Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινά από την πρώτη μέρα του Μαΐου και τελειώνει την 31 Οκτωβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο πυροσβεστικός μηχανισμός της, οργανώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν. Κι όμως… Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής δεν είναι σε θέση να προφυλαχθεί απ’ τις φωτιές.
Όπως μας έχει εξηγήσει ο Χάρης Παπαδημητρίου, υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν στο θέμα της πυρασφάλειας και κάθε χρόνο το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου συνεδριάζει για να δει πώς θα συνεργαστούν όλοι για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. «Όσον αφορά τους μήνες που δεν έχουμε προσωπικό για τα πυροσβεστικά οχήματα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, έχει προβλεφθεί να τα μετακινούν μέχρι το σημείο της φωτιάς οδηγοί των φορτηγών ανακύκλωσης και καθαριότητας και να τα παραδίδουν στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αναγκαίοι χειριστές με άδεια ΜΕ (Μηχανημάτων Έργου), για να μπορούν να χειριστούν τα οχήματα –αφού εκπαιδευτούν- και όχι μόνο να τα οδηγήσουν».
Το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού
Το Σ.Ε.Π.Π.ΒΑ.ΤΥ, του οποίου οι παρεμβάσεις σε περιπτώσεις φωτιάς έχουν αποδειχτεί πολύτιμες και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικές, ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμόν 3996/2008 απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών και τροποποιήθηκε το καταστατικό του, με την υπ’ αριθμόν 2304/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποτελεί τη ψυχή της Αγίας Παρασκευής. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανήκει στις Εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας και έχει λάβει αριθμό μητρώου Γ.Γ.Π.Π., 18/2009. Έδρα του Σωματείου ορίζεται η Παλλήνη και χώρος δραστηριοτήτων του Σωματείου ο Βορειοανατολικός Τομέας Υμηττού.
«Ο Υμηττός είναι ένα βουνό με μεγάλη ιστορία και πλούσια ομορφιά. Δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται ο φυσικός πλούτος που διαθέτει, από τις αυθαιρεσίες των ανθρώπων που κατοικούν στους πρόποδες του, είτε από παράνομες χωματερές, είτε από εμπρησμούς για λόγους καταπατήσεως», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Ευάγγελος Τσιγκρέλης.
«Γι αυτούς τους λόγους ιδρύσαμε το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού, όπου εκτείνεται από τα όρια Δήμου Χολαργού μέχρι τα όρια του Δήμου Κορωπίου. Ο σκοπός του σωματείου ήταν να ιδρυθούν ομάδες εθελοντών, εκπαιδευμένες από τις δημόσιες αρχές ( Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δημόσια Νοσοκομεία ), σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για την πρόληψη φυσικών ή τεχνιτών καταστροφών στις περιοχές Αγ. Παρασκευής, Γλυκών Νερών, Παιανίας και εφόσον μας ζητηθεί από τις Αρμόδιες Δημόσιες Αρχές η συνδρομή, στην καταστολή αυτών. Θεωρώ ότι πλέον οι εθελοντικές ομάδες πρέπει να βοηθήσουν στην περιβαλλοντική συνείδηση των συμπολιτών μας και όχι στην άσκοπη απαγόρευση προς το βουνό. Πρέπει να ιδρυθούν Πάρκα Αναψυχής στο Β/Α Τομέα όπου δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, για να γνωρίσει ο κόσμος και να αγαπήσει τη φύση και φυσικά για να μπορέσει αργότερα να την προφυλάξει. Ο Υμηττός δεν πρέπει να παραμείνει απαγορευμένος στη συνείδηση μας και να τον βλέπουμε μόνο από καρτ-ποστάλ, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί ως ενεργοί πολίτες, να ξαναβρεί τη ζωντάνια του πηγαίνοντας εμείς προς το βουνό με σεβασμό και όχι το βουνό προς εμάς», επισημαίνει ο κ. Τσιγκρέλης.
Ο ρόλος των εθελοντών πάντως σε μια πόλη που περιβάλλεται από τον Υμηττό είναι καταλυτικός και πολύτιμος στις κατασβέσεις των πυρκαγιών. Τα εθελοντικά σωματεία καθώς και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ) που ιδρύθηκε το 1992 για να «υπερασπίζεται» το βουνό και την πόλη με… νύχια και με δόντια.