Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 24/3
Ζώντας σε ένα συνεχιζόμενο καθεστώς πολλαπλών κρίσεων (υγειονομική, ενεργειακή, οικονομική) και βιώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία έρχεται αυτόματα στο νου μου συχνά πυκνά τελευταία η προ διετίας ατάκα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα: «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις».
Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω γενικευμένου lockdown ο – κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε- Στέλιος Πέτσας είχε αναγκαστεί να επιστρατεύσει τη σύζυγό του για να επιμεληθεί το νέο του κούρεμα και μάλιστα είχε αναρτήσει τις σχετικές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγράφοντας το παραπάνω σύνθημα.
Δυο χρόνια αργότερα, η παραπάνω ατάκα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, κάτι που συνομολογήθηκε (παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών πλέον, Στέλιου Πέτσα) στην πρόσφατη έκτακτη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι όλης της χώρας. Αφορμή στάθηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία πλήττουν καθολικά τους προϋπολογισμούς όλων των δήμων της χώρας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτοδιοικητικών των τελευταίων ετών, αφού χωρίς υπερβολή εάν κάποιος βρισκόταν την Παρασκευή 18 Μαρτίου στη σάλα του κεντρικού ξενοδοχείου στη Βουλιαγμένη που φιλοξένησε την έκτακτη σύσκεψη και φώναζε «δήμαρχε» θα έκανε εκατοντάδες κεφάλια να γυρίσουν προς το μέρος του.
Στην …εαρινή σύναξη των δημάρχων, λοιπόν κοινός τόπος ήταν ότι η καταβολή μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν τον φετινό χειμώνα είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει ένα πρόβλημα που όσο οι τιμές τραβούν την ανηφόρα μοιάζει να διογκώνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, υπάρχει άμεσος κίνδυνος το κόστος των δήμων για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση να εκτοξευθεί από τα 360 εκατομμύρια ευρώ στο 1 δις ευρώ ετησίως. Μιλάμε για αύξηση που αγγίζει το 300%! Και μάλιστα τη στιγμή που το τέλος ταφής απορριμμάτων, ένας φόρος ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2011 και μέχρι το 2022 δεν είχε η εφαρμοστεί, έρχεται να προσθέσει ακόμη 400.000 ευρώ στο σύνολο των εξόδων ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, καθώς οι δήμοι από φέτος θα καταβάλλουν επιπλέον 20 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα οδηγείται σε ταφή.
Με αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο ο σχεδιασμός επί χάρτου αλλά και η άμεση εφαρμογή ενός βιώσιμου προγράμματος στήριξης των δήμων όλης της χώρας κρίνεται ως όρος εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να μπει ένα φρένο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό των ΟΤΑ.
Για να γίνουν, λοιπόν, οι δήμοι «στήριγμα της κοινωνίας σε έναν κόσμο που αλλάζει» όπως ανέφερε η ΚΕΔΕ προαναγγέλλοντας αυτήν την έκτακτη συνάντηση, πρέπει πρώτα να στηριχθούν οι ίδιοι από το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αρκούν τα ευχολόγια αλλά οι λύσεις που θα έρθουν όταν οι υπουργικές δεσμεύσεις γίνουν πράξεις.
Μένει, λοιπόν, να δούμε εάν τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν αυτές οι λύσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι δήμοι, όπως δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος με το βάρος που έχει πέσει στους ώμους του τελευταία μάλλον θα νοσταλγεί την αθώα εποχή του ατυχούς κουρέματος εν μέσω γενικού εγκλεισμού.