Το κτήριο στη Μεσογείων που άλλοτε στέγαζε το περήφανο ΙΚΑ μοιάζει με φάντασμα. Τρίτη μεσημέρι, δύο μέρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, άνδρες των Επιτροπών της Περιφέρειας καταγράφουν τον εξοπλισμό…
Ξηλώνουν τις ταμπέλες
Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που θέλει τη γέννηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Η πλειοψηφία των άρθρων υπερψηφίστηκε με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ 119 βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση» και περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών παροχής δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης των πολιτών. Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, τα άρθρα για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ παραπέμφθηκαν σε ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.
Η προσφορά των πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ, έχει καταγραφεί επί δεκαετίες στην συνείδηση των Ελλήνων. Ο ΕΟΠΥΥ της Αγίας Παρασκευής παρείχε πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, αιμοληψίες, εξέταση από γιατρούς ειδικοτήτων και παραπομπή σε εξειδικευμένα κέντρα, εμβολιασμούς βρεφών παιδιών και ενηλίκων, ενεσοθεραπεία, οδοντιατρική θεραπεία, τεστ ΠΑΠ, μικροεπεμβάσεις, αντιμετώπιση περιστατικών που έχρηζαν βραχείας νοσηλείας, συνταγογράφηση και ότι ήταν απαραίτητο για να παρέχεται αξιοπρεπής πρωτοβάθμια φροντίδα στους πολίτες. Οι εκατό χιλιάδες καταγεγραμμένοι δημότες της Αγίας Παρασκευής εξυπηρετούνταν από τον ΕΟΠΥΥ στην οδό Μεσογείων. Η οργανωμένη αυτή παροχή υγείας γκρεμίστηκε συμπαρασύροντας στο κενό ασφαλισμένους αλλά και επαγγελματίες υγείας.
«Οι παροχές υπηρεσιών ήταν υψηλού επιπέδου. Με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ δυστυχώς υπονομεύτηκαν και υποβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ. Μας πήραν τα ραντεβού, τα εργαστήρια, μας τα πήραν όλα», μας λέει η Βασιλική Θεοδωροπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ. «Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία των πολυϊατρείων ΙΚΑ ως ΕΟΠΥΥ έπαψαν να εφοδιάζονται τα ιατρεία ακόμη και τα στοιχειώδη υλικά».
«Και δε φτάνει αυτό. Τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο χάος. Ποιος είναι ο υγειονομικός χάρτης, τι θα συγχωνευτεί και τι θα διαλυθεί; Δε ξέρουμε τίποτα! Δεν έχει σωστή μελέτη και αυτό μας τρομάζει», τονίζει.
Αμφισβητήσεις κι ανασφάλεια
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο οργανισμός θα επαναλειτουργήσει σε έναν μήνα με άλλη ονομασία και θα ανήκει στο ΕΣΥ. Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με το 75% του μισθού τους. «Δεν εμπιστευόμαστε κανένα», δηλώνει η κ. Θεοδωροπούλου. «Στην αρχή μας διαβεβαίωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνονταν με ανοιχτές μονάδες, είδατε όμως τι έγινε. Γιατί να τους πιστέψουμε; Δε ξέρουμε τι μας αναλογεί από τον προϋπολογισμό, τι ειδικότητες θα υπάρχουν, και ποιοι θα δουλεύουν. Ήταν πρωτόγνωρο και βάρβαρο το κλείσιμο των πολυϊατρείων», επισημαίνει.
Η πρόεδρος του συλλόγου υγειονομικών υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ότι σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο αλλά και στη Βουλή με βουλευτές εισηγητές του ν/σ μια βδομάδα πριν από τη ψήφισή του, διαπίστωσε ότι ούτε οι ίδιοι δεν ήξεραν τι επρόκειτο να ψηφίσουν. «Τους ρωτούσα και μου απαντούσαν «δεν είμαστε ενήμεροι, δε ξέρουμε τι να σου πούμε»! Ρώτησα κάποιον πώς εξασφαλιζόμαστε οι εργαζόμενοι και μου απάντησε λέγοντας «κανέναν υπάλληλος σε αυτή τη χώρα δεν εξασφαλίζεται»!
Τι κάνει ο Δήμος;
Πριν από λίγο καιρό, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς είχε συναντηθεί με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος τον διαβεβαίωνε ότι ο ΕΟΠΥΥ του Δήμου δε θα έκλεινε. Στο σχέδιο φαινόταν να βρίσκεται η συγχώνευση του υποκαταστήματος με αυτό του Χολαργού, αλλά ο υπουργός το διέψευδε. Το θέμα του κλεισίματος είχε συζητηθεί πολλές φορές στα δημοτικά συμβούλια. Κανείς δεν ήταν σύμφωνος με το κλείσιμό του. Είχαν μάλιστα γίνει δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της οδού Μεσογείων 454 που στέγαζε ο ΕΟΠΥΥ. Την πρώτη φορά, ο δήμαρχος είχε κατηγορηθεί από μέλη του ΔΣ της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας ότι δεν επικοινώνησε σωστά την διαμαρτυρία με αποτέλεσμα να μη έχει πολύ κόσμο -αφού οι περισσότεροι δημότες δε γνώριζαν γι αυτήν. Τη δεύτερη φορά ο κόσμος στη συγκέντρωση ήταν πολύς και διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, υλικών και λειτουργιών που υπήρχαν στο υποκατάστημα από διετίας και είχε οδηγήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε αδυναμία παροχής υπηρεσιών.