Πέρσι, Υμηττός και Λόφος Τσακού έμειναν «αλώβητοι» παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν. Φέτος, λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνομίλησε με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προετοιμασία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ απάντησε, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις για τα ξερά κλαδιά και την οδό Κριεζώτου.
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
– Ο Υμηττός βρέθηκε, πέρσι, αντιμέτωπος με μια πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, η οποία δεν επεκτάθηκε, ενώ ο Λόφος Τσακού με μία απόπειρα εμπρησμού. Είναι προετοιμασμένος ο μηχανισμός όλων των αρμοδίων φέτος, δεδομένων και όσων συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο στη γειτονική Πεντέλη;
Πέρυσι αντιμετωπίσαμε δύο περιστατικά: Ένα στον λόφο Τσακού, το οποίο εντοπίστηκε και αποτράπηκε πριν ξεκινήσει, χάρη στην άμεση αντίδραση και την ετοιμότητα των στελεχών της υπηρεσίας μας και ένα δεύτερο στον Υμηττό, όπου η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, χωρίς να πάρει διαστάσεις.
Για την αντιπυρική περίοδο του 2025, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Έχει ήδη γίνει η στελέχωση των πυροφυλακίων μας στον Τσακό και στο Τρίστρατο, ενώ εντατικοποιούμε τις περιπολίες σε ευαίσθητες περιοχές.
Επιπλέον, θα έχουμε και φέτος στη διάθεσή μας drone από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την πολύτιμη συνδρομή του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού με κάμερες επιτήρησης που τίθενται σε λειτουργία άμεσα. Να πω και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΣΠΑΥ για τη σημαντική δουλειά που γίνεται από τον φορέα σε επίπεδο πρόληψης και θωράκισης των πνευμόνων πρασίνου μας.
Εν τω μεταξύ, ως Δήμος συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τους καθαρισμούς δημόσιων χώρων που ανήκουν στην ιδιοκτησία μας και θα αδράξω την ευκαιρία να απευθύνω για άλλη μία φορά έκκληση στους συμπολίτες μου να μεριμνήσουν για τον έγκαιρο καθαρισμό των οικοπέδων τους. Η προστασία της πόλης μας είναι μία ευθύνη συλλογική και σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
-Πάντως, όπως πέρσι, έτσι και φέτος καταγράφονται ξερά κλαδιά & κομμένα δέντρα στον Υμηττό, κυρίως μετά τα έργα διάνοιξης δρόμων μέσω του προγράμματος «Αntinero». Ως Δήμος και ΣΠΑΥ έχετε παρέμβει;
Ως Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας, έχουμε παρέμβει ενεργά για την απομάκρυνση ξερών κλαδιών κι άλλου φυτικού υλικού, ιδιαίτερα κοντά σε δρόμους και μονοπάτια, όπου υπήρχε αυξημένος κίνδυνος. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ για την καλύτερη δυνατή προστασία του Υμηττού.
-Επίσης, θέμα συζήτησης, με περιβαλλοντικές προεκτάσεις, στην περιοχή του Τσακού Αγίας Παρασκευής παραμένει η διάνοιξη της οδού Κριεζώτου. Πώς τοποθετείται η δημοτική Αρχή στο ζήτημα;
Η οδός Κριεζώτου αποτελεί μία από τις εκκρεμότητες που παραλάβαμε, καθώς είναι χαρακτηρισμένη οδός στο σχέδιο πόλης. Η διάνοιξή της προβλέπεται από παλιό πολεοδομικό σχεδιασμό, ωστόσο, το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο. Η μελέτη του 2017 κοστολογούσε το έργο σε περίπου 410.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Σήμερα, το κόστος θα ξεπερνούσε τις 550.000 €, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Αυτό δεν σημαίνει πως το εμπόδιο είναι μόνο οικονομικό. Εξετάζουμε εναλλακτικές χρηματοδότησης.
Επιπλέον, υπάρχει κοινωνική διάσταση: κάτοικοι της περιοχής διχάζονται, με ορισμένους να επιθυμούν τη διάνοιξη και άλλους να μη θέλουν να κοπεί ούτε ένα δέντρο. Ζυγίζουμε όλα τα δεδομένα και παράλληλα συνεχίζουμε τις ενέργειες καθαρισμών και αποψιλώσεων, όπου επιτρέπεται.
Σημειώνεται ότι, παρόλο που η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως οδός, το Δασαρχείο σε πρόσφατη γνωμοδότησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Πυροπροστασίας Κατοικημένων Περιοχών», απέρριψε τις εργασίες αποψίλωσης. Αυτό είναι ένα ακόμη εμπόδιο που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
-Πάμε και στην πρωτοβουλία δημιουργίας εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας που ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πήρε φέτος. Έχει απήχηση;
Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Πολλοί συμπολίτες μας δήλωσαν συμμετοχή και σύντομα ξεκινάει η εκπαίδευσή τους ώστε να μπορούν να συνδράμουν οργανωμένα και αποτελεσματικά στην προστασία του Υμηττού και του Λόφου Τσακού.
Ήδη, είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μία πρώτη συνάντηση με την ομάδα, να τους ευχαριστήσω θερμά για τη διάθεσή τους να προσφέρουν, και να τους ενημερώσω για τους στόχους και τις προτεραιότητες μας. Η εθελοντική ομάδα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην κοινή μας προσπάθεια, ενισχύοντας τον Δήμο με ανθρώπινο δυναμικό και αίσθημα ευθύνης.