Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 02/12/2022
Η έμφυλη βία έχει χαρακτηριστεί -δια στόματος γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες- «παγκόσμια πανδημία», «ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «ηθική προσβολή προς τις γυναίκες», «βαθιά έλλειψη σεβασμού» και «αποτυχία των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών».
Την εβδομάδα που μεσολάβησε από το τελευταίο μας ραντεβού μέσω αυτής της στήλης, Κηφισιά και Διόνυσος τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα που «καίει» όχι μόνο τη δική μας κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.
Τόσο ο Δήμος Κηφισιάς όσο και αυτός του Διονύσου, ετοίμασαν και παρουσίασαν στο κοινό, συζητήσεις, εκθέσεις, θεατρικά έργα, όλα μέσα στο ίδιο πλαίσιο. Να αρχίσει ο διάλογος με την ελπίδα ότι η ενημέρωση θα φέρει την εκπαίδευση κι αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου.
Το πρόβλημα είναι ότι όσο εμείς συζητάμε, οι πράξεις βίας συνεχίζονται και τα θύματα πολλαπλασιάζονται. Παιδιά χάνουν τις μητέρες τους, γονείς χάνουν τα παιδιά τους, ψυχές και σώματα πληγώνονται, ίσως και ανεπανόρθωτα.
Το θετικό της κουβέντας και των σαφώς απαραίτητων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι ότι παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που καταγγέλλονται. Το αρνητικό είναι ότι η αλλαγή στη νοοτροπία -αν υπάρχει τέτοια- δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην καθημερινότητα. Τα δελτία ειδήσεων βρίθουν από αναφορές για έναν ακόμα ξυλοδαρμό, έναν ακόμα βιασμό, μια ακόμα δολοφονία γυναίκας.
Η δύναμη της τοπικής κοινωνίας, είναι σημαντική καθώς κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα, ως ενεργοί πολίτες, μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι ώστε να αρθεί η λανθασμένη αντίληψη ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Την ίδια ώρα οι Δήμοι, ως χώροι εργασίας αλλά και φορείς που παρεμβαίνουν στην κοινωνία, πρέπει να μεταδώσουν το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να είναι ανεκτή.
Όπως έχει αναφέρει η πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, Αγγελική Παπάζογλου οι Δήμοι καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, κυρίως λόγω της εγγύτητάς τους με τις γυναίκες ως δημότισσες και της καλύτερης κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, συμπεριλαμβανομένης της βίας λόγω φύλου. Αυτό επιτρέπει στους Δήμους να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτό το θέμα.
Το ερώτημα πλέον είναι, πότε και πώς θα υλοποιηθούν τέτοιες ιδέες ως κανονικότητα και όχι ως εξαίρεση, ώστε να έρθει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.