Αργύρης Ντινόπουλος: «Δεν προβλέπονται απολύσεις»
Εν τω μεταξύ, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» δήλωσε ότι δεν προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι προβλέπονται δύο χιλιάδες μετακινήσεις υπαλλήλων από δήμο σε δήμο ή από περιφέρεια σε περιφέρεια, αλλά μόνο με τη θέλησή τους. «Ήδη», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, «περίπου χίλιοι υπάλληλοι έκαναν χρήση αυτού του προγράμματος στην πρώτη φάση και τώρα εργάζονται στο δήμο της αρεσκείας τους, με νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ρητώς ότι δεν πρόκειται να μπουν ποτέ ξανά σε διαθεσιμότητα». Ανέφερε επίσης ότι θα λειτουργήσουν κανονικά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και πως αναζητούνται πόροι προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή και πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις διαμαρτυρίας. «Με το νόμο 4250/26-3-14 που ψήφισε πρόσφατα, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων», λέει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. «Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, ενός κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις. Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο που δεν υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγεί στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών που τις υποβαθμίζουν. Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος έρχεται με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους, να αναδείξει τα νέα επίλεκτα κρατικά στελέχη της διοίκησης. Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις και οι κατηγοριοποιήσεις, που επιβάλλονται και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θέλουν τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας. Θέλουν να καταργούν τμήματα και Διευθύνσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους – οφέλους, το κυνήγι του κέρδους. Ο επιμερισμός του ποσοστού των υπάλληλων που θα κατανεμηθούν ως «άριστοι», «καλοί», «μέτριοι» θα γίνει για το σύνολο του προσωπικού στο επίπεδο των οργανικών μονάδων είτε από τον γενικό γραμματέα του Δήμου είτε από το δήμαρχο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν και θα υπογράψουν ποιες υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές και ποιες θα κλείσουν ή θα ξεπουληθούν προσεχώς! Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Δήμου να μην υπακούσει στις εντολές της κυβέρνησης να μη σταλεί καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων, να καταργηθεί ο νόμος στην πράξη.
Απαιτούμε να πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις, να καταδικάσουν και να απαιτήσουν να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, ο οποίος με την αξιολόγηση των υπάλληλων στο δήμο φέρνει αλλού την υποβάθμιση, αλλού την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και σε κάθε περίπτωση τις απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι, με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, πρέπει να απαιτήσουν να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που επιβάλλει. Να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες συλλογικών αντιδράσεων. Να πρωτοστατήσουν ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων τους για αποχή από τη διαδικασία της ‘’αξιολόγησης’’ (αξιολογητών και αξιολογούμενων) να υλοποιηθούν με μαζικό τρόπο».