεια να ζωντανέψουμε τις πλατείες και τις γειτονιές μας, να στηρίξουμε την τοπική αγορά και την εστίαση, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να κάνουμε την Αγία Παρασκευή έναν προορισμό πολιτισμού και για ανθρώπους που έρχονται από άλλες περιοχές.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έκαναν αυτή τη διοργάνωση πραγματικότητα και, πάνω απ’ όλα, στους πολίτες που αγκάλιασαν την «Πόλη Πολιτισμού». Αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και να την κάνουμε κάθε χρόνο ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη πιο ανοιχτή και ακόμη πιο κοντά σε όλους. Η «Πόλη Πολιτισμού» ήρθε για να μείνει».
To απολογιστικό βίντεο του Δήμου
Απάντηση στον Γ. Σταθόπουλο
Την ίδια ώρα, στην κριτική του επικεφαλής της «Νίκης Πολιτών» για τις προτεραιότητες του Δήμου στον Πολιτισμό απάντησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρύσα Ξύγγη, χωρίς να κατονομάζει τον Γιάννη Σταθόπουλο.
Αναλυτικά η ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:
«Με αφορμή σχόλια και ανακοινώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο, ας διευκρινίσουμε τι εννοούμε όταν ονομάζουμε την Αγία Παρασκευή «Πόλη Πολιτισμού».
Για εμάς, Πόλη Πολιτισμού είναι μια πόλη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερο και ποιοτικότερο πολιτιστικό έργο, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.
Μια πόλη που επενδύει στις δομές της, στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, καλλιεργεί την παιδεία, ενισχύει τη συμμετοχή και δημιουργεί ευκαιρίες συνάντησης, έκφρασης και εξωστρέφειας όλο τον χρόνο.
Και αυτό ακριβώς κάνουμε στην Αγία Παρασκευή.
Συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες και στηρίζουμε ερασιτέχνες καλλιτέχνες, δημιουργούς, συλλόγους και φορείς της πόλης μας. Ενισχύουμε τα Εργαστήρια Τέχνης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου και προωθούμε τη στενότερη σύνδεσή τους με τα σχολεία.
Οι πολιτιστικές δράσεις όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά διευρύνονται. Οι «Ετεροτοπίες», με ανοιχτά εργαστήρια, ξεναγήσεις και διαλέξεις στον κήπο του Μουσείου, είναι ένα παράδειγμα του πώς οι δημοτικές μας δομές ανοίγονται περισσότερο στην κοινωνία.
Με νέα φιλοσοφία λειτουργεί και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου: όχι μόνο με στόχο μια τελική παράσταση, αλλά ως μια ανοιχτή θεατρική κοινότητα, όπου κάθε πολίτης μπορεί να γνωρίσει τη θεατρική διαδικασία, να εκφραστεί και να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν πάρει μέρος στην τελική παράσταση.
Πόλη Πολιτισμού σημαίνει, επίσης, εξωστρέφεια.
Η ενεργοποίηση της αδελφοποίησης με το Saint-Brieuc έφερε κοντά σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς και φορείς από τις δύο πόλεις, δημιουργώντας νέες πολιτιστικές συναντήσεις και συνεργασίες.
Το ίδιο πνεύμα αποτυπώθηκε και στην «Πόλη Πολιτισμού 2026». Δεν ήταν μια απλή σειρά συναυλιών, αλλά ένα πρόγραμμα 23 διαφορετικών εκδηλώσεων με μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, χορό και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής, τοπικών καλλιτεχνών και πολιτιστικών συλλόγων, με την πλειονότητα των δράσεων δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.
Γι΄αυτό θεωρώ στενότητα να παρουσιάζεται η “Πόλη Πολιτισμού 2026” ως μια απλή “μετάκληση συναυλιών”.
Ο πολιτισμός μιας πόλης δεν μετριέται μόνο από το πόσες συναυλίες πραγματοποίησε μια Δημοτική Αρχή σε σχέση με μια άλλη. Μετριέται και από το πόσες ευκαιρίες δημιουργεί για συμμετοχή, πόσο ανοιχτές είναι οι δομές της, πόσο κοντά φέρνει τα παιδιά στην Τέχνη, πόσο στηρίζει τους ανθρώπους που δημιουργούν και πόσο προσβάσιμο κάνει τον πολιτισμό σε όλους.
Για εμάς, «Πόλη Πολιτισμού» είναι μια πόλη όπου ο πολιτισμός δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα και δυνατότητα συμμετοχής για όλους.
Γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνο αυτό που παρακολουθούμε στη σκηνή. Είναι αυτό που δημιουργούμε, αυτό στο οποίο συμμετέχουμε και αυτό που μοιραζόμαστε.
Και αυτό χτίζεται συλλογικά μέσα από τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη συνάντηση των ανθρώπων της πόλης. Χτίζεται από όλους μαζί.
Υ.Γ. Είναι γεγονός ότι η Αγία Παρασκευή χρειάζεται Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο. Είναι ένα ζήτημα που εξετάζουμε σοβαρά, διερευνώντας τις πραγματικές δυνατότητες υλοποίησής του, με σχεδιασμό και όχι με εύκολες εξαγγελίες τιμητών των πάντων»




































































































