Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 17/11/21
Η λέξη «Ρομά» βρέθηκε για άλλη μια φορά στα χείλη πολλών, τις προηγούμενες μέρες. Ο θάνατος νεαρού τσιγγάνου από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα, αλλά και οι υλικές ζημιές σε οκτώ οχήματα στην οδό Σαρανταπόρου, λίγα μέτρα από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έφεραν ξανά παθογένειες στην επιφάνεια. Αν για την πρώτη περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη, στη δεύτερη κατάσταση «ξύστηκαν» οι πληγές των παραπηγμάτων στο Νομισματοκοπείο.
Τα αντανακλαστικά της δύσκολης συμβίωσης αρκετών κατοίκων της περιοχής ενεργοποιήθηκαν, για να θυμηθούν παλαιότερες ρευματοκλοπές, πυροβολισμούς στον αέρα, βεγγαλικά και δυνατή μουσική. Έχουν το δίκιο τους, διότι οι περίοικοι βρίσκονται -μαζί με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων- σε μία διαρκή ομηρία. Όμως, ακόμη και η τελευταία, βαριά λέξη «ωχριά» μπροστά στη διαχρονική -50 ετών- ντροπή για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία να ζουν πάνω από 300 ψυχές -τα μισά παιδιά- το 2021 υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε γκέτο: Αποκλεισμός σχεδόν από παντού, εκπαίδευση, εργασία και κοινωνική προστασία.
Στόχος της δημοτικής Αρχής του Χαλανδρίου από το 2014 είναι να ενταχθούν όλοι οι άνθρωποι σε σπίτια, ώστε η έκταση όπου βρίσκεται ο καταυλισμός να αποδοθεί στους κατόχους της. Την τελευταία διετία, με ενέργειες του Δήμου, έγινε πράξη η απομάκρυνση 17 οικογενειών Ρομά (91 ατόμων στο σύνολο) από το Νομισματοκοπείο – προηγήθηκαν πέντε (24 αθροιστικά) από το Πάτημα, όπου διαλύθηκαν τα παραπήγματα.
Η διοίκηση έκανε ένα πολύπλευρο σχέδιο ένταξης με χρήματα αποκλειστικά του Δήμου: Νοίκια, στέγαση, ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση για τα παιδιά, Κέντρο Κοινότητας, δύο Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) ένταξης, με τσιγγάνους να δουλεύουν στο Πράσινο και σε δημοτικά έργα. Παρότι οι περισσότεροι μιλούν για έναν δύσκολο πληθυσμό με ιδιαίτερο, εδραιωμένο τρόπο ζωής, πολλοί τσιγγάνοι κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν και ακόμη περισσότεροι πολίτες κι αιρετοί άλλαξαν στάση απέναντί τους.
Αντίθετα, τα στερεότυπα του παρελθόντος και τον φόβο ανθρώπων-φαντασμάτων, χωρίς καμία νομική οντότητα (σε αρκετούς δεν έχει δοθεί καν ΑΜΚΑ!), αυξάνει η αδιαφορία εκτός πεδίου Χαλανδρίου. Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από τα 850.000 € που είχε υπογράψει τον Δεκέμβριο του 2019 για το πιλοτικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης των Ρομά και το πρόγραμμα προχωρά με ίδιους πόρους του Δήμου. Η, δε, κεντρική κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, δεν σκέφτηκε καν τα άδεια ξενοδοχεία του λεκανοπεδίου ή τα κλειστά γήπεδα για έστω προσωρινή λύση στέγασης.
Παρότι απέχει ακόμη αρκετά η λύση ανθρώπινων συνθηκών ζωής για όλους, τουλάχιστον -μέχρι τότε- μπορεί να γίνει μια προσπάθεια συνειδητοποίησης του περιεχομένου της λέξης «ήρωας» η οποία ξεστομίστηκε από κάποιους για τους οδηγούς της ΔΙ.ΑΣ. που επιστράτευσαν 38 σφαίρες για κλοπή αυτοκινήτου. Διότι εκτός από τις μηχανές, μάλλον υπάρχει και… ηρωισμός χαμηλού κυβισμού.