-«Υπάρχουν αιτήματα από σχολεία για ενημέρωση; Ενδιαφέρεται ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι κάνει η αστυνομία ή υπάρχει επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στην αστυνομία»;
-«Ενώ σε ιδιωτικές συζητήσεις φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ενημέρωση για ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, τα αιτήματα που υποβάλλονται δεν είναι πολλά. Πολλοί φορείς διστάζουν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Φαίνεται μάλιστα ότι οι περισσότεροι δεν είναι σίγουροι για την ανταπόκρισή μας αφού όποτε τελικά επιλέγουν να επικοινωνήσουν μαζί μας και βλέπουν τη θετική μας διάθεση, συνήθως μας λένε ότι εκπλήσσονται θετικά από αυτή τη στάση.
Πάντως, όλα τα σχετικά αιτήματα ικανοποιούνται και εν τέλει πάντοτε ο κόσμος εκφράζει την ικανοποίησή του για τέτοιου είδους δράσεις.
Εκτιμώ γενικά πάντως ότι το πρωτεύων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι να δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και βάσεις αμοιβαίας κατανόησης. Κανένας θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς την υποστήριξη των πολιτών. Αυτούς πρέπει να υπηρετεί και σε αυτούς να απευθύνεται με ειλικρίνεια. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όλα τα υπόλοιπα, όπως η κατάρριψη εσφαλμένων και παρωχημένων στερεοτύπων, έπονται».
-«Οι γονείς είναι επιφυλακτικοί στην παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία»;
«Η παρουσία της αστυνομίας συνήθως συνδέεται με κάποιο κακό αφού είναι περισσότερο γνωστή για τον κατασταλτικό της ρόλο. Θυμηθείτε τι σας είπα για τον αστυνομικό της γειτονιάς, ο οποίος είναι βασισμένος στην κουλτούρα και στην προσέγγιση της πρόληψης. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι κατανοητός ο φόβος για την παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία. Βέβαια, δεν λείπουν και οι υπερβολές, οι οποίες συνήθως εδράζονται σε αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν φαινόμενα αντίδρασης «ευαίσθητων» πολιτών απέναντι σε αστυνομικούς ελέγχους έξω από σχολεία, οι οποίοι όμως διεξήχθησαν κατόπιν καταγγελιών για διακίνηση ναρκωτικών.
Σε ένα βαθμό λοιπόν είναι κατανοητοί οι φόβοι, αρκεί να μην εκτρέπονται σε παράλογες εμμονές και φοβίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η ασφάλεια και η τάξη στα σχολεία ανήκουν κατά μείζονα λόγο στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει να επεμβαίνει η Ελληνική Αστυνομία. Ο παιδαγωγικός τους ρόλος μπορεί κατά κανόνα να πετύχει περισσότερα από μια αστυνομική παρέμβαση και εμείς οι ίδιοι οι αστυνομικοί προτιμούμε να μην επεμβαίνουμε στις σχολικές μονάδες εάν δεν είναι αναπόφευκτο».
-«Ευθύνεται η αστυνομία για το ότι ο κόσμος δε δείχνει πάντα εμπιστοσύνη απέναντί της»;
-«Σε γενικές γραμμές ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Θα μπορούσε να δείχνει πολύ περισσότερη και εδώ εντοπίζονται οι δικές μας ευθύνες, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πολυδιάστατες και έχουν περισσότερες από μια αιτίες».
-«Οι συνάδελφοί σου καταλαβαίνουν πάντα τη «διαφορετικότητά» σου, το νοιάξιμό σου;
-«Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας κατά κανόνα εμφορούνται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος. Τουλάχιστον για τους άμεσους συνεργάτες μου στην υπηρεσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επίδειξη επαγγελματισμού, υπευθυνότητας και συναδελφικότητας αποτελούν τον κανόνα και η συνεργασία μας είναι άριστη.
Ανάμεσα στους άρρητους δείκτες πολιτισμικού επιπέδου μιας κοινωνίας είναι το πώς συμπεριφερόμαστε απέναντι στα παιδιά μας και απέναντι στους ηλικιωμένους. Προφανώς και δεν ενεργούν, ούτε ανταποκρίνονται όλοι οι αστυνομικοί με το ίδιο ενδιαφέρον στα προβλήματα του κόσμου. Όμως, η ευαισθησία μας στους «δείκτες» αυτούς είναι ιδιαίτερη και αισθάνομαι υπερήφανος που υπηρετώ έναν τέτοιο θεσμό μαζί με ανθρώπους οι οποίοι τιμούν την ιδιότητά τους.
Υπό την έννοια αυτή λοιπόν δεν πιστεύω ότι υφίσταται κάποια διαφορετικότητα ανάμεσα σ’ εμένα και τους συναδέλφους μου».