Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 28/09/2022
Η στήλη έχει θίξει ουκ ολίγες φορές την τουλάχιστον άδικη μεταχείριση που έχει από το κεντρικό Κράτος η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από το 2010 έως και σήμερα, με ελάχιστες… διακοπές, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την Πολιτεία έχει περικοπεί πλέον σχεδόν 50% αθροιστικά. Παράλληλα, παρά τη διακηρυγμένη έξοδο από τα μνημόνια, η απαγόρευση προσλήψεων υπαλλήλων καλά κρατεί. Σε αυτό το περιβάλλον, οι δημοτικές αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν οικονομική ύφεση, πανδημία και εσχάτως ενεργειακή κρίση, όχι απλά με μειωμένα έσοδα αλλά και αυξημένα κόστη καθημερινών αναγκών σε όλα τα επίπεδα.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων 13 χρόνων ήταν καίριες και προνοητικές για τις παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα σχετικά με τις αυτοδιοκητικές εκλογές αλλά και τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Περιφερειακών ή Δημοτικών Συμβουλίων και Επιτροπών – Νομικών Προσώπων, κυρίως για ευκαιριακούς ή μικροκομματικούς λόγους.
Αν υπάρχει ένας τομέας που μένει «ανέγγιχτος» σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων, μάλλον είναι η γραφειοκρατία. Σπουδαία ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος (πολεοδομικά σχέδια, μελέτες, επιχορηγήσεις, αλλαγές χρήσεις κλπ) «πνίγονται» σε υπηρεσιακά γραφεία, αριθμούς πρωτοκόλλων, συσκέψεις και τόσα άλλα εμπόδια τα οποία βέβαια, δεν προκύπτουν σε άλλου τύπου παρεμβάσεις που δίνονται με έκτακτες τροπολογίες και άλλες ρυθμίσεις, συνήθως άσχετων νομοσχεδίων στη Βουλή.
Η λύση στην τυχόν απορία γι’ αυτό το ειδικό καθεστώς γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του Κράτους εδώ και δεκαετίες, δόθηκε μάλλον, πριν από λίγες μέρες, μαζί με άλλο ένα μήνυμα απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Θύμιο Μπακογιάννη για το πολύπαθο ζήτημα του «Πεύκου Πολίτη» (αναλύεται εδώ), το μέλος της κυβέρνησης μετέφερε την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει αλλάζοντας μια πολεοδομική μελέτη ομόφωνα ψηφισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτούσια εγκεκριμένη μέσω Περιφέρειας. Εξηγώντας το σκεπτικό της… τροποποίησης υπέρ του Αμερικανικού Κολλεγίου, ο γενικός γραμματέας είπε στον δήμαρχο: «Εσείς ως Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτείτε και εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις».
Ίσως θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματιστεί κάθε ψηφοφόρος ο οποίος πήγε στην κάλπη του 2019 και εκλεγμένος -στη συνέχεια- αιρετός από την ευκολία που ένας υπουργός (μπορεί να) διαγράφει μονοκοντυλιά αποφάσεις οργάνων τα οποία εκπροσωπούν δικαιωματικά τους πολίτες. Προφανώς, τα μεγάλα ζητήματα μιας πόλης δεν έχουν να κάνουν με τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά τον συσχετισμό δύναμης, όπου η κυβέρνηση υπερτερεί της Αυτοδιοίκησης.
Ίσως στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, αν και όταν ερωτηθούν οι υποψήφιοι «ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλετε;», η καλύτερη απάντηση μάλλον θα ήταν: «Να είναι και Τοπική κι Αυτοδιοίκηση…»