Ειδήσεις για το πολύπαθο ζήτημα ένταξης της περιοχής του «Πεύκου Πολίτη» στο Σχέδιο Πόλης «έβγαλε» η συνάντηση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Ευθύμιο Μπακογιάννη την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγες ώρες αργότερα.

Ο «πρώτος πολίτης» του προαστίου μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας της Πολεοδομικής Μελέτης και να τη στείλει για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας έως το τέλος Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ανέφερε ότι έπειτα από πολιτική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου και έγκριση από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) μέσα στο καλοκαίρι, ικανοποιήθηκε ένσταση που υπέβαλε το American Community Schools of Athens (ACS) και θα γίνει ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το εκπαιδευτήριο, με ευθύνη του ΥΠΕΝ.
Ο δήμαρχος μετέφερε τη θέση του γενικού γραμματέα ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τις εισφορές των υπόλοιπων χιλιάδων ιδιοκτητών οικοπέδων στην περιοχή και πως ο Δήμος θα εισπράξει κανονικά τα χρήματα που του αναλογούν από το ιδιωτικό σχολείο (υπολογίζονται 16 -17 εκατ. ευρώ) για την έκτασή του των 35.000 τετραγωνικών (επί συνόλου 1.300 στρεμμάτων), όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ACS.
Σ. Ρούσσος: «Γνωρίζουμε πλέον τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε»
Ο «πρώτος πολίτης» της πόλης ενημέρωσε για τις εξελίξεις το Δημοτικό Συμβούλιο, που παρακολούθησε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σημειώνοντας πως η διοίκηση παραμένει σε εγρήγορση για να διαπιστώσει αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου και τι θα προβλέπει η πολεοδομική μελέτη. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι εξέφρασε στον κ. Μπακογιάννη την πλήρη διαφωνία του Δήμου Χαλανδρίου ως προς την εξαίρεση για το κολλέγιο, τονίζοντας ότι αντίκειται στην ομόφωνα ψηφισμένη απόφαση από το Δ.Σ. του Δήμου που δέχτηκε τη χρήση αμιγούς κατοικίας η οποία, μάλιστα, επιτρέπει, όπως είπε, στο ACS να συνεχίσει την εκπαιδευτική λειτουργία (αμφιβολία που θέτει στην ένστασή του το εκπαιδευτήριο).
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η φράση του γενικού γραμματέα την οποία μετέφερε ο κ. Ρούσσος, ότι «εσείς ως Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτείτε και εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις».
Ο δήμαρχος δήλωσε, στη συνέχεια, πως είναι κρίσιμη η καμπή του θέματος, συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζουμε πλέον τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε». Όπως προανήγγειλε, θα μελετήσουν τα δεδομένα Νομική & Τεχνική Υπηρεσία και «υπάρχει χρόνος να παρέμβουμε». «Θα καθορίσουμε τις ενέργειές μας με βάση το τι θα πάει ως μελέτη του “Πεύκου Πολίτη” στο ΣτΕ και μπορούμε να αντιδράσουμε στην πράξη στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του σχολείου», υπογράμμισε ο ίδιος.
Οι πρώτες αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
Σε παρέμβασή του, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουράσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του υπουργού να εξαιρέσει το ACS, επισημαίνοντας επίσης ότι θα έπρεπε στη συνάντηση του κ. Ρούσσου με τον γενικό γραμματέα να βρίσκονταν και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων για «να διατρανώσουν την ομόθυμη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου στο ζήτημα».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λούλα Καρατζά εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να λύσει το θέμα. Θα πάει η μελέτη στο ΣτΕ και αυτό θα πει “περιμένετε να έρθει η μελέτη και της υπόλοιπης έκτασης μαζί”». Η ίδια σημείωσε ότι «χρειάζεται να μπει κόκκινη γραμμή και να δοθεί μάχη, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να μην μπει καθόλου η περιοχή στο σχέδιο πόλης». «Ήδη το 1989, η τράπεζα δεν πλήρωσε και τώρα το κολλέγιο λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει», υπογράμμισε η δημοτική σύμβουλος, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε τι θα περιλαμβάνει το ειδικό πολεοδομικό του ACS και ποια χατίρια θα του κάνει η κυβέρνηση». «Πειράζει και πολύ μάλιστα που εξαιρείται το ιδιωτικό σχολείο και ως λαός του Χαλανδρίου έχουμε δύναμη να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε.
Ο Γιάννης Αντωνιάδης, που εκπροσώπησε τον συνδυασμό «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023», ζήτησε να γίνει σύσκεψη ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων με λεπτομερή ενημέρωση για τα νέα δεδομένα, ώστε να αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Φεστιβάλ Ρεματιάς: Μια παράσταση με μνήμες και μηνύματα