Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 29/06/2022.
Εδώ και δυο δεκαετίες, οι άλλοτε δημόσιοι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων, οι οποίοι, έκτοτε, χρειάζεται να τα βγάζουν πέρα με τις όλες και μεγαλύτερες ανάγκες στην προσχολική αγωγή. Από την αρχή, η χρηματοδότηση ήταν μειωμένη και η λειτουργία των δομών στηρίχτηκε στην ανταποδοτικότητα, με τους γονείς να πληρώνουν τροφεία (συν τα αρκετά αναλώσιμα, ιδίως την περίοδο της πανδημίας) και πολλούς εργαζομένους να δουλεύουν με ελαστική σχέση εργασίας.
Μια ειδική κατηγορία, σε αυτή τη συζήτηση, είναι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, όπου παρότι η ανανέωση των συμβάσεων στο προσωπικό -σταθερό μέτωπο κάθε φθινόπωρο την τελευταία τριετία- λήγει θετικά, οι λόγοι ανησυχίας καλά κρατούν για τις περισσότερες οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδίως στην COVID εποχή, δεν περνά κανένας μήνας χωρίς διαμαρτυρίες του Συλλόγου Κηδεμόνων για τις συνθήκες στις δομές
Το αποκορύφωμα ήρθε, πριν από λίγες εβδομάδες, με την απόφαση της διοίκησης του Δήμου για διακοπή λειτουργίας του (Ζ’) παιδικού σταθμού της οδού Τρωάδος, εξέλιξη που προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων σε οικογένειες και παρατάξεις. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εδώ και μια τριετία δεν αναλάμβανε το κόστος προσαρμογής του κτηρίου στις τελευταίες προδιαγραφές της Πολιτείας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να λήξει η σχετική διορία μαζί με τη μίσθωση του χώρου.
Ωστόσο, ενώ η ευθύνη του κόστους εργασιών (υπολογίζονταν 50.000 ευρώ) «πέφτει» προφανώς στον κάτοχο του κτηρίου, η δημοτική Αρχή δηλώνει πρόθυμη να καταβάλει ο Δήμος για το ίδιο ακίνητο πέντε χιλιάδες ώστε να γίνει Νηπιαγωγείο, δομή που θα είναι -πλέον- αρμοδιότητας (και πληρωμής) του Κράτους.
Το «λουκέτο» στον παιδικό σταθμό, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών πριν από μια εβδομάδα, επηρεάζει πάνω από 70 αγόρια και κορίτσια, προκαλώντας πιθανότατα «ασφυξία» σε όλες τις άλλες δομές της πόλης, με υπεράριθμα τμήματα. Με βάση (σήμερα) τη διοίκηση ωστόσο, η εξέλιξη αφορά περίπου 50 παιδιά, χωρίς να βλέπει λόγο ανησυχίας, καθώς σημειώνει ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των εγγραφών σε όλες τις δομές φέτος (75 κενά έως τώρα) και άρα, δεν θα χρειαζόταν το τμήμα αυτό.
Η αριθμητική λογική της δημοτικής Αρχής, ωστόσο, αθροίζει και αφαιρεί παιδιά σε περιοχές μακρινές μεταξύ τους (θέμα μείζον για την Αγία Παρασκευή όπου η Λεωφόρος Μεσογείων κόβει το προάστιο σε «πάνω» και «κάτω» γειτονιές). Μάλιστα, έρχεται σε αντίφαση με τη θετική ομολογουμένως και -ιδιαίτερα διαφημιζόμενη από τη διοίκηση- έναρξη, πριν από λίγες μέρες, των εργασιών για την κατασκευή νέου παιδικού σταθμού στα Πευκάκια (με σημαντική χρηματοδότηση της Περιφέρειας), που στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Επομένως, ανάγκες -γενικώς και ειδικώς- υπάρχουν, προφανώς, για να γίνεται αγώνας δρόμου από τον Δήμο ώστε να παραδοθεί νέο τμήμα προσχολικής αγωγής στην πόλη.
Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, που διατυπώθηκε δημοσίως σε ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου πριν από λίγους μήνες, κινδυνεύει να επιβεβαιωθεί από τον ίδιο: «Την επόμενη διετία, το Κράτος θα λέει στους Δήμους, όχι μόνο να αγοράζουν οικόπεδα, αλλά μόνοι τους να φτιάχνουν και τα σχολεία…».