6. Για το 14ο νηπιαγωγείο στο Ο.Τ.328 στα Πευκάκια, πράγματι, ολοκληρώθηκε το 2014 η διαδικασία παραχώρησης κατά χρήση του οικοπέδου από το Δήμο προς τον ΟΣΚ και αναμένουμε από τον ΟΣΚ την ένταξη της ανέγερσης του νηπιαγωγείου στο αντίστοιχο πρόγραμμά του».
«Περιπλανώμενοι και εξαθλιωμένοι εκπαιδευτικοί δεν είναι εκπαιδευτικοί»
Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών μιλούν για καταργήσεις σχολικών μονάδων με στόχο τις δραστικές περικοπές του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Περικλής» συγκεκριμένα κάνει λόγο για ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική όπως προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.
«Ο στόχος είναι η αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου. Χάνονται οργανικές και οι συνάδελφοι που θα «περισσέψουν», θα διαμορφώσουν μια μεγάλη δεξαμενή που θα επιχειρήσουν το Σεπτέμβρη να τη μετακινήσουν σε άλλες περιοχές. Δημόσιο σχολείο όμως με εκπαιδευτικούς περιπλανώμενους και εξαθλιωμένους δεν νοείται. Για μία ακόμα φορά τον Σεπτέμβρη και με βάση τις μετακινήσεις των «πλεοναζόντων» συναδέλφων τα σχολεία θα βρεθούν χωρίς το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό».
Τι θα συμβεί από Σεπτέμβρη;
Θα ακολουθήσουν συμπτύξεις τμημάτων ξεκινώντας από τα νέα τμήματα της πρώτης τάξης του Σεπτεμβρίου που το υπουργείο θα επιδιώξει να κλείσει 25άρια και 27άρια τμήματα για να ισορροπήσει τη νέα οργανικότητα με τη λειτουργικότητα των σχολείων. «Έτσι όμως υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η δημόσια εκπαίδευση, λέει ο Σύλλογος «Περικλής». «Οδηγούμαστε σε πολυθέσια σχολείασε τέτοιο μέγεθος που να αντιστοιχεί στο σχολείο της αγοράς με διευθυντή – μάνατζερ όπως προωθεί η εκπαιδευτική πολιτική της αξιολόγησης και της αποδόμησης του δημόσιου σχολείου. Έχουν το θράσος επιπλέον, να ζητούν από τα σχολεία που συγχωνεύονται – καταργούνται, από σχολεία δηλαδή που θα τα σβήσουν από το σχολικό χάρτη, να προχωρήσουν σε έκθεση γενικής εκτίμησης και σχέδια εργασίας για την επόμενη χρονιά στα πλαίσια της ΑΕΕ»!
Η επιστολή Ζορμπά στον υφυπουργό Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις των σχολείων κι εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυτό δεν πρέπει να συμβεί ειδικά όσον αφορά τα 5ο και 11ο δημοτικά σχολεία.
«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το σχέδιο συγχώνευσης των συστεγαζόμενων 5ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής (Χέλμειο) για τους παρακάτω πολύ σημαντικούς λόγους:
Το Σχολικό Συγκρότημα το οποίο σήμερα στεγάζει τα 5ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία Αγίας Παρασκευής, καθώς και το 3ο Νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής διαθέτει περιορισμένο χώρο σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών. Σημειώνεται ότι ο αύλειος χώρος είναι ήδη μικρός για τους 330 μαθητές που τον χρησιμοποιούν.
Λόγω της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των μαθητών που αιτούνται εγγραφή στα Δημόσια Σχολεία της πόλης μας βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.
Έχει ήδη δεσμευθεί από το Δήμο Αγίας Παρασκευής οικόπεδο επί των οδών Πατρόκλου και Γούναρη προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση, μέσω ΟΣΚ, σχολικού κτιρίου για την στέγαση του 11ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, που ήταν η τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου και ο χαρακτηρισμός του ως «Χώρος Σχολείου». Με βάση το ΦΕΚ 163/3-5-2010,υπήρξε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην Αγία Παρασκευή (Ο.Τ.24-Χώρος Σχολείου).Έχει επίσης δοθεί έγκριση καταλληλότητας από το ΣΧΟΠ.
Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε πολύ να μην προχωρήσετε στην συγχώνευση των 5ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής».
ΔΟΕ: «Μας παραπλάνησε ο υφυπουργός Παιδείας»
Η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας)καταγγέλλει τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ψευδείς διαβεβαιώσεις. Σε επιστολή της αναφέρει: «Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επεμβαίνει «χειρουργικά» στο χώρο της εκπαίδευσης συγχωνεύοντας σχολεία και καταργώντας οργανικές θέσεις στα πλαίσια μιας πολιτικής που εντάσσει όλον τον «εκπαιδευτικό» σχεδιασμό στον παραλογισμό της εξοικονόμησης κονδυλίων από εκεί όπου θα έπρεπε, απλόχερα, να επενδύονται. Η λογιστική αντίληψη στην εκπαίδευση που μειώνει εκπαιδευτικούς, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις (παρά τις απολύτως αντίθετες θέσεις της παιδαγωγικής επιστήμης), στερεί τους μαθητές από την απαραίτητη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
Στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας, τη Δευτέρα 12/5/2014, σχετικά με το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής, η απάντηση που πήραμε στο ερώτημα αν αληθεύουν οι φήμες για εκτεταμένες συγχωνεύσεις ήταν πως όχι μόνο δεν αληθεύουν αφού θα γίνονταν κάποιες απαραίτητες κινήσεις σε μερικά συστεγαζόμενα σχολεία αλλά αντιθέτως θα γίνονταν και αρκετές ιδρύσεις. Λάβαμε μάλιστα τη διαβεβαίωση για ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης και Ειδικών Σχολείων. Φυσικά, πολύ γρήγορα ήρθε η πραγματικότητα να διαψεύσει τα εύκολα λόγια. Παρατηρώντας τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας εύκολα γίνεται αντιληπτή η προχειρότητα και η έλλειψη γνώσης σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Δε διστάζουν να δημιουργήσουν σχολεία «μεγαθήρια» προκειμένου να συγχωνεύσουν και να «εξοικονομήσουν» θέσεις εκπαιδευτικών. Συγχωνεύουν σχολεία ΕΑΕΠ που, υποτίθεται, ότι δημιουργήθηκαν με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Κι όλα αυτά δίχως να υπάρχει σχετική εισήγηση και συμφωνία ούτε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ούτε από τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης που θεσμικά έχουν λόγο. Ότι έγινε και με το κύμα συγχωνεύσεων Διαμαντοπούλου το 2011. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Περιφέρεια Αττικής εκεί όπου ο Περιφερειακός Διευθυντής αγνόησε παντελώς τις εισηγήσεις και λειτούργησε αυθαίρετα κι έξω από κάθε παιδαγωγική λογική και δίχως να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του κάθε σχολείου.
Είναι ολοφάνερο ότι οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις κι οι υποβιβασμοί θα διογκώσουν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν εκατοντάδες συναδέλφων μετακινήθηκαν, αυθαίρετα, ως «υπεράριθμοι» από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, κατά κύριο λόγο, στην Αττική. Είναι ολοφάνερο ότι θα έχουμε το φαινόμενο τμημάτων με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών που θα υπερβαίνει τους 25 κι ότι η ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης θα δεχθεί κι άλλο πλήγμα.