Από την υπερωριακή απασχόληση απείχαν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, το προηγούμενο τριήμερο, καθώς σύμφωνα με το σωματείο τους (ΣΕΡΔΑΠ) δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες επτά μηνών, από τον Ιανουάριο του 2021. Αποτέλεσμα ήταν -με εξαίρεση γηροκομεία, σχολεία και παιδικές χαρές- η υπερχείλιση των κάδων απορριμμάτων στην πόλη, έως και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:
«Προς ενημέρωση φορέων, παρατάξεων και δημοτών του Δημου Αγίας Παρασκευής. Αναφέρουμε τα εξής γεγονότα. Οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν έχουν πληρωθεί για την υπερωριακή εργασία που παρείχαν, για τους μήνες 1ο/2021, 2ο/2021, 4ο/2021, 5ο/2021, 11ο/2021, 12ο/2021 και 1ο/2022. Όσον αφορά τον 11ο και 12ο, υπήρχε ένα κώλυμα για το οποίο είχαμε ενημερωθεί, το οποίο υποτίθεται ότι είχε αποκατασταθεί στις 22/02/2022 και είχαν προωθηθεί οι καταστάσεις στις 23/02 στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.
Μετά από επικοινωνία με τη Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις αμοιβές του Προσωπικού. Καμία απάντηση δεν δόθηκε, αντιθέτως εντόνως διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να ενημερώνει για το τι πρόκειται να πληρωθεί, ότι ξοδεύουμε άσκοπα το χρόνο της Υπηρεσίας καθώς η μόνη προτεραιότητα στις 13/03 είναι η τακτική μισθοδοσία και κάποια στιγμή εντός του έτους θα πληρωθούν, δεν χάνονται.
Μετά από τα ανωτέρω συνήλθε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Καθαριότητας Δήμου Αγίας Παρασκευής με θέμα τις πληρωμές του προσωπικού. Επειδή είναι αδικαιολόγητη όλη αυτή η καθυστέρηση πληρωμών αλλά και μη αποδεκτή η στάση της Οικονομικής προς το Προσωπικό της Υπηρεσίας, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι δεν επιθυμούν πλέον να εργάζονται υπερωριακώς, χωρίς να γνωρίζουν ποτέ θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ως εκ τούτου το προσωπικό αποφάσισε ομόφωνα, πάρα μια ψήφο, ότι δεν επιθυμούμε να εργαστούμε υπερωριακά και απείχαμε από την υπερωριακή εργασία, το Σαββατοκύριακο, 05/03 – 06/03. Με πρωτοβουλία του ΔΣ του Σωματείου μας, πραγματοποιήθηκε δρομολόγιο απορριμματοφόρου την Κυριακή 06/03/2022, το οποίο θα εξυπηρετήσει ευαίσθητα σημεία όπως Εκκλησίες, Γηροκομεία, παιδικές χαρές, πλατείες, βυθιζομενους, καθώς και την λαϊκή αγορά της Καθαράς Δευτέρας».
Γ. Σταθόπουλος: «Άσχημη η εικόνα στην πόλη»
Σε μήνυμά του ο επικεφαλής της «Νίκης των Πολιτών» Γιάννης Σταθόπουλος ανέφερε: «Η κακή εικόνα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με την υπερχείλιση των κάδων απορριμμάτων οφείλεται στην αποχή των εργατών Καθαριότητας από υπερωριακή εργασία. Εξηγούν στην ανακοίνωση τους ότι προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια διότι δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες επτά μηνών, από τον Ιανουάριο 2021».
Γ. Οικονόμου: «Η διοίκηση δεν κάνει ούτε τα αυτονόητα»
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της «Νέας Αρχής» Γιώργος Οικονόμου τόνισε: «Σε μία πόλη που αναζητεί με μαζικές και απεγνωσμένες εκκλήσεις από τους δημότες ένα καλύτερο επίπεδο καθαριότητας, η διοίκηση Ζορμπά παρά τις διαβεβαιώσεις δεν μπορεί να κάνει ούτε τα αυτονόητα. Να εφαρμόσει τους νόμους και τους κανονισμούς, αλλά και τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους. Είχαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δηλώσεις κατά καιρούς ότι θα τακτοποιούνται άμεσα οι εκκρεμότητες των υπερωριών.
Λάβαμε όμως ενημέρωση από τον Σύλλογο των εργαζομένων στην καθαριότητα ΣΕΡΔΑΠ ότι “άφησαν πάλι τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ στην καθαριότητα του Δήμου μας για πολλούς μήνες με απλήρωτες υπερωρίες !” με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι να απέχουν από την υπερωριακή εργασία. Τι φταίει πάλι; Κανείς δεν ξέρει. Τις συνέπειες όμως τις βιώνουμε.
Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας στην πόλη μας με βουνά από σκουπίδια!!! Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για να καταλάβει η δημοτική αρχή ότι η παραβίαση της νομοθεσίας και η καθυστέρηση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, έχει σοβαρές επιπτώσεις; Έτσι αντιλαμβάνονται την προστασία της δημόσιας υγείας; Κάνουμε έκκληση προς όλους και κυρίως προς την δημοτική αρχή, να ασχοληθεί και να λύσει το πρόβλημα. Η πόλη δεν αντέχει άλλο».
Δείτε επίσης: Μάκης Τάρλας στην «Α»: «Η κάρτα του δημότη μπορεί να βοηθήσει την τοπική αγορά»