O… σπόρος για μια «Επιτροπή κατοίκων & φορέων για τον Υμηττό, το Περιβάλλον και τους Ελεύθερους Χώρους» έπεσε στην Αγία Παρασκευή, την Τρίτη 23 Ιουλίου. Παρά τον καύσωνα και τη συγκυρία των διακοπών, πλήθος κόσμου, αιρετών και εκπρόσωπων συλλόγων & οργανώσεων βρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον συντονισμό κοινής δράσης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της εκδήλωσης, που κάλυψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ήταν ότι υπήρξαν 23 τοποθετήσεις και παρουσία περίπου 60 φορέων, ενώ η συζήτηση διήρκησε τρεις ώρες.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Η αρχική εισήγηση
Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού Ανδρέας Γκιζιώτης, που ως φορέας πήρε την πρωτοβουλία κοινής δράσης. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Κράτος δεν στηρίζει βασικές ανάγκες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του Περιβάλλοντος». Ανέφερε ότι «η Αγία Παρασκευή παραμένει αποκλεισμένη από τον Υμηττό, ενώ όλο αυξάνονται τα ακίνητα υπηρεσιών, φορέων και άλλων στο βουνό». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στην Επιτροπή χωρούν όλες οι απόψεις, εκτός όσων θέλουν ένα δάσος… χτισμένο».
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της πρωτοβουλίας ανέφερε ότι θα μπορούσαν να είναι:
«-Απόλυτη προστασία του Υμηττού, κατάργηση του νομικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς, καταπατήσεις, εκχερσώσεις και γενικά αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα του. Ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με διαμόρφωση μονοπατιών, καθαρισμούς, ανάδειξη της ιστορίας και του φυσικού του πλούτου.
-Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση, καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα. -Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την πυροπροστασία.
-Ίδρυση και στελέχωση Δασαρχείου Υμηττού.
-Καμιά επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και του DEREE.
-Η έκταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαιρουμένων των κτιριακών εγκαταστάσεων, να αποδοθεί στην πόλη και τους κατοίκους της αποκλειστικά ως ελεύθερος χώρος αναψυχής».
Οι τοποθετήσεις
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιάννης Ρήγος, από την Επιτροπή Κατοίκων Τσακού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η κινητοποίηση όλων είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία του Υμηττού και των δημόσιων εκτάσεων». Ο Δημήτρης Κολώνιας, από το «Στέκι της Αναξαγόρα», σημείωσε ότι «είναι καιρός κάτοικοι και φορείς να είμαστε συμμέτοχοι των αποφάσεων για τους ελεύθερους χώρους», ενώ πρότεινε η πρωτοβουλία να επικεντρωθεί σε δράσεις κι όχι παραγωγή ψηφισμάτων. Η πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου Βούλα Κουτσογιάννη ζήτησε λίγο χρόνο για να ενημερωθούν τα μέλη του φορέα τους σχετικά με την Επιτροπή.
Ο γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Αγίας Παρασκευής Γιώργος Δάρρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις για την προστασία του Υμηττού και των δημόσιων χώρων», ενώ υπογράμμισε πως «τα οικονομικά συμφέρονται είναι η εύφλεκτη ύλη για το βουνό». Η Νάντια Κατσιέρη, από την Επιτροπή Κατοίκων Τσακού, είπε ότι «χρειάζονται μάτια ανοιχτά για το δάσος», ζητώντας «σε συνεργασία με τους κατοίκους, να μπει μπροστά ο Δήμος για την υπεράσπιση του Υμηττού»
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων «Η Αναγέννηση» Στάθης Μπανίλας, αφού διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί τον εαυτό του, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την παρουσία πολιτών & φορέων, ενώ στάθηκε στους κινδύνους που αντιμετώπισε το βουνό, ιδίως από εγκαταλελειμμένα, ξερά κλαδιά. Ο Δημήτρης Μυγδάνης, από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τη συσπείρωση δυνάμεων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα όσα προέβλεπε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Υμηττό.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου και άλλοτε δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι κατά της ιδιωτικής παρέμβασης για προσωπικό όφελος στον Υμηττό», επισημαίνοντας πως «η Επιτροπή θα πρέπει να σεβαστεί αιτήματα του Δήμου, όπως εκτάσεις για Κοιμητήριο, γκαράζ».
H αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου και πρώην περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Αφροδίτη Αυγερινού υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πραγματική προστασία του Υμηττού», ενώ τάχθηκε υπέρ της Επιτροπής, «για να μείνει η φλόγα της αντίδρασης αναμμένη». Το μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και κάτοικος της Αγίας Παρασκευής Τάσος Βασιλειάδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την κοινή δράση, δηλώνοντας ότι «χρειάζεται συντονισμός και συμμετοχή για την προστασία του βουνού».
