Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 14/12/2022
Μπορεί το θέμα του πρόσφατου πυροβολισμού 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό να απέχει από τη γειτονιά μας, αλλά πέρα από συζητήσεις μεταξύ πολλών, έφερε κι αναταραχή στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου. Οι καμμένοι κάδοι και τα λιωμένα λάστιχα στη Λεωφόρο Μεσογείων για λίγες ώρες, την περασμένη εβδομάδα, δυσανασχέτησαν δημότες της πόλης και όχι μόνο, που επανέλαβαν τη βεβαιότητά τους ότι οι τσιγγάνοι αδυνατούν (ή) και δεν θέλουν να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη κοινωνία.
Ορισμένοι, μάλιστα, θυμήθηκαν τους Ρομά για παλιότερους πυροβολισμούς στον αέρα, βεγγαλικά, δυνατή μουσική, ρευματοκλοπές. Ελάχιστα μάλλον απασχόλησε η διαχρονική -50 χρόνων – ντροπή για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία να ζουν άνθρωποι το 2022 σε αυτές τις συνθήκες.
Ο καταυλισμός στο Νομισματοκοπείο παραμένει μια απαιτητική εξίσωση που έγινε ακόμη δυσκολότερη τα χρόνια της πανδημίας. Επίσης, δεν έλειψαν τα τραγικά γεγονότα, όπως τον περασμένο Αύγουστο όταν η 8χρονη Μαρία εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, ενώ παλαιότερα εκτεθειμένα καλώδια κόστισαν τη ζωή άλλου ενός μικρού παιδιού που πέθανε από ηλεκτροπληξία.
Στόχος, ιδιαίτερα συστηματικός τα τελευταία χρόνια, είναι να ενταχθούν όλοι οι άνθρωποι σε σπίτια, ώστε τα οικόπεδα όπου βρίσκεται ο καταυλισμός να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, που παραμένουν όμηροι. Από το 2017, με ενέργειες του Δήμου και ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε, με ίδιους πόρους άνω του 1 εκατ. Ευρώ- πράξη η απομάκρυνση 17 οικογενειών Ρομά (81 ατόμων στο σύνολο) από το Νομισματοκοπείο και πέντε (24 αθροιστικά) από το Πάτημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, όπως είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2019, δεν ήρθε τελικά, αφού δεν εκταμιεύτηκε ποτέ ούτε ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (προβλέπονταν 850.000 € για το «Πιλοτικό Σχέδιο κοινωνικής ένταξςη των Ρομά»). Η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι σχεδιάζει μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ολοκληρωμένες δράσεις με εποπτευόμενο φορέα το Υπουργείο Εργασίας κι όχι τον Δήμο Χαλανδρίου, που θεωρεί πως αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του προβλήματος (παρά τη δεδομένη βελτίωση της κατάστασης συγκριτικά με το 2014).
Την ίδια ώρα, η πρόταση για χρηματοδότηση που κατέθεσε η δημοτική Αρχή προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας, έχει προωθηθεί με θετική εισήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά από πέρσι έχει χαθεί στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αν ή μέχρι να πάψει αυτό το αίσχος των παραπηγμάτων, την πιο αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βλέπουν τους Ρομά μόνιμα ως κατώτερους, έδωσε ένας τσιγγάνος, στη διάρκεια κάποιου από τα πολλά ρεπορτάζ (μόνο, όμως) αυτών των ημερών: «Πάμε φαντάροι, έτσι δεν είναι; Αν γίνει πόλεμος, μόνο οι μπαλαμοί θα πάνε; Δεν θα φωνάξουν τους Ρομά; Για να μην πούμε τι γίνεται κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Τότε, μάς θέλουν όλοι, έρχονται στο καταυλισμό και μας τάζουν: Θα σας αλλάξουμε τη ζωή…».