Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και για δεύτερη χρονιά, ανοχύρωτη πόλη σε επίπεδο πυροπροστασίας παραμένει η Αγία Παρασκευή, ελλείψει προσωπικού στην πολιτική προστασία.
Οικοδομημένη στους πρόποδες του Υμηττού, η Αγία Παρασκευή είναι ένα από τα λίγα προάστια που προικίστηκαν με πλούσια βλάστηση, κυρίως στις υπώρειες του όρους. Πλεονέκτημα από τη μία, μειονέκτημα όμως από την άλλη, δεδομένου ότι η πυρασφάλεια της πόλης πρέπει να αγρυπνά και τις 365 μέρες του χρόνου -πολλώ δε μάλλον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- κάτι που δυστυχώς δεν είναι δυνατόν. Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινά από την πρώτη μέρα του Μαΐου και τελειώνει την 31 Οκτωβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο πυροσβεστικός μηχανισμός της οργανώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν. Κι όμως… Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής δεν είναι σε θέση να προφυλαχθεί απ’ τις φωτιές.
Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Πυροσβεστικά οχήματα σε «αχρηστία»
Δύο οχήματα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, αγορασμένα μάλιστα, δύο οχήματα που βρίσκονται -θεωρητικά τουλάχιστον- ετοιμοπόλεμα για χρήση σε περιπτώσεις φωτιάς. Το ένα είναι ένα μεγάλο, κανονικό Πυροσβεστικό, αγορασμένο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και βρίσκεται (για λόγους ασφαλείας) παρκαρισμένο μέσα στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Το δεύτερο μικρό όχημα βρίσκεται στο υπόγειο παρκινγκ του Δημαρχείου. Και τα δύο είναι παροπλισμένα αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τα κινήσει. Δύο φωτιές έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο μήνα στον Δήμο, η μία στο πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη και η άλλη στο οικόπεδο ανάμεσα στο Κολλέγιο και το Πάρκο της Γραβιάς. Και στις δύο περιπτώσεις, στα σημεία έσπευσαν 2 μεγάλες υδροφόρες και άλλα 2 οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και οχήματα από γειτονικούς Δήμους, δεν εμφανίστηκε όμως κανένα Πυροσβεστικό από την Αγία Παρασκευή.
Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας και ενεργό μέλος του Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α τομέα Υμηττού, Ελένη Δάβαρη, μάς είπε ότι οι κάτοικοι ανησυχούν και διαμαρτύρονται γιατί δεν αισθάνονται όπως λένε ασφαλείς και προστατευμένοι από τον Δήμο. Η κ. Δάβαρη απευθύνθηκε στον Δήμαρχο, ο οποίος της έδωσε την ίδια απάντηση που έδωσε και στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει προσωπικό»!
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασία
Για την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών η χώρα μας συγκρότησε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Ν. 2344/95), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Αποστολή της έχει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό της πολιτικής της χώρας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστροφών, εξασφάλισης της απαραίτητης ετοιμότητας της χώρας στην αντιμετώπιση των καταστροφών αυτών, καθώς και της αποκατάστασης με την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλου του δημοσίου και ιδιωτικού δυναμικού.
Εκεί είναι όπου απευθύνεται και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κάθε χρονιά, προκειμένου να προσλάβει έστω για ένα τετράμηνο υπαλλήλους για την Πολιτική Προστασία. Αυτό όμως που του εγκρίνουν είναι μόνο δίμηνες συμβάσεις. «Ζητάμε τετράμηνα και μας εγκρίνουν δίμηνα», μας λέει ο κ. Ζορμπάς, «κι αφού είναι μόνο για τόσο, επιλέγουμε να τους πάρουμε στους πιο επικίνδυνους μήνες που είναι ο Ιούλιος κι ο Αύγουστος». Πριν και μετά η πόλη που περιβάλλεται από τον Υμηττό, είναι ανοχύρωτη στις πυρκαγιές που ξεσπούν πολύ εύκολα αφού έτσι κι αλλιώς, πολλά οικόπεδα δεν έχουν καθαριστεί ή αποψιλωθεί.
Δήμαρχος καλεί υπουργείο Εσωτερικών
Σύμφωνα με το αρ.18969/09-05-2014 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την «Πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες της πυρασφάλειας, των κατασκηνώσεων και της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών» επιτρέπεται η πρόσληψη, μεταξύ άλλων και προσωπικού πυρασφάλειας με τις διατάξεις του άρθρου 206 παρ.1του ν.3584/2007όπως ισχύει, με διάρκεια σύμβασης έως δύο μήνες. Όπως λέει ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς «επειδή η ανάγκη της πυρασφάλειας στο δήμο μας είναι επιβεβλημένη και άμεση αφενός λόγω της εποχικότητας, εφόσον η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για την πυροπροστασία προβλέπει την καθημερινή φύλαξη σε βάρδιες σε περιπτώσεις χωρίς συναγερμό, (ενώ σε περιπτώσεις συναγερμού προβλέπεται φύλαξη σε 24ωρη βάση καθώς και περιπολία σε όλο το χώρο πρασίνου του Υμηττού και σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων και προκειμένου να εξασφαλιστεί η διασφάλιση του φυσικού πλούτου και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος), πρέπει προβούμε σε πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού δεκατεσσάρων ατόμων με διάρκεια απασχόλησης έστω γι αυτούς τους δύο μήνες. Για το λόγο αυτό ζητάμε την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δώδεκα εργατών (ΥΕ), ενός οδηγού (ΔΕ) κι ενός χειριστή μηχανημάτων έργου (ΔΕ) για το πυροσβεστικό όχημα». Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν, δεν είναι όμως αρκετές, αφού η πόλη κινδυνεύει από φωτιές από το Μάιο ως τον Οκτώβριο από τα μποφόρ και τη ζέστη. Ένα ζήτημα βέβαια παραμένει και ο καθαρισμός των οικοπέδων και η αποψίλωσή των αγροτεμαχίων.
Ο Υμηττός, όπως κάθε βουνό, κινδυνεύει από τις πυρκαγιές. Το συγκεκριμένο μάλιστα, παρ’ όλες τις καταπατήσεις των εδαφών του, την άναρχη δόμηση των ριζών του και των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών, διαθέτει –ακόμη- πλούσια βλάστηση και διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και Πανίδας που το καθιστούν άλλωστε ένα σημαντικό βιότοπο της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια νομοθετήθηκαν ειδικά μέτρα για την προστασία του και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των κατοίκων της πρωτεύουσας που θέλουν να έρθουν κοντά στη φύση. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος άλλωστε, φτάνει ως την κορυφή του βουνού.