ΕΠΕΑΠΤΕΡΟΕΝΤΑ
Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Πριν τα Χριστούγεννα έγραφα σ’ αυτήν εδώ τη στήλη ότι οι γιορτές φέρνουν κάποια μελαγχολία, λόγω των αναμνήσεων ευχάριστων ή όχι, αλλά αυτό που θυμηθήκαμε με το φίλο Δημήτρη πίνοντας το ποτό μας, είναι κάτι πολύ σημαντικό και αξίζει να το αναφέρω, μιας και μέσα στο 2025 (είδηση!) θα βγει ως σήριαλ 6 επεισοδίων στην Cosmote TV.
Ο Δημήτρης συμμετέχει στο επιτελείο του Σωτήρη Τσαφούλια («Έτερος εγώ»), σκηνοθέτη της σειράς, της οποίας έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα και η οποία είναι μυθοπλασία πάνω σε αληθινά γεγονότα. Θα εκτυλίσσεται τη δεκαετία του ’90, με θέμα τη μεγαλύτερη ληστεία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και που μέχρι σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη. Ο τίτλος της σειράς θα είναι «Ριφιφί».
Η ιστορία, τώρα: Ήταν πρωί της Δευτέρας 21-12-1992 όταν οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρόης 19 στο Νέο Κόσμο, βρήκαν μια τρύπα στο θωρακισμένο υπόγειο και παραβιασμένες 301 από τις συνολικά 1151 θυρίδες. Η λεία ήταν χρήματα, ράβδοι χρυσού και κοσμήματα συνολικής αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δραχμών (15 εκατομμύρια ευρώ περίπου).
Το Σαββατοκύριακο 19-20 Δεκεμβρίου 1992, η τράπεζα ήταν κλειστή και οι δράστες είχαν σκάψει ένα τούνελ 23 μέτρων κάτω από την οδό Καλλιρόης, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι εκεί βρισκόταν η κοίτη του ποταμού Ιλισσού, η οποία αποτέλεσε και την είσοδό τους. Φυσικά δεν ήταν δουλειά δυο ημερών.
Κάποιες μέρες πριν (10 ίσως 15), κάποιοι με φόρμες της ΕΥΔΑΠ έσκαβαν κάτω από την οδό Καλλιρρόης ένα τούνελ 23 μέτρων, ακολουθώντας όλους τους κανόνες στατικής και ασφάλειας. Έλυσαν το πρόβλημα του εξαερισμού και με υποστυλώματα κρατούσαν το έδαφος χωρίς να υποχωρήσει, ενώ κατά μήκος του τούνελ είχαν εγκαταστήσει ράγες, πάνω στις οποίες εκινείτο ένα βαγόνι, στο οποίο τοποθετούσαν τα μπάζα από την εκσκαφή και τα μετέφεραν έξω απ’ το τούνελ. Οι ειδικοί αργότερα υπολόγισαν ότι «ισοδυναμούσαν με δέκα φορτηγά», αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν, πώς τα φόρτωναν και πού τα πήγαιναν.
Τα μόνα ευρήματα που άφησαν φεύγοντας, ήταν μια ηλεκτρογεννήτρια, το βαγόνι και μερικά εργαλεία. Κανένα ίχνος από τα παραπάνω δεν οδήγησε στη σύλληψή τους. Με την ανακοίνωση της ληστείας, οι κάτοικοι της περιοχής θυμήθηκαν παράξενους θορύβους, το πήγαιν’ έλα εργατών με φόρμες, αλλά πού να υποψιαστούν ώστε να γίνουν παρατηρητικοί. Και 1-2 φορές που χτύπησε συναγερμός στην τράπεζα, οι αρμόδιοι δεν έβλεπαν επιφανειακή παραβίαση…
Με αυτή την ωραία ιστορία που συνέβη πριν 32 χρόνια τέτοιες μέρες και μπορεί να γεννήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, σας εύχομαι να υποδεχτείτε με υγεία το 2025.