To μέλος του Συλλόγου Κοντόπευκου Παράδεισου Ανδρέας Αβραμίδης έκανε λόγο για καίρια πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι «εμείς, ως πολίτες, μόνο μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις για τον Υμηττό και όχι ο Δήμος». Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής Αλκμήνη Ριζοπούλου χαιρέτισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε», καθώς «το βουνό είναι ο πνεύμονας και η διέξοδος των παιδιών μας»
Ο ταμίας του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο (ΣΕΔΑΠ) Κωνσταντίνος: Χατζηαναγνώστου υποστήριξε ότι ο «Υμηττός είναι η ζωή μας και πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», τονίζοντας την ανάγκη ως πολίτες να «πολεμήσουμε την απληστία και την ανοσησία». Η Τασία Ρήγα, εκ μέρους του Δημοκρατικού Γυναικείου Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, χαιρέτησε την πρωτοβουλία κοινής δράσης, σημειώνοντας ότι η «προστασία του βουνού είναι αναγκαία για σχεδόν τη μισή χώρα και απαραίτητη η κινητοποίηση όλων μας».
Η Φλωρεντία Παπαμιχαήλ, μέλος του «Στεκιού της Αναξαγόρα» είπε ότι η Επιτροπή είναι ένα βήμα προς τα μπροστά», καθώς «ο κόσμος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο». Ο Διονύσης Γιαννακόπουλος, από τη Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, εξέφρασε τη στήριξη της συλλογικότητας σε κάθε πρωτοβουλία υπεράσπισης του Υμηττού, ενώ πρότεινε η Επιτροπή να προχωρήσει σε ενημερωτικές δράσεις προς τους πολίτες.
Το μήνυμα του δημάρχου
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προσήλθε και ο Γιάννης Μυλωνάκης, που πήρε και τον λόγο. Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής χαιρέτισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε στο πλευρό σας σε ό,τι βελτιώνει τον Υμηττό και ωφελεί τους κατοίκους της πόλης». Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες του Δήμου στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι «κάναμε πολλά σε λιγότερο από επτά μήνες».
Όπως είπε, «λύθηκαν εκκρεμότητες χρόνων, εξασφαλίστηκαν κρίσιμες χρηματοδοτήσεις, αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός, ενώ υιοθετήθηκαν σύγχρονες πρακτικές, όπως η αξιοποίηση drone και ελικόπτερου με νερό για επιτήρηση». Επίσης, ο «πρώτος πολίτης» της πόλης σημείωσε ότι η θέση αντιπρόεδρου που κατέχει πλέον στον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) θα ωφελήσει την Αγία Παρασκευή. «Είμαστε ως Δήμος στην κατεύθυνση διεκδίκησης των καλύτερων λύσεων για το βουνό», δήλωσε ο Γ. Μυλωνάκης.
Τα σχόλια αιρετών της αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της «Νίκης Πολιτών» Γιάννης Σταθόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την ευρύτατη εκπροσώπηση φορέων και συλλόγων της πόλης στην Επιτροπή. Ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής τόνισε την ανάγκη να ιεραρχηθούν τα θέματα που αφορούν τον Υμηττό. Επίσης, άσκησε κριτική στα λεγόμενα του Γ. Μυλωνάκη, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος έπρεπε να κάνει περισσότερα για την Πολιτική Προστασία και το Περιβάλλον, όπως για παράδειγμα, να λύσει το θέμα των ξερών κλαδιών εντός ορίων της πόλης.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλίας Τσιμπουκάκης στάθηκε στις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τον Υμηττό. Όπως είπε το δάσος αντιμετωπίζεται ως περιφερειακό πάρκο, του οποίου μπορούν να τροποποιηθούν οι χρήσεις, ανά πάσα ώρα. «Χρειάζεται πρόληψη και κινητοποίηση», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα» Παναγιώτης Αντωνίου χαιρέτησε τον πρωτοβουλία, λέγοντας ότι «είναι ευρεία, ενωτική, με αγωνιστικό πρόσημο και αφορά ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, τον Υμηττό». Όπως είπε, «αν χτιστεί η Επιτροπή και βάλει μικρούς & μεγάλους στόχους, θα εδραιώσει δεσμούς συνεργασίας για πολλές μάχες, με επίκεντρο το Περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους».
Τα επόμενα βήματα
Καταληκτικά, ο Ανδρέας Γκιζιώτης προανήγγειλε νέα εκδήλωση της Επιτροπής στον χώρο του Υπουργείου Γεωργίας τον Σεπτέμβριο, ενώ πρότεινε να υπάρξουν δράσεις όπως η φύτευση δέντρων πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, όπου είχαν κοπεί τον χειμώνα. Σημειώνεται ότι λόγω ανειλημμένων λόγων δεν κατάφεραν να παραστούν η πρόεδρος του Συλλόγου Άη Γιάννη Ηλέκτρα Αντωνοπούλου Πανάγου και η επικεφαλής του Συλλόγου Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής Ντίνα Μπουλούμπαση. Εκτός των προαναφερόμενων παραβρέθηκαν η δημοτική σύμβουλος της «Νίκης Πολιτών» Ελίνα Σταματάκη, εκπρόσωποι της «Αλληλεγγύης για όλους», του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ.ά.
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook