Ανακοίνωση απέστειλε η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής με θέμα τους ηθοποιούς και θεατρολόγους που έχουν δουλέψει στα σχολεία και παραμένουν απλήρωτοι από τον Δήμο
«Ως Ένωση και Σύλλογοι Γονέων τα τελευταία 17 χρόνια στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας μέσα στα σχολεία, ξεκινώντας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προχωρώντας με υπομονή και επιμονή και στην πρωτοβάθμια.
Πιστεύαμε και πιστεύουμε σταθερά ότι η ενασχόληση των παιδιών με το θέατρο προάγει το ήθος τους, τον πολιτισμό, την αγάπη για την ομάδα. Είναι υγιής τρόπος εκτόνωσης των ανησυχιών και των ποικίλων εντάσεων που βιώνουν τα παιδιά σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Δεν φιλοδοξούσαμε να δούμε «πρωταγωνιστές θεάτρου», δεν στοχεύαμε σε παραστάσεις «υπερπαραγωγή». Μοναδική μας φιλοδοξία ήταν και εξακολουθεί να είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία της θεατρικής ομάδας στην καθημερινότητά της και να συμβάλουμε ώστε το ευχάριστο και εποικοδομητικό ταξίδι να είναι αυτό που έχει σημασία και όχι ο προορισμός.
Η έντονη θεατρική δραστηριότητα στα σχολεία, η συμβολή της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων, η φιλότιμη προσφορά και άψογη επαγγελματική στάση των θεατρολόγων/ ηθοποιών συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάδειξη του θεσμού του ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ πριν 8 χρόνια. Γνωρίζουμε ότι το ουσιώδες δεν είναι οι εκδηλώσεις μιας εβδομάδας αλλά η μαθητική διαδικασία όλης της σχολικής χρονιάς καθώς δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά μας να ποιήσουν ήθος. Μέσω αυτής της διαδικασίας προάγεται αυτός ο πολιτισμός που έχει ανάγκη η πόλη, ο πολιτισμός που παράγεται από τους νέους και τα παιδιά, δηλαδή από το μέλλον της πόλης. Η ενασχόληση των παιδιών μας με την θεατρική αγωγή πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά της σχολικής κοινότητας να το επιλέγουν με μοναδικά κριτήρια το κέφι και το μεράκι τους. Γι’ αυτό διεκδικήσαμε και διεκδικούμε σθεναρά από το Δήμο την κάλυψη αυτής της ΔΩΡΕΑΝ παροχής προς τα παιδιά.
Αυτό λοιπόν το όραμα, εμείς, η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων, το κάναμε πράξη με καθημερινό κόπο και κέφι. Γιατί το πιστεύουμε. Και γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι υπήρχαν και υπάρχουν οι λύσεις για να μπορεί να υλοποιηθεί έτσι ώστε να λειτουργεί με κάλυψη από το Δήμο του κόστους, με σεβασμό σε ποιοτικά, καλλιτεχνικά κριτήρια αλλά και με διαφάνεια και, εν τέλει, με σοβαρότητα και σεβασμό στους ανθρώπους που καταθέτουν την ψυχή, τις γνώσεις και το μεράκι τους για να υλοποιηθεί, δηλαδή τους θεατρολόγους/ηθοποιούς.
Τη σχολική χρονιά 2012-2013 λειτούργησαν 13 θεατρικές ομάδες σε αντίστοιχα σχολεία από 9 θεατρολόγους. Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με ευθύνη του τότε και νυν αντιδημάρχου κ. Κωνσταντακόπουλου. Από τις αρχές Σεπτέμβρη του 2012 του θέσαμε το ερώτημα «πώς θα πληρωθούν οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί» και παίρναμε την απάντηση «είναι λυμένο, μη σας απασχολεί, θα πληρωθούν μέσω σχολικών επιτροπών». Όταν θέταμε την απορία/ένστασή μας «μα δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο» παίρναμε την απάντηση «όχι, το έχει διερευνήσει η Γεν. Γραμματέας του δήμου και επιτρέπεται».
Οι μήνες περνούσαν, οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί δούλευαν με μόνη τη δέσμευση του αντιδημάρχου αλλά εμείς ανησυχούσαμε. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2013 του Δήμου (Φεβρουάριος 2013) θέσαμε εγγράφως ερώτημα εάν αυτή η πληρωμή μπορούσε να γίνει με την αξιοποίηση συγκεκριμένου κωδικού και απάντηση δεν πήραμε γιατί ουδείς ασχολήθηκε με το ερώτημά μας. Τον Μάρτιο του 2013 γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο πλέον ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η πληρωμή μέσω σχολικών επιτροπών και ότι διερευνούσαν τον τρόπο επίλυσης της πληρωμής των θεατρολόγων/ηθοποιών.