Για την απόφαση να παραμένουν τα μαγαζιά κλειστά τις Κυριακές
«Το Δ.Σ. της ΕΝΕΒΑΠ υπερασπίζεται την Κυριακάτικη αργία και το δικαίωμα σε όλους τους Ε.Β.Ε. για ένα ανθρώπινο ωράριο. Η εφαρμογή του Νόμου άφηνε 7 Κυριακές το χρόνο προαιρετικά να ανοίγουν τα καταστήματα και ωφέλησε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και τις ωφέλησε ανταγωνιστικά ενάντια στους μικρούς Ε.Β.Ε. αφού μπορούν και εκμεταλλεύονται το προσωπικό αναλόγως για να βγουν οι βάρδιες, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ως γνωστόν, οικονομικά δεν ωφέλησε κανέναν γιατί από τους καταναλωτές δεν λείπει ο χρόνος αλλά το χρήμα. Το μόνο που γίνεται με το άνοιγμα των Κυριακών είναι να αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα. Συνεπώς το μέτρο αυτό έχει στόχο την φυσική εξόντωση των μικρών Ε.Β.Ε. Θεωρώ ότι έπρεπε όλοι να στηρίξουν αυτό τον αγώνα που κάναμε, αλλά δυστυχώς αρκετά καταστήματα κυρίως στην Αγίου Ιωάννου, λόγω του ανταγωνισμού των όμορων Δήμων και των μεγάλων εμπορικών κέντρων άνοιξαν. Δυστυχώς, με τη καινούρια συμφωνία απελευθερώνεται τελείως η Κυριακή και αυτό θα μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το μέτρο και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε».
Η ζημιά από τα capital controls
«Οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ έχουν ανάγκη από αναπτυξιακά μέτρα και όχι άλλα υφεσιακά. Για πρώτη φορά έχουμε κεφαλαιακό έλεγχο (capital control) στη χώρα μας, γεγονός που δημιούργησε τρομερές δυσκολίες στους συναδέλφους για πληρωμές προμηθευτών, υπαλλήλων, αποστολή εμβασμάτων προς το εξωτερικό και άλλων υποχρεώσεων. Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι, οι οποίοι δεν διαθέτουν μηχανήματα POS για να δεχτούν κάρτες ή ακόμα και web-banking. Οπότε, όσο καιρό κρατήσει το capital control, οδηγεί σε πάγωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μείωση του τζίρου μας.
Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η τραπεζική αργία και ο κεφαλαιακός έλεγχος η κατάσταση στους μικρομεσαίους ΕΒΕ θα είναι καταστροφική».
Απολύσεις εργαζομένων και λουκέτα
«Δυστυχώς, η μείωση του τζίρου των μαγαζιών μας έχει οδηγήσει σε αναγκαστικές απολύσεις εργαζομένων για να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμες -όσες παραμένουν ανοικτές. Υπάρχουν καταστήματα που έχουν δει μείωση του τζίρου τους μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι και δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταστημάτων τους, όπως την πληρωμή ενοικίων, μισθών και προμηθευτών. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ και τουλάχιστον το μέτρο των 100 δόσεων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Έμπορος ρούχων κατά τη διάρκεια των κεφαλαιακών ελέγχων δε μπορούσε να αποπληρώσει επιταγές σε προμηθευτή του στο εξωτερικό και αναγκαστικά έχανε την πίστωση που είχε κερδίσει με χρόνια συνεργασίας».
Βοήθησαν την τοπική αγορά οι εκπτώσεις;
«Οι εκπτώσεις δεν έχουν αποφέρει αυτά που περίμεναν οι καταστηματάρχες. Δυστυχώς, οι καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τις μεγάλες αλυσίδες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και κατά την περίοδο των εκπτώσεων, αντί να προτιμήσουν το συνοικιακό τους κατάστημα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε στη συνείδηση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής και να στηρίζουν την τοπική τους αγορά. Θεωρώ επίσης ότι αν υπήρχε η δυνατότητα μέσω διαδικτύου να ενημερώνονται για τις προσφορές και τις εκπτώσεις που έχει ο κάθε επιχειρηματίας στην Αγία Παρασκευή θα επισκεπτόταν περισσότερο τα μαγαζιά μας. Είναι και αυτό στους στόχους του εκσυγχρονισμού του Σωματείου μας για να παρέχει αυτή τη δυνατότητα στα μέλη του».
Η απελπισία των καταστηματαρχών
«Για παράδειγμα, μια εταιρεία μεταπώλησης υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, αδυνατεί να πληρώσει τον προμηθευτή στο εξωτερικό γιατί οι επιτροπές των τραπεζών που ελέγχουν τα εμβάσματα προς το εξωτερικό απορρίπτουν το αίτημα γιατί δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης. Εταιρεία μεταπώλησης ειδών κινητής τηλεφωνίας αδυνατεί να εισάγει εμπορεύματα και έχοντας πρόβλημα με τα αποθέματα του μέρα με τη μέρα θα αδυνατεί καλύψει τις ανάγκες του καταστήματος αφού δε θα υπάρχει τζίρος πλέον. Επιχειρηματίας που έληγε η επιταγή του κατά τη διάρκεια του capital control και έγινε άμεσα απαιτητή με το άνοιγμα των τραπεζών αδυνατεί να την καλύψει με φόβο να μπει στον Τειρεσία, γιατί για ένα μήνα δεν είχε καθόλου κίνηση. Καινούριο μαγαζί με διακοσμητικά είδη δεν είχε καταφέρει να έχει μηχάνημα ανάγνωσης καρτών (POS) και λόγω έλλειψης μετρητών έχανε πελατεία. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα ανθρώπων που μέσα στην κρίση βλέπουν προσπάθειες ετών να μην έχουν αποτέλεσμα».