Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα -και ειδικά στους εκπαιδευτικούς της Αγίας Παρασκευής απ’ όπου ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα βόρεια προάστια- το έγγραφο που έστειλε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στα σχολεία, με το οποίο καλούνται οι Διοικητές των αστυνομικών Τμημάτων να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων. Στο έγγραφο αναφέρεται η ανάγκη για πλήρη καταγραφή των σχολείων, για καταγραφή προβλημάτων των Σχολικών Μονάδων που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικότερα. Δίνεται επίσης εντολή, οι Διοικητές να υποβάλλουν εμπεριστατωμένες αναφορές για τα θέματα αυτά υποβάλλοντας τις απόψεις τους προς τις Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας στην περιοχή τους. Οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους στα σχολεία ότι δεν υποχρεούνται υπηρεσιακώς σε καμία περίπτωση να συμμετάσχουν σε προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τα υπηρεσιακά στελέχη των Αστυνομικών Τμημάτων, ούτε να προσκομίσουν στην ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, στην περίπτωση που κληθούν για κάτι τέτοιο. Προϊσταμένη Αρχή των εκπαιδευτικών και αρμόδια για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, υπενθυμίζουν οι εκπαιδευτικοί, είναι το Υπουργείο Παιδείας και όχι η ΕΛ.ΑΣ.
Ο πρώτος έλεγχος σε… νηπιαγωγείο
Δύο μέρες μετά την αποστολή του εγγράφου, χτύπησε το τηλέφωνο σε νηπιαγωγείο της Αγίας Παρασκευής. Ένας αστυνομικός ζητούσε από τη δασκάλα που απάντησε στο τηλέφωνο να του πει πόσα παιδιά φοιτούν εκεί, από ποιες περιοχές έχουν έρθει, αλλά και τα ονοματεπώνυμα των δασκάλων. Εκείνη αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις και ρώτησε γιατί ζητούν όλα αυτά τα στοιχεία, για να λάβει την εξήγηση ότι «κάνουμε καταγραφή των δημοσιών υπαλλήλων». Οι αστυνομικοί επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο την επόμενη μέρα, καθώς κι ένα δημοτικό σχολείο.
Η απάντηση τη ΓΑΔΑ
Ο εκπαιδευτικός σύλλογος «Περικλής» στην Αγία Παρασκευή, υποστηρίζει ότι τις 4 πρώτες μέρες μετά την αποστολή αυτού του εγγράφου στα σχολεία, η ΓΑΔΑ αρνιόταν ότι το είχε αποστείλει. Μετά από το σάλο που προκλήθηκε από την «αναβίωση του αστυνομικού κράτους της Δεξιάς στα σχολεία», όπως τη χαρακτήρισαν σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί φορείς και την επιμονή τους για απαντήσεις, η ΓΑΔΑ απέστειλε δεύτερο έγγραφο εξηγώντας ότι οι επισκέψεις στα σχολεία και οι συναντήσεις με τους διευθυντές γίνονται για την «προστασία της νεολαίας» από διάφορους κινδύνους όπως τα ναρκωτικά και τα τροχαία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία να «διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι:
– Το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία της Αστυνομίας να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα.
– Η συνεργασία αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό θέμα της προστασίας των ανηλίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων.
– Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής αξιοποιούνται σε επίπεδο στρατηγικού – επιτελικού σχεδιασμού και υλοποίησης ανάλογων επιχειρησιακών δράσεων.
– Τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται και στο συγκεκριμένο έγγραφο, η όλη διαδικασία αφορά αποκλειστικά και μόνο το «πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικότερα».
Σοβαρές αμφισβητήσεις
Αν το έγγραφο αυτό έχει να κάνει με προβλήματα που δημιουργούν οι μαθητές στα σχολεία, αν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στα σχολεία, των καταστροφών και των ληστειών, γιατί τότε επισκέφθηκαν νηπιαγωγεία και δημοτικά; Οι εξηγήσεις της ΓΑΔΑ που ήρθαν 4 μέρες μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, δεν κάλυψαν τους εκπαιδευτικούς της Αγίας Παρασκευής. «Πώς να πιστέψει κανείς τα επιχειρήματα της ΓΑΔΑ; Η αστυνομία επισκέπτεται τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία για να προστατέψει τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών από τα ναρκωτικά ή από την εγκληματικότητα (όπως π.χ. οι επιθέσεις σε βάρος μαθητών για την βίαιη απόσπαση κινητών τηλεφώνων και χρημάτων);
Μια νέα Εποχή
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Περικλής» που έχει έδρα στην Αγία Παρασκευή διερωτάται:
Από πότε στα σχολεία έχουν αρμοδιότητα τα Αστυνομικά Τμήματα; Αναζητούν εγκληματίες μέσα στα σχολεία ή τους έπιασε ο πόνος για την έλλειψη σχολικών φυλάκων;
Ή μήπως θα στέλνουμε τους απείθαρχους και τους ζωηρούς μαθητές στον εισαγγελέα; Γι αυτό έχουν χύσει τόσα κροκοδείλια δάκρυα για την ενδοσχολική βία – για να μας μάθουνε να μιλάμε μεταξύ μας, με όρους του εγκληματολογικού; Μία νέα εποχή ξεκινά. Η εποχή της ανάπτυξης. Ανάπτυξη της αστυνομοκρατίας, του εκφοβισμού».
«Επικίνδυνες τακτικές από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης»
Τα προβλήματα που έχουν τα σχολεία να διαχειριστούν, είναι πολλά και οφείλονται κυρίως σε κοινωνικούς παράγοντες. Κατά πόσο όμως αφορούν την αστυνομία;
Σύμφωνα με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη τακτική εκ μέρους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Κυβέρνησης, που θυμίζει, όπως λένε, ότι οι παλιότερες εποχές μπορούν κάλλιστα να επιστρέφουν σε περιόδους κρίσης.