Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων στην Αγία Παρασκευή σημαδεύτηκε από ένταση, διαμαρτυρίες, «απωθήσεις» μελών της ΕΛΜΕ και απειλές από την αστυνομία.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ο επικεφαλής της Ανδρέας Γκιζιώτης, από την πρώτη στιγμή που είχε προκύψει το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με νέο νόμο, είχαν βρεθεί «απέναντί» της. Όπως υποστηρίζουν, οδηγεί σε υποβάθμιση, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και ζητούν μαζικές και συλλογικές διαδικασίες για την κατάργηση του νόμου.
Ο κ. Γκιζιώτης, όχι μόνο ως επικεφαλής της παράταξης αλλά και ως γραμματέας της Α-Γ ΕΛΜΕ, πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τότε. Στο πλαίσιο των αποφάσεων, τόσο της ΟΛΜΕ όσο και της Α-Γ ΕΛΜΕ, ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση, μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, άλλοι καθηγητές, μέλη του γονεϊκού κινήματος και μαθητές, εξέφρασαν έμπρακτα την αντίθεσή τους με παράσταση διαμαρτυρίας στα σχολεία όπου πραγματοποιούνταν τα σεμινάρια των διευθυντών.
Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, καθώς και την Τρίτη 24, περιπολικά, αλλά και αυτοκίνητο της αστυνομίας με συμβατικό αριθμό κυκλοφορίας έξω από το 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, παρακολουθούσαν τους συγκεντρωμένους. Την Τετάρτη, αφού ματαιώθηκε το σεμινάριο των διευθυντών στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής, οι εκπαιδευτικοί μεταφέρθηκαν στο 4ο Λύκειο. «Εκεί», καταγγέλλει ο Ανδρέας Γκιζιώτης, «η… επιμόρφωσή τους πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της αστυνομίας μέσα στο σχολείο»! Η παρέμβαση του γραμματέα της ΕΛΜΕ, μάλιστα, διακόπηκε από τη διοικητή του Αστυνομικού τμήματος, η οποία απαίτησε την έξοδό του από τον χώρο του σχολείου. Η σύντομη παρέμβαση των εκπροσώπων της ΕΛΜΕ συνεχίστηκε, αλλά η αστυνομικός διοικητής επανήλθε στο τέλος, για να πάρει το κινητό τηλέφωνο του μέλους του Δ.Σ. Ευαγγελίας Κούβαρη, απειλώντας τη με σύλληψη για τη φωτογραφία που τράβηξε και στην οποία απαθανατίζονταν οι εκπαιδευτικοί και η αστυνομία.
Στην ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της Α-Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας, καταγγέλλει «τις απαράδεκτες ενέργειες του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β’ Αθήνας κ. Φαλούκα, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία στα σχολεία που διεξάγονταν τα σεμινάρια «επιμόρφωσης» των διευθυντών για την ατομική αξιολόγηση, καθώς και της διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής. Η τρομοκρατία δεν πρόκειται να περάσει. Ο αγώνας μας θα συνεχισθεί και θα ενταθεί ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση, την εφαρμογή της, τις επιπτώσεις της στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στο έργο των εκπαιδευτικών, τις απολύσεις των συναδέλφων. Ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων».
Οι δημοτικές παρατάξεις κατά της αξιολόγησης
Το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ήταν από τα πρώτα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο λίγο μετά τις εκλογές. Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τετάρτης 11 Μαΐου, απασχόλησε κυρίως ο τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τον νέο νόμο 4250/14. Η νέα παράμετρος στην αξιολόγηση είναι η ποσόστωση και η Διοίκηση -κι ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς- κατέθεσε εισήγηση, σύμφωνα με την οποία, χωρίς να αρνείται την ανάγκη αξιολογήσεως, ζητούσε την κατάργηση του νόμου. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν θα εφαρμόσει τις διατάξεις περί ποσοστώσεως και ανέλαβε να καλύψει τους αξιολογητές υπαλλήλους από πιθανές πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες από την μη εφαρμογή του νόμου. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις το υπερψήφισαν.
Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΕΔΕ
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και οι εργαζόμενοι στον Δήμο είχαν ζητήσει από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αναλάβει το σύνολο των πρωτοβουλιών εκείνων προκειμένου να ακυρωθεί ο Ν. 4250/14 τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στην πράξη.
Η Ένωση με τη σειρά της έστειλε επιστολή για το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε άμεσα, ξεκαθαρίζοντας προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνο Ασκούνη, ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας, με απολύσεις, αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις.
«Θέλω να υπενθυμίσω και να τονίσω κατηγορητικά για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία αξιολόγησης δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με κινητικότητα, διαθεσιμότητα -πόσω μάλλον απολύσεις- αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις ή οποιαδήποτε αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή που απέστειλε στην ΚΕΔΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης ότι στο Ν. 4250/2014 επισημαίνεται πολύ καθαρά ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης του έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη για την τρέχουσα διαδικασία του προγράμματος κινητικότητας-διαθεσιμότητας, το οποίο άλλωστε έχει ολοκληρωθεί. «Οποιοσδήποτε άλλος αρνητικός συσχετισμός με τη διαδικασία αξιολόγησης συνιστά απλώς παραπληροφόρηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί στο Δημόσιο το νέο σύστημα αξιολόγησης, έτσι ώστε να διαμορφώσει η διοίκηση με ομοιόμορφο τρόπο μια εικόνα για την ποιότητα της απόδοσης των υπαλλήλων της. «Κυρίως, όμως θα παρέχει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους με συγκριτικά μειωμένη απόδοση να ενισχυθούν ώστε να έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν και να αποδώσουν καλύτερα, πράγμα που αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της κάθε διοίκησης προς το ανθρώπινο δυναμικό της και πρωτίστως βέβαια προς την κοινωνία και τους διοικούμενους», αναφέρει επιπλέον ο υπουργός.
Κάλεσε επίσης την ΚΕΔΕ να συμβάλλει στην εφαρμογή του νόμου, ζητώντας της παράλληλα τις προτάσεις της στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σχεδιασμό του πάγιου και οριστικού συστήματος αξιολόγησης που θα ισχύσει από το 2015